Lies & Teije's reis website

Rondrijden through Perthshire


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 20 & 21 mei 2017

Zaterdag 20 mei, rondrijden through Perthshire

Fake festivals in PerthHet is een grijze dag, het miezert af en toe en het is kil. Weer om een beetje rond te rijden en als we Perth binnen rijden zien we een groot veld met een tent waarop Fake Festivals staat. Op het nieuws hoor je niets anders dan meneer Trump, die alles wat hem niet zint als fake news afdoet, hier komen ze er gewoon voor uit. Hun motto is 'fake bands, real festivals' en er treden alleen coverbands op. Het schijnt een van de snelst uitverkochte festivals in Groot Britannië te zijn en ze worden door het hele land georganiseerd. Hier was het zo'n succes dat ze er een jaarlijks festival van willen maken.
The Black Wacht castle in Perth Huntingtower kasteel vlakbij PerthIn Perth bezoeken we The Black Watch waar een museum over dit elite regiment van het Britse leger was. Ze droegen donkere kilts en en waren de wachters van de Hooglanden maar vochten ook in heel wat veldslagen mee want de geschiedenis toont wel aan dat de Schotten een aardig robbertje kunnen vechten. Het is een mooi opgezet museum maar wij hebben niet zoveel met oorlog en wapens. Dan gaan we net zo lief naar Huntingtower kasteel, iets buiten Perth, waar ze tenminste nog een echte geest hebben, Lady Greensleeves. Je kunt haar maar beter niet zien want dat schijnt nooit veel goeds te voorspellen.
Donkere wolken bij Broom of Dalreach Huisje tussen Muthill en Greenloaning in PerthshireDaarna rijden we nog een stuk rond, het gebied ten noorden van de A9 en ten westen van Perth. Er lopen heel wat wegen door het gebied en we rijden ze allemaal af. Af en toe zien we een grappig huisje, die heb je tenslotte genoeg in Schotland. Bij het huisje rechts vonden we vooral de uitbouw met de schoorsteen apart. Zou het gewoon een kachel zijn of een soort oven die in het huis is ingebouwd?

Zondag 21 mei 2017, we verkennen Perthsire verder

Wegwijzer naar Balmanno kasteel Balmanno kasteel bij Bridge of EarnDe volgende ochtend is het iets beter weer als we op pad gaan, het is in ieder geval droog. We kiezen een andere streek die we wat beter willen verkennen en zien dan een leuk toegangsbord met een uitbeelding van een kasteeltje. We zien het kasteel in de verte liggen en rijden alle wegen eromheen maar dichterbij kunnen we niet komen en we respecteren de 'private road' borden. Die zou ik ook neerzetten als ik zo'n geweldig kasteeltje had. Het 16e eeuwse kasteel is in het begin van de 20e eeuw helemaal opgeknapt en wordt nog steeds bewoond.
Herten in de tuin bij Bridge of Earn Restanten van een oprijlaan in PerthshireTijdens het rondrijden van al die wegen die volgens Teije's kaart nog moeten, komen we ook vandaag maar heel af en toe iets tegen wat de moeite waard is om te fotograferen. Een stel van metaal gemaakte herten in een tuin en een verwaarloosde toegangspoort naar een landgoed. Dat is het nadeel als je zo zonder vast doel rondrijdt, je weet nooit of je wat leuks tegenkomt. Ik moet toegeven dat we zo regelmatig hele mooie dingen hebben gezien maar soms is het ook wel een beetje saai, dat afrijden van al die wegen.
De Tay rivier onder Perth Uitgesneden boomstronk in de buurt van KingoodieGelukkig is het landschap heuvelachtig, dat vind ik al heel wat beter dan het vlakke Nederland. Pertshire maakt nog net deel uit van de Hooglanden en in het zuiden heb je glooiende heuvels en valleien, in het noorden bergen.
Ook nu komen we af en toe een grappig of bijzonder huisje tegen. Maar het mooiste blijf ik de stenen gatelodges vinden maar daarvan hebben we al zoveel foto's op de website dat we daarmee in herhaling zouden vallen. Zo'n uitgesneden boomstam is ook wel bijzonder. In street view zie je de hele boom nog staan dus de boom is nog niet zo lang geleden geveld.
Dundee city council Standbeeld van Desparate Dan in DundeeIn de middag besluiten we nog even naar Dundee te rijden, een stad aan de noordkant van Firth of Tay. We zijn er al wel eens langs gekomen maar maken nu een wat langere wandeling door het centrum. Dundee is met bijna 150.000 inwoners best een grote stad en dat er twee universiteiten zijn blijkt wel uit het grote aantal jongelui die rondloopt. In een winkelstraat zien we een standbeeld van Desperate Dan, een Britse stripfiguur en de uitgever van de strip is in Dundee gevestigd.
In 2014 werd er een referendum gehouden of Schotland onafhankelijk moest worden en in het raadsgebied Dundee was zowel de opkomst erg hoog (78,8%) als de voorstanders (57,3%). Daardoor wordt de stad sindsdien ook wel eens de Yes-stad genoemd.
Als het weer gaat miezeren, duiken wij een restaurant binnen om wat te eten en drinken daarna gaan we snel terug naar onze warme hotelkamer. Brr, het was toch wel weer fris vandaag.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven