Lies & Teije's reis website

Informatie over Tsjechië


Home -> Europa -> Tsjechië - > Informatie Tsjechië
Zoeken

Informatie over Tsjechië

Feiten over Tsjechië

De (nationale) vlag
Officiële naam Ceska Republika (= Tsjechische Republiek)
Oppervlakte 78.866 vierkante kilometer (1,9 x Nederland)
Aantal inwoners 10,6 miljoen inwoners (2016)
Bevolkingsdichtheid 135 mensen per km²
Hoofdstad Praha (Praag)
Munteenheid Korun (CZK) of kroon, verdeeld in 100 haleru (heller). 100 kroon is ongeveer € 3,83 (juni 2003); 1 € = ca. CZK 26
Wegennet Op de meeste snelwegen is een tolvignet verplicht. In het westen van het land zijn de wegen behoorlijk goed, evenals de doorgaande wegen in het oosten. In het gebied ten zuiden van het Reuzengebergte (Boheems Paradijs) zijn we echter ook hele slechte wegen tegengekomen.
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat CZ
Telefoon landcode 420
Internet landcode .cz
Tijdsverschil GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland

Geografische gegevens

Tsjechië is omringd door Oostenrijk, Duitsland, Polen en Slowakije en bestaat uit een westelijk gebied, Bohemen en een oostelijk gebied, Moravië. Moravië is erg heuvelachtig terwijl Bohemen licht golvende vlakten heeft die omringd zijn door lage bergen.
Meer informatie op Landenweb.

BevolkingNaar boven

In 1930 leefden er nog 3,3 miljoen Duitsers en meer dan 200.000 joden in het land. Op dit moment vormen de Duitsers nog maar 0,4% van het totale inwoneraantal en ook van de joden is nog maar een heel klein deel over. Ook de overige minderheidsgroepen zijn na de oorlog flink in aantal afgenomen.
Klik op Landenweb voor meer informatie.

TalenNaar boven

Het Tsjechisch behoort samen met het Pools en het Slowaaks tot de West-Slavische taalgroep. Opvallend aan het Tsjechisch is het gebruik van veel medeklinkers achter elkaar. Op de engelstalige website ethnologue.com vind je meer informatie over de gesproken talen in Tsjechië.

GeschiedenisNaar boven

Op 1 januari 1993 gingen Tsjechie en Slowakije als twee afzonderlijke staten verder en hield Tsjechoslowakije op te bestaan. In 2004 zal Tsjechië toetreden tot de Europese Unie.
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele:
Landenweb
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Lonelyplanet: Een kort engelstalig overzicht van de Tsjechische geschiedenis.

KlimaatNaar boven

Tsjechië kent overheersend een landklimaat.
Meer informatie op Landenweb.

Flora en faunaNaar boven

Veel bomen-, planten- en dierensoorten worden met uitsterven bedreigd door de industrialisering en de milieuvervuiling. Zure regen heeft op veel plaatsen de vegetatie aangetast. Met name naaldbomen hebben hier erg van te lijden gehad. Meer informatie over de flora en fauna vind je op Landenweb

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven