Lies & Teije's reis website

Door de noordelijke Hooglanden


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 15 september 2016

Donderdag 15 september, door de noordelijke Hooglanden

De Kyle of Sutherland bij Bonar Bridge De brug van Bonar BridgeNa een Schots ontbijt drinken we nog even koffie met onze vrienden en gaan dan op pad, eerst naar Bonar Bridge aan de Kyle of Sutherland. Een lange brug overspant het water waar tot 1812 alleen een veerboot voer. In 1809 kapseisde 's nachts een boot met meer dan 100 mensen en 99 ervan kwamen om het leven, een van de grotere rampen in de Schotse geschiedenis. Daarna werd besloten een brug te bouwen hoewel de huidige al de derde is die er ligt. De eerste werd in 1892 tijdens een zware overstroming meegesleurd en de tweede bleek te zwak.
Geologische tijdperken bij Bonar Bridge Geologische tijdperken bij Bonar BridgeWe parkeren de auto in Bonar Bridge en lopen naar de overkant. Bij de parkeerplaats daar is een parkje langs het water aangelegd en er is een cirkel aangelegd met alle geologische tijdperken van de aarde erop. Uit vrijwel al die tijdperken zijn hier wel stenen en rotsen aangetroffen die om de cirkel zijn neergezet. Zoiets hebben we nog niet eerder gezien, erg leuk gedaan.
De Kyle of Sutherland bij Bonar BridgeIn het jaar 1900 is hier vlakbij een schat uit de bronstijd gevonden toen arbeiders een granietheuvel met explosieven opbliezen, de Migdale Hoard. Het was een verzameling juwelen, maar ook een bronzen bijlblad en hoofddeksel van rond 2.000 v.c. Ik snap heel goed dat Teije graag eens met zijn metaaldetector zou willen rondlopen maar er is zoveel land, je moet dan ook net een beetje geluk hebben (en toestemming natuurlijk). Vandaag houden we het maar op een wandeling langs het water. De zon komt er een beetje bij en het wordt steeds warmer.
The wee house, Lairg The wee house, LairgVan Bonar Bridge rijden we naar Lairg aan Loch Shin, en daar geeft de thermometer al 25 graden aan! Heel wat beter dan gisteren toen het bijna niet boven de 10 graden uitkwam. Een waterkrachtcentrale scheidt het loch in 2 delen en het deel bij het centrum heet Little Loch Shin waarin een piepklein eilandje staat met een heel klein houten huisje, Broon's house. Het verhaal vertelt dat de stroper Jack Broon het eiland kreeg van een lokale grootgrondbezitter als beloning dat hij hem had leren whisky stoken. Om zijn nieuwe status als landeigenaar te bevestigen zou hij dit huisje gebouwd hebben.
Helaas staat het huisje er pas sinds 1997, gebouwd voor de jaarlijkse galaweek. Na die week vond men het zonde om het huisje weg te doen en plaatste men het op het eilandje. Maar de legende wordt graag in ere gehouden omdat het toeristen trekt naar het stadje dat behoorlijk afgelegen in de Hooglanden ligt. Het huisje is al tweemaal herbouwd nadat het door een storm was vernietigd. Maar bij de oever staat een informatiebord met een gedetailleerd verhaal over Jack en zijn familie, geweldig.
Een helicopter langs de A836 bij de Crask Inn in de Hooglanden Wegaanwijzer bij de Crask InnOver de A836, een single track road, rijden we verder naar het noorden en in the middle of nowhere staat zomaar een herberg, de Crask Inn. In een weiland ernaast staat een helicopter geparkeerd, vast de postbode die een pakketje komt langs brengen.
Er staat ook nog iets wat lijkt op een monument, het had een Pictische steen kunnen zijn maar het is een richtingaanwijzer waarop de afstanden naar de dichtstbijzijnde plaatsen staan: Inverness 80 mijl, John o'Groats 90 mijl.
Uitzicht op Loch Naver Gedenksteen langs rivier de NaverDoor een leeg en onherbergzaam landschap gaan we nog verder naar het noorden, tot boven Loch Naver. Vroeger waren hier vooral bossen en landbouwgebieden maar na de Clearances in de 18e en 19e eeuw werden de inwoners door de landeigenaren verjaagd en het land door schapen, die veel meer opleverden, kaalgegeten. Hier staat een gedenkteken voor Donald McCleods gloomy memories, geschriften van een van de slachtoffers van de vaak gewelddadige uitzettingen. Hij woonde hier in het dorp Rosal dat in 1814 gewoon ophield te bestaan. Je wordt er niet vrolijk van als je de verhalen uit die tijd leest.
Even pauzeren in de Hooglanden De A897 langs de Helmsdale rivierHet is heerlijk weer en we houden een wat langere pauze bij het water. Teije moet wel weer de neiging onderdrukken om zijn metaaldetector erbij te halen, stel je voor wat je bij zo'n vernietigd dorp allemaal kan vinden! Bij het gehucht Syre is een driesprong en hier slaan we rechtsaf, weer naar het oosten. Als we bij Helmsdale aan de kust arriveren, begint het ineens erg mistig te worden.
De mist komt snel opzetten in Brora De Rose Garden in TainDe mist bedekt heel snel het land en in 10 minuten tijd daalt ook de temperatuur 10 graden. Ook weer zo'n typisch Schots verschijnsel, het kan hier letterlijk van het een op het andere moment vriezen of dooien. Het is wel bijzonder om het ene moment in dichte mist te rijden, dan plotseling onder een blauwe hemel en zo ineens weer midden in de mist. Het gaat zo snel dat de mist wel een bewegend, levend wezen lijkt. Pas 3 kwartier later, bij Tain, trekken de wolken helemaal weg en wordt het weer warmer.
Iain en Lies achter de laptopWe hebben een hele lange, maar mooie rit gemaakt en pas in het begin van de avond zijn we terug in Beauly. Gelukkig heeft Teije de wifi weer aan de praat gekregen, iets wat hij vrijwel ieder jaar wel moet doen, en kan ik met mijn laptop in de ouderwetse maar gezellige lounge even het internet op om mijn online dierentuin bij te houden. Met Iain tegenover mij lijkt het wel een internetcafé.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven