Lies & Teije's reis website

Naar Falkland en Fife


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 22 mei 2017

Maandag 22 mei, naar Falkland en Fife

Als we wakker worden en naar buiten kijken is het alweer zo grijs, net als de afgelopen dagen. Het weer helpt er ook niet echt aan bij dat ik me beter ga voelen. Het bespaart wel een boel geld want meer dan een soepje hoef ik niet te eten, behalve een vies drankje en antibiotica. Maar het maakt dit zeker niet tot de beste vakantie ooit. Meestal zit ik vol plannen maar behalve wat rondrijden en maar zien of we iets interessants tegenkomen, voel ik me de afgelopen dagen flink doelloos.
Royal Burgh of Falkland Royal Burgh of FalklandDaarom beginnen we vandaag maar eens met een doel: Falkland. Niet de eilanden natuurlijk waar de laatste oorlog van het Verenigd Koninkrijk over ging, maar de voormalige Royal Burgh in Fife, een dorp of stad met iets meer dan 1000 inwoners. De Falkland eilanden zijn wel genoemd naar de 5e burggraaf van Falkland. Er zijn nog veel gerestaureerde hostorische gebouwen maar het belangrijkste is het Falkland paleis waar de Schotse koninklijke familie graag verbleef. Van de 14e tot de 17e eeuw waren dat de katholieke Stewarts, het geslacht waarvoor de Jacobieten in de 18e eeuw vochten en daarmee een burgeroorlog ontketenden.
Bij het Falkland paleis Het Falkland paleisHet paleis werd in 1500 gebouwd nadat een eerder kasteel door de Engelsen was verwoest. Hier kun je ook de oudste tennisbaan van Groot Britannië vinden, gebouwd in 1539, waar Mary, Queen of Scots, graag tennis speelde ook al deed ze dat schandalig genoeg (voor die tijd uiteraard) in een mannenbroek. Dit was duidelijk een paleis om plezier te maken, niet een kasteel met verdedigingswerken. Men jaagde er in de bosrijke omgeving, deed aan valkerij en sporten. Het is een leuk paleis om doorheen te lopen en ook de tuinen zijn zeker een wandeling waard.
Gatelodge buiten Falkland De Tay rivierDaarna rijden we nog een hele tijd door Fife, het gebied ten zuiden van Perth en aan de noordkant van de Firth of Forth. Koning James VI zei van Fife dat het als een bedelaarsmantel was omzoomd met goud, waarmee hij de kust bedoelde. Het gebied is een stuk vlakker dan Perthshire en bossen en velden wisselen elkaar af. We komen weer de nodige gatelodges en kasteelruïnes tegen maar helaas heeft de gps van de camera het nu helemaal begeven en hebben we geen idee meer waar we de foto's precies gemaakt hebben.
Een gatelodge in Fife Een kasteel in FifeEr staan nog genoeg historische gebouwen hoewel dit gebied in de 19e eeuw het centrum van zware industrie werd toen er steeds meer kolenmijnen werden geopend. De kust hebben we vorig jaar al uitgebreid verkend dus nu rijden we vooral door het binnenland en gelukkig voor Lies komen we regelmatig leuke en interessante gebouwen tegen. Ik kan weer heel wat wegen op mijn kaart markeren als 'gedaan' maar wel jammer dat we niet genoteerd hebben waar we foto's hebben gemaakt.
We gaan niet al te laat terug naar ons hotel waar we morgenvroeg weer vertrekken. Een leuke plek waar ik nog wel eens heen wil als ik me wat beter voel. Maar ik voel me nu wel opgeknapt genoeg om in het restaurant iets te eten en dat smaakt goed.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven