Lies & Teije's reis website

Door de Moravische karst


Je bent hier: Home -> Europa -> Tsjechië -> Reisverslag Tsjechië -> 14 juli

Tsjechië, zomer 2003, door de Moravische karst

Uitzicht op WenenDe dag begint vandaag zonnig en warm na een hele koude nacht, maar zelf voelen we ons een beetje... gedesorienteerd, zullen we maar zeggen.Het begint al wanneer we Wenen uitrijden langs de noordkant. Na prachtige weggetjes en een mooi uitzicht over de stad hebben we op een bepaald moment bijna 100 kilometer gereden wanneer we een bordje tegenkomen: Wenen 39 km.
Sprookjeswereld op de grens met Oostenrijk Sprookjeswereld op de grens met OostenrijkBij de grens met Tsjechië staat een sprookjeswereld opgebouwd, met een middeleeuws kasteel, ridders en draken. Wij willen nu eerst alleen maar Oostenrijk uit en rijden richting Brno. Tot Lies' haar spijt krijgt zij geen stempel in haar paspoort, Teije wel.
Kathedraal van BrnoIn Brno, na Praag de grootste stad van Tsjechië, pauzeren we even. De kathedraal van Petrus en Paulus dateert waarschijnlijk uit de 11e eeuw, maar de torens zijn in de 19e en 20e eeuw gebouwd.
De meeste tijd wilden we vandaag besteden aan de Moravische Karst, een heuvelachtige en beboste streek ten noordoosten van Brno waar in de kalkstenen heuvels veel grotten te vinden zijn. Of het nu aan onze gebrekkige kaart, de gebrekkige Tsjechische bewegwijzering of onze desoriëntatie ligt, weten we niet, maar we verdwalen steeds maar weer. Het gebied is prachtig om door te rijden en een echt wandel- en fietsgebied. Maar voor de grotten komen we steeds net een tijdje te laat. De laatste rondleidingen zijn om 3 uur of half 4. Bij de mooiste, Punkevni, zijn we zelfs maar 3 minuten te laat. Op de een of andere manier lukt het allemaal niet, vandaag.
Burcht bij Dub nad MoravouWe vinden het nog te vroeg om te stoppen en besluiten hier morgen of overmorgen (op tijd) terug te komen. Ondertussen rijden we door naar het oosten. Dit burchtje komen we tegen bij Dub nad Moravou.
We blijven maar een beetje omrijden, vooral ook omdat we nog geen duidelijk doel hadden. Misschien is het de vakantiemoeheid. We hebben al zoveel gezien en nu willen we nog 'even' een weekje Tsjechië doen. Misschien net iets teveel van het goede. Eigenlijk willen we alles wel zien, maar dat lukt nooit in een week. Dus we zullen ons vanavond maar een paar doelen gaan stellen en daar zullen we het dan mee moeten doen...
Ondertussen zijn we toch maar weer een grens gepasseerd en zitten nu in Puchow in Slowakije. We hebben nog veel Slowaaks geld, dus dat maken we nu even op. Morgen weer terug naar Tsjechië.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven