Lies & Teije's reis website

Wandelen door de stad, lichtshow bij de magische fonteinen


Home -> Stedentrips -> Barcelona -> Reisverslag Barcelona -> 20 september 2008

Zaterdag 20 september, wandelen door de stad, lichtshow bij de magische fonteinen

Ons dakterras in Barcelona Uitzicht vanaf ons dakterrasHet is nogal laat geworden vannacht en we worden pas om half 11 wakker. Eerst gaan we maar eens uitgebreid ontbijten op het dakterras vanwaar we uitzicht hebben over de daken van de oude stad en de haven in de verte. We zitten hier mooi centraal in Barrio Gótico, de Gotische wijk, het centrum van de oude stad. Door de vele smalle straatjes zien we vanaf het dak alleen de daken van de huizen en hier en daar een kerktoren.
Uitzicht vanaf ons dakterrasIn de verte zien we Montjuic liggen, een heuvel in het zuidoosten van de stad. In het westen zien we in de verte Tibidabo liggen, een berg waar we deze week nog naar toe willen. We hebben weinig gepland voor deze week, alleen een paar dingen die we nog niet eerder gezien of gedaan hebben en natuurlijk veel wandelen door de oudere gedeelten van de stad.
Placa ReialMaar na ons ontbijt gaan we eerst koffie drinken op ons favoriete plein, Placa Reial. We hebben er ook een favoriet terras, maar daar is het altijd wat winderig en omdat het vandaag toch wel fris is proberen we eens een andere uit. De koffie is er wel twee keer zo duur en de bediening is ook lang niet zo vlot en aardig. Maar we hebben nog heel wat terrassen uit te proberen op het plein en we zullen er vast veel vaker zitten. Vlak naast de Ramblas gelegen is het hier meestal een oase van rust (behalve afgelopen nacht toen we niet door de mensenmassa heenkwamen) en treden er regelmatig artiesten op. Een heerlijke plek om bij te komen.
Balkonnetjes in de oude stad Palau de Virreina, RamblasDaarna maken we een lange wandeling door de oude stad en we zwerven gewoon wat rond, zonder vast plan. Vooral de doolhoven van kleine straatjes en onverwachte pleintjes vind ik erg leuk. Al wandelen we 10 keer door dezelfde straat, steeds vallen er wel nieuwe details op die we nog niet eerder hebben gezien. En uiteindelijk komen we natuurlijk uit op de Rambla, een lange boulevard die eigenlijk uit vijf Rambla's bestaat. Vandaar dat de boulevard ook wel de Ramblas wordt genoemd.
Drukte op de Ramblas Dierenverkoper op de Ramblas's Ochtends vroeg kan het er nog wel eens uitgestorven zijn, maar meestal is het een drukte van belang op de Rambla, met venters, dierenwinkeltjes, kiosken, terrasjes, bloemenverkopers en natuurlijk ook veel artiesten. Oorspronkelijk was de Rambla een soort waterafvoer van de stad, een rivierbedding waardoor bij hevige regens het water van de bergen naar de zee stroomde. De Rambla loopt van Placa Catalunya naar de oude haven en is bijna anderhalve kilometer lang.
Artiest op de Ramblas Artieste op de RamblasDe Rambla is vooral bekend van de levende standbeelden, geschminkte artiesten die doodstil blijven staan. Ondertussen vind je die artiesten ook in veel andere wereldsteden maar de traditie schijnt hier ontstaan te zijn. Het valt ons echter op dat de kunst van het stil staan behoorlijk aan het verwateren is, want de meeste artiesten zijn nogal beweeglijk geworden.
Thermometer op een gebouw, 25 gradenBij de Avinguda del Portal de l'Angel zien we een thermometer tegen een gebouw die aangeeft dat het toch nog 25 graden is, maar het voelt koeler, misschien omdat de zon er niet bij schijnt. Wij zijn dol op warm weer, dus het mag van ons wel een paar graden hoger. In het gigantische warenhuis El Corte Inglés aan het Placa de Catalunya doen we wat boodschappen en kunnen dan meteen schuilen voor de miezerregen die begint te vallen.
Daarna lopen we terug naar ons appartement om even bij te komen, we hebben al heel wat wandelkilometers achter de rug. En dat is ook het voordeel van een appartement boven een hotelkamer: we kunnen erheen wanneer we willen, het is er ruim en we kunnen er zelfs eten maken als we dat willen. Maar voor warm eten gaan we meestal de straat op in Barcelona, dat is veel leuker en vaak ook niet al te duur.
Lies bij la Font Magica Av. de la Reina Maria Christina's Avonds gaan we na een wandeling naar metrostation Parallel met de metro verder naar het Plaça d'Espanya. Van hier loopt een brede boulevard vanaf de twee zogenaamde Ventiaanse torens (Avinguda de la Reina Maria Cristina) naar het Palau Nacional en de heuvel Montjuïc. Van donderdag tot en met zondag (in de winter alleen vrijdag en zaterdag) is er 's avonds een lichtshow bij de Magische Fonteinen, de Font Magica. We hadden al eens vaker gekeken maar dan waren we er op de verkeerde dag en was er geen lichtshow.
La Font Magica, de magische fonteinen van Montjuic La Font Magica, de magische fonteinen van MontjuicHet is inderdaad een mooi spektakel en er zijn duizenden mensen die het bekijken. Toch kunnen we ongestoord rondlopen want de boulevard en de aangrenzende pleinen zijn behoorlijk groot. Komende woensdag wordt hier het afsluitende vuurwerk van het feest La Merce gehouden en dan moeten er heel wat meer mensen terecht.
Na een tijdje gaan we op een terras zitten vlakbij een openbare wc met zo'n 6 toilethokjes. Daar staan we met verbazing te kijken hoe een mannetje in gepaste werkkleding, een spuitbus en schoonmaakdoek in de hand, mensen toelaat, een deur (die blijkbaar niet op slot kan) opendoet en iedere wc na gebruik binnen 5 seconden reinigt. Hij onthoudt feilloos welke toiletten onbezet zijn en er wordt alleen iemand opgeschrikt wanneer een bezoeker de aanwijzingen van de schoonmaker negeert en zomaar een deur opentrekt. Het meest opvallende detail dat mij opvalt: nog nooit heb ik vrouwen zo snel een toilet weer zien verlaten, vast omdat de deur niet op slot kan is mijn theorie.
We zijn vandaag dan pas laat op pad gegaan maar toch voelen we ons al weer aardig thuis. En nu maar hopen dat de weersvoorspellingen niet kloppen, we hebben al genoeg regen en kou gehad op vakantie dit jaar...

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven