Lies & Teije's reis website

Weer door de Moravische karst en een grotbezoek


Je bent hier: Home -> Europa -> Tsjechië -> Reisverslag Tsjechië -> 15 juli

Tsjechië, zomer 2003, weer door de Moravische karst en een grotbezoek

Al ons Slowaaks geld is nu op; het hotel was toch wat duurder dan we dachten. De benzine is ook bijna op, maar we redden het nog net tot in Tsjechië. We voelen ons weer een stuk beter dan gisteren, ook door de goede nachtrust. Vandaag hebben we een vaag omlijnd plan voor ogen: een paar dingen te bezichtigen en dan zoveel mogelijk richting Praag waar we een tijdje willen rondhangen.
StramberkHet eerste deel van de trip voert ons weer door Oost-Moravië, een bosrijk en bergachtig gebied. Om de paar kilometer is wel weer een nieuw dorpje dat prachtig verscholen ligt in de natuur. Onze eerste stop is in Stramberk, een dorpje waar een heuveltop met daarop een toren domineert.
StramberkStramberk is een speciaal dorp door de architectuur: huizen gebouwd van onbewerkte boomstammen en planken op een gemetselde fundering. De meeste stammen zijn wel geteerd zodat ze niet gaan rotten.
Pestzuil in OlomoucTussen de middag pauzeren we in Olomouc, een stad vol kerken en andere monumenten. Wanneer we er door rijden lijkt het allemaal erg industrieel en modern, maar het oude centrum is prachtig. Het centrum is vol grote pleinen die omzoomd zijn met barokke gebouwen en vaak zijn er meerdere fonteinen per plein. Hiernaast de gigantisch grote pestzuil op het raadhuisplein.
Raadhuis in Olomouc Astronomisch uurwerk, OlomoucHet astronomisch uurwerk op het raadhuis uit de 15e eeuw is in de Sovjettijd gerestaureerd en met sociaal-realistische motieven versierd. Op huizen en bijvoorbeeld op rioolputten zijn nog steeds symbolen terug te vinden uit het oostblok-tijdperk.
Kathedraal OlomoucWat ons in Tsjechië ook steeds opvalt, en dan vooral in de wat grotere dorpen en stadjes, is de hoeveelheid reclame. Het lijkt wel alsof ze met al die schreeuwerige kleuren en grote letters de grauwheid van het verleden willen verjagen. Wij vinden het wat overdreven...

Vanuit de verte hadden we al gezien dat er ook een grote kathedraal was, maar wanneer we erheen lopen blijkt het wel heel erg ver te zijn en we nemen genoegen met een foto van veraf.
In een supermarkt kopen we een tray biertjes (24 stuks) voor de komende dagen en wanneer de kassajuf 54 biertjes aanslaat protesteren we heftig. Ze kent geen Engels, Duits of Frans en ze wijst alleen maar op het bedrag: zoveel betalen. En wij: nee, nee, nee. Uiteindelijk worden er allerlei andere personeelsleden bij geroepen en wordt de bon gecancelled. In plaats van 1x 24 biertjes aan te slaan gaat ze nu ieder blikje afzonderlijk scannen. Wij staan er glimlachend bij en halen onze schouders op naar de mensen achter ons: sorrie mensen, wij kunnen we ook niets aan doen dat deze juf niet kan tellen. De kassajuf kan het niet echt waarderen, maar dan moet ze ons ook maar niet proberen af te zetten.
Balcarkagrot BalcarkagrotVandaag doen we opnieuw een poging om een grot te bezichtigen in het Moravische Karstgebied en het lukt ons net: om 5 voor 3 zijn we bij de Balcarkagrot (die om 3 uur de laatste rondleiding heeft). Het is niet de mooiste grot in het gebied maar wel de enige waarvoor we nog op tijd zijn.
De grot heeft 3 lagen en we lopen heel wat trappen op en neer.
Balcarkagrot BalcarkagrotWe hebben een wat lacherige groep en een gids die alleen Tsjechisch spreekt dus we lopen wat achteraan en bekijken alles op ons eigen gemak.
De grot schijnt bekend te staan om z'n kleurschakeringen maar veel zien we daar niet van. Maar zoals de meeste grotten zijn er veel mooie plekken en bijzondere zalen met vormen in de rotsen waar je hele sprookjes bij kunt verzinnen. Een fooi voor de onverstaanbare gids zit er echter niet in.
Het is 4 uur wanneer we wegrijden bij de grot en we besluiten ineens door te rijden naar Praag. Het is nog bijna 200 kilometer, maar een groot deel ervan is snelweg. Tegen half 7 zijn we bij een camping ten oosten van Praag en er staat een bordje: full, occupied, besetzt. Toch maar even vragen. Ruimte voor een tent is er niet meer, maar er is nog wel een bungalow (oftewel een rechthoekig hutje) vrij. Een tent neerzetten kost € 21 per nacht, een 'bungalow' € 29 en dan heb je stroom op de kamer en een wasbak met stromend water. Wij nemen de hut en we denken dat we de komende dagen geen tent meer gaan opzetten. Ook hebben we bedacht dat we hier lekker tot zondag blijven. Wanneer we naast Praag nog meer willen zien, kunnen we van hieruit altijd een dagje gaan rijden. Even weer een rustpunt in onze vakantie!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven