Lies & Teije's reis website

Grotbezoek in Postojna en een rondrit


Home -> Europa -> Slovenië -> Reisverslag Slovenië -> 19 september 2007

Woensdag 19 september, grotbezoek in Postojna en een rondrit

De Sava rivier buiten haar oevers De Sava rivier buiten haar oeversEen waterig zonnetje schijnt over de natte camping als we wakker worden. Onze tent ligt nog lekker droog in de auto, maar de rivier langs de camping is behoorlijk buiten haar oevers getreden vannacht. Tuinen staan onder water en de rivier is bruin gekleurd en voert heel veel troep met zich mee.
Zicht op de Julische AlpenWe hebben een prachtig uitzicht op de Julische Alpen in het noorden als we wegrijden maar vandaag gaan we eerst naar het zuiden om de grotten bij Postojna en het Predjama kasteel te bezoeken. Het is droog en langzamerhand stijgt ook de temperatuur hoewel het vanochtend nog erg koud was.
Bij de grotten van Postojna Bij de grotten van PostojnaBij Postojna staat de parkeerplaats al vol auto's en vooral veel touringcars, uiteraard ook uit Nederland. Vlak voor de toegangsboulevard is een tuintje met een soort bonzaistruikjes in de vorm van dieren.
Het waterrad maakt overuren Bij de grotten van PostojnaOok hier is de rivier behoorlijk gezwollen en het waterrad kan de stroom maar nauwelijks aan. Op de boulevard kijken we eventjes naar de souvenirs maar gaan al snel op zoek naar een terrasje. We hebben nog een half uur de tijd voor de volgende toer begint en een kop koffie kunnen we nu wel gebruiken. En overal om ons heen horen we Nederlands spreken.
De grotten bij Postojna De grotten bij PostojnaIn de grotten mag officieel niet gefotografeerd worden maar er is niemand die zich eraan houdt. Met een groep van ruim 200 mensen is het natuurlijk ook moeilijk om orde te houden. De grotten zijn mooi, maar niet superfantastisch of heel speciaal zoals onze enthousiaste reisgids wel beweerd.
Het spannendste deel is wel de treinreis de grotten in en later er weer uit. Onwillekeurig steken we onze hoofden tussen de schouders als er weer zo'n laaghangende rotsformatie aan komt en we vragen ons af of er ooit wel eens iemand z'n hoofd gestoten heeft. Dat moet echt hard aankomen als je met een vaart van 30 of 40 tegen een rots botst!
Er zijn mooie en interessante verhalen te vertellen over deze uitgestrekte grotten, maar de grootte van de groep en het tempo geven je nauwelijks de kans echt te genieten van bepaalde details. De € 18 die we per persoon voor de toegang hebben betaald vinden we dan ook absoluut belachelijk en deze grot willen we dan ook afraden, zeker als je al andere grotten hebt bezocht.
We hebben nu toch spijt dat we niet voor de andere grotten op ons lijstje hebben gekozen, waaronder die van Škocjan, waar Dante zijn inspiartie zou hebben gekregen voor de helscènes in zijn Goddelijke Komedie.
D
Kasteel PredjamaDan rijden we door naar het Predjama kasteel dat gedeeltelijk ingebouwd is in de steile rotswanden. Ook achter en onder dit kasteel liggen grotten die het kasteel vroeger tot een moeilijk in te nemen vesting maakte omdat het geheime aanvoerwegen bezat voor eten en drinken. Maar tegen verraad is niets bestand en in de 15e eeuw werd al eens een roofbaron van de wc geschoten waardoor het kasteel kon worden ingenomen.
Meertje bij Rakov Skočan Rakov Skočan, kloofBij Cerknica zoeken we daarna naar Rakov Skočan, wat een wonderschone 2,5 kilometer lange kloof moet zijn. We maken een prachtige rit over bospaden maar nergens staan bordjes en een klein stukje kloof krijgen we pas na een half uur te zien. Zo enthousiast als onze reisgids is, zo ontoegankelijk is het Sloveense landschap.
Hooirek bij  Šentjošt Huisje bij ŠentjoštWel zien we nog het meer bij Cerknica dat 's zomers helemaal verdwijnt en dan door boeren als hooiland wordt gebruikt. Op onze tocht noordwaarts zien we regelmatig de typisch Sloveense hooirekken waarin het hooi sneller wordt gedroogd door de wind. Ook valt ons op dat het land bezaaid is met dorpen, veel meer dan bijvoorbeeld in Kroatië. Het hele platteland is een aaneenschakeling van kleine gehuchten.
Kapelletje langs de weg Versierde waterbronOok zien we regelmatig gedenktekens langs de weg, kapelletjes en versierde bronnen. Slovenië heeft in ieder geval een heel eigen karakter, half zo groot als Nederland, voornamelijk bergachtig en heel wat boeiender dan we hadden verwacht na de paar keer dat we er alleen doorheen reden op weg naar kroatië.
Leuk verkeersbord Kerkje bij Skofja LokaDe tocht door de vele dorpjes duurt langer dan we hadden verwacht, maar dat komt ook door de vele opruimwerkzaamheden overal. Skofja Loka was het centrum van de modderstromen gisteren en nog steeds is men druk bezig de wegen weer schoon en berijdbaar te maken.
Heuvel bij Smlednik Zonsondergang, SmlednikAls we terug zijn bij Smlednik betrekt de lucht weer en al snel begint het weer te regenen. We zijn blij dat we besloten hebben deze laatste dagen gewoon in dit huisje te blijven en niet alsnog onze tent hebben opgezet. Kamperen is leuk, maar als je je het kunt veroorloven is een beetje (heleboel) comfort toch ook wel lekker.
We hebben morgen nog maar 1 dag om Slovenië te bekijken maar we hebben al wel door dat dit best een aantrekkelijke reisbestemming is. Niet zo idyllisch als onze reisgids ons wil laten geloven maar toch zeker de moeite waard met heel veel leuke en mooie plekken. En nog steeds minder duur dan bv. Oostenrijk en Italië hoewel de komst van de euro het leven hier ook veel duurder heeft gemaakt als we de bewoners mogen geloven.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven