Lies & Teije's reis website

Van Dover naar Beauly in 2 dagen


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 11 & 12 mei 2017

Donderdag 11 mei, van Dover naar Beauly in 2 dagen

Een poserende meeuw voor DoverWe zitten al vroeg op de ferry van Duinkerken naar Dover zodat we heel Engeland vandaag nog kunnen doorrijden. Het wordt een lange dag want we moeten eerst ruim een uur naar Duinkerken, dan 2 uur op de boot en vervolgens nog ruim 700 kilometer naar Abington in Schotland waar we een hotel hebben geboekt. We nemen wat foto's op de boot en onderweg hebben we 2 stops om even koffie te drinken en te tanken, maar verder komen we de auto niet uit en pas aan het begin van de avond in het hotel. Een lange rit maar ik vind het leuker dan de boot naar bijvoorbeeld Newcastle waar je bijna een dag opgesloten zit, ook al is het op een luxe boot.
Afgesloten brug bij Douglas Water Afgesloten brug bij Douglas WaterWe hebben geen ontbijt geboekt en eten onze eigen boterhammen met wat koffie in een koffiebar dichtbij. Daarna gaan we snel op weg en Teije heeft zijn grote kaart al tevoorschijn gehaald. Hierop markeert hij alle wegen die we in Schotland gereden hebben en zoekt de nog onbekende wegen op. Vanuit hier rijden we direct de eerste nieuwe wegen naar Douglas Water. Maar tja, dan is er zo'n afgesloten brug en wat doe je dan? Heel simpel: met een grote omweg naar beide kanten van de brug en er dan even overheen lopen. Zo, die kan ook weer afgestreept worden!

Vrijdag 12 mei 2017, we verkennen nieuwe wegen in Schotland

Kasteel CraignethanVanavond worden we in Beauly bij Inverness verwacht dus we rijden langzamerhand naar het noorden en zien al snel ons eerste kasteel van deze reis. Craignethan kasteel staat hoog boven de Nethan rivier op een klif met steile hellingen en dus goed te verdedigen. Dat hielp niet erg, want 8 jaar na de bouw wordt de eigenaar, Sir James Hamilton, van hoogverraad beschuldigd. Hij wordt geëxecuteerd en koning James V pikt zijn kasteel in. Het is een van de weinige kastelen in Schotland waar we geen spookverhaal bij kunnen vinden. Vooral de verdedigingswerken van dit kasteel schijnen indrukwekkend te zijn voor de tijd waarin het gebouwd werd.
Gatelodge bij de Clyde rivier Gatelodge bij de Clyde rivierIets verderop, langs de Clyde rivier, zien we 2 gebouwtjes die ik veel leuker vind dan kastelen. Het zijn poortwachtershuisjes of gatelodges die meestal bij de ingang van een landgoed staan. Vroeger woonde daar de poortwachter, nu staan ze leeg of worden ze verhuurd. Lang geleden hebben we bij Arverikie Estate eens een paar dagen in zo'n minikasteeltje verbleven, een bijzondere ervaring. Ik zou graag zo'n huisje willen hebben, dat is heel wat leuker dan zo'n groot kasteel.
MacRae Memorial park bij Sheriffmuir Monument voor de battle of SheriffmuirNa dit bezoek rijden we uurtje verder en zien in de buurt van Dunblane bij Sheriffmuir een piramidevormig monument van keien met erin een steen met opschrift. Zoals vaak het geval is in Schotland, is het een oorlogsmonument. Op 13 november 1715 vond hier een veldslag plaats tussen Jacobieten (voornamelijk Hooglanders) en het leger van het huis Hannover met vooral Engelse soldaten. Jacobieten wilden de rooms-katholieke Stuarts weer op de troon van Schotland terwijl het huis Hannover op dat moment de macht hadden. Nu staan hier bossen, toen was het waarschijnlijk een kaal veengebied. De pyramide is een gedenkteken voor de vele leden van de clan MacRae die vielen in de slag tegen de Jacobieten. Deze laatsten wonnen weliswaar de veldslag tegen een veel kleiner leger maar trokken zich daarna terug en vergaten voordeel te halen uit hun overwinning en uiteindelijk werden de Jacobieten datzelfde jaar nog verslagen.
Kasteel bij Kinkell Bridge Kasteeltje in PerthshireHeel Schotland staat vol kastelen of landhuizen die erop lijken. Voor mij is elk gebouw met een torentje een kasteel. Nu zou het gebouw op de linkerfoto ook best een voormalige abdij geweest kunnen zijn of zelfs een versterkte boerderij. Er staat helaas geen bordje bij. Een half uur later zien we in de verte nog een kasteelachtig gebouw dat in de steigers staat. Helaas laat de gps-functie van de camera het regelmatig afweten en hebben we geen idee waar deze precies staat, ergens in Pertshire, het gebied rond de stad Perth.
We pauzeren bij de Birnam InnWe rijden nog heel wat binnenwegen af en bij Birnam gaan we naar onze favoriete stopplek onderweg naar Beauly, de Birnam Inn. Birnam en Dunkeld zijn 2 dorpjes die aan de Tay rivier liggen waar pas in 1809 een brug overheen werd gebouwd. Beide plaatsjes zijn best charmant voor een wandeling en wij hebben al jaren deze herberg als vaste stopplek voor een bak koffie en soms een bak soep. We gaan wel buiten zitten maar het is niet zo lekker meer als gisteren, een dikke trui is wel nodig.
Poort voor het Clunie power station Kasteeltje bij de Tummel rivierVanuit Birnam rijden we nog een aantal wegen die we nog niet kennen en komen daarbij een imposante poort tegen bij de Clunie waterkrachtcentrale die aan de Tummel rivier staat. Maar waarom die massieve poort daar staat, geen idee. Iets verderop langs de rivier zien we in de verte nog een verborgen kasteeltje staan maar we zien geen toegankelijke wegen die erheen leiden. Daar zal wel weer iemand wonen die op zijn of haar privacy is gesteld. Nou ja, dat zou ik ook hebben als ik zo'n kasteel bezat.
Daarna is het tijd de snelweg A9 naar Inverness weer op te gaan, hoewel het grotendeels een tweebaansweg is. We moeten nog 2 uur rijden en dan arriveren we in Beauly waar we hartelijk worden onthaald door onze Schotse vrienden Iain en Cathy, die hier wonen, en onze Engelse vrienden Rachel en John die we hier wel vaker treffen, meestal proberen we ons verblijf te laten samenvallen.
Vorig jaar september zagen we elkaar voor het laatst en we zitten de hele avond bij elkaar en kletsen wat bij. Maar we zijn na 2 lange reisdagen ook wel moe en gaan niet al te laat naar bed, we zijn hier nog wel een tijdje.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven