Lies & Teije's reis website

Naar Slovenië waar het gaat stortregenen


Home -> Europa -> Slovenië -> Reisverslag Slovenië -> 18 september 2007

Dinsdag 18 september, naar Slovenië waar het gaat stortregenen

Ontbijt in de zonWe worden wakker met een bewolkte hemel maar als de wolken oplossen kunnen we toch nog lekker in het zonnetje voor ons huisje ontbijten. Al snel hebben we alles weer ingepakt en gaan op weg naar Slovenië waar de temperatuur al snel oploopt tot 29 graden, hoewel er af en toe een drupje regen uit een verdwaalde wolk valt.
Kerkje bij Kalce-Naklo Rustig op wegNiet ver over de grens volgen we de borden Pleterje (op de heenweg dachten we steeds dat er Pietertje stond), want volgens onze ANWB-reisgids is dit een absolute must. Al snel zijn we verdwaald op het Sloveens platteland (de bewegwijzering stopt ermee) en kopen we een wat gedetailleerdere kaart van Slovenië zodat we niet teveel hoeven te dolen.
Pleterje kloosterHet kartuizer klooster (Kartuzijanski samostan Pleterje) dateert uit 1407 en is gesloten voor het publiek, je kunt er met de auto zelfs niet dichtbij komen. Het ligt in een smalle vallei en pas als we wat rondrijden krijgen we er van een afstandje zicht op.
Sloveens landschap Kasteel Struga bij OtočecWe hebben al wel door dat de schrijver van het deel over Slovenië (Kroatië-Slovenië ANWB-goud reeks) wel erg enthousiast is. Het platteland is hier inderdaad lieflijk met leuke kleine dorpjes maar de lyrische beschrijvingen in de reisgids herkennen we niet echt terug.
Kasteel Otočec Kasteel OtočecBij Otočec, waar alles zou draaien om het kasteel, vinden we het uiteindelijk een eind van het dorp af en hoewel het er mooi bij ligt is het zeker niet 'uiterst romantisch gelegen'. Jammer ook dat we niet even op het terras een kop koffie kunnen drinken want het luxehotel is gesloten.
Rivier Krka bij OtoočecHet kasteel ligt op een eilandje in de rivier de Krka en er is druk verkeer over de bruggen heen. Na een wandeling om het kasteel rijden we nog wat verder door de omgeving en als het ineens begint te regenen rijden we richting Ljubljana waar we ergens een camping in de buurt willen zoeken.
De regen wordt steeds heftiger en het stroomt nu met bakken uit de lucht; voor, in en rond Ljubljana staan we alleen maar in tergend langzaam rijdende files en het weer wordt alsmaar slechter. Een tent opzetten is nu echt geen optie, dus we hopen dat de camping die we op het oog hebben in Smlednik ook huisjes verhuurd.
Regen in Smlednik Lekker warm in ons huisje, SmlednikEn we hebben geluk: een pracht van een huis voor € 38. De helft van de camping staat al blank en als we de tv aanzetten (wat een luxe!) zijn alle zenders vol reportages over het noodweer in Slovenë, er zijn zelfs dorpen door modderstromen afgesloten van de buitenwereld. Uit wat we ervan begrijpen lijken de meeste rampen juist in dit gebied voor te komen. Hebben de weergoden ons dan toch weer ingehaald of zijn we ze juist tegemoet gereden?
Tot na middernacht blijft het in ieder geval hard regenen en onweren. Het voelt aan als herfst en het is nog geen 10 graden als we naar bed gaan in ons warme en knusse huisje. Oh wat ben ik blij dat we geen tent hoefden op te zetten!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven