Lies & Teije's reis website

De kust bij Aberdeen en via Macduff naar Beauly


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 13 & 14 september 2016

Dinsdag 13 september, de kust bij Aberdeen en via Macduff naar Beauly

Een klassieke auto voor ons op de A944 Kasteeltje ergens bij AberdeenWe hebben voor vannacht een hotel net buiten Aberdeen gereserveerd, niet al te ver van hier, zodat we vandaag nog meer van de omgeving kunnen zien. Niet dat we specifiek naar iets op zoek zijn maar ik wil graag alle wegen op mijn ANWB-kaart van Schotland eens gereden hebben. Een obsessie die ik waarschijnlijk nooit helemaal kan vervullen maar we zien zo wel heel veel plekken die we anders nooit zouden zien. En behalve een klassieke auto, zoals je die hier vaker kunt tegenkomen en waar Lies zo dol op is, zien we dan ineens ook een totaal onbekend kasteeltje, ergens rond Aberdeen.
We hebben een hele mooie nieuwe camera bij ons, de Olympus TG-4 met gps-functie, maar ik kom erachter dat de gps nogal traag is. Zodra we de camera aanzetten, heeft hij blijkbaar nog de laatste gps-coördinaten in zijn geheugen en duurt het een behoorlijke tijd voordat de huidige lokatie is bepaald. Bij heel veel foto's heb ik dan ook naar de volgende foto moeten kijken om de plek van de vorige foto te bepalen. Heel irritant. En met het kasteeltje hierboven hebben we wel coördinaten van de plek ervoor en de plek erna maar niet van de plek zelf. De eigenaren van het kasteeltje zullen daar wel blij om zijn.
Reddingsvaartuigen bij Cove Bay Reddingsvaartuigen bij Cove BayIk kan nauwelijks meer navertellen waar we allemaal gereden hebben, we zijn nu in en drukker gebied en er zijn veel meer wegen dus ik moet goed opletten welke wegen we wel en niet gehad hebben. Regelmatig komen we zo leuke dingen tegen maar helaas ook heel veel saaie wegen wat Lies, heel terecht, niet altijd even leuk vindt. Vandaag rijden we en heel stuk zonder mooie uitzichten of bijzondere gebouwen en komen bij Cove Bay aan, aan de oostkust ten zuiden van Aberdeen. Hier zien we een heleboel oranje reddingsvaartuigen en het schijnt dat hier een oefencentrum is om te leren omgaan met dergelijke voertuigen.
De vuurtoren bij Nigg Bay, Aberdeen Uitzicht op Aberdeen vanuit de havenVervolgens rijden we de kustweg langs om vanuit het zuiden Aberdeen binnen te rijden. Op deze manier krijg je de stad op wel een heel andere manier te zien. Vanaf de zuidkant kijken we uit over de stad en het lijkt net alsof je voorbij de haven een heel oud stukje Aberdeen ziet tussen de moderne gebouwen in. We zijn wel vaker in Aberdeen geweest maar dan kwamen we vanuit de buitenwijken het oude centrum in, nu zien we pas wat voor industriestad het eigenlijk is.
Bij een winkelcentrum drinken we koffie en rijden dan snel de stad weer uit.
Je hoeft Aberdeen maar een klein stukje uit te rijden en je bent weer op het platteland met alleen kleine dorpjes en vooral veel uitgestrekte gebieden zonder bewoning. Aberdeenshire is heuvelachtig maar heeft niet zo'n woeste natuur als de noordwestkust van Schotland.
Daarna rijden we terug naar ons huisje bij Strathdon voor onze laatste avond. Morgen gaan we op pad naar Beauly.

Woensdag 14 september 2016, via Macduff en de kust naar Beauly

Een verlaten gatelodge Huisje in StrichenMaar dat doen we natuurlijk wel met omwegen. In tegenstelling tot sommige andere delen van het land lopen hier ontzettend veel wegen en heb ik dus nog heel wat af te strepen. En er is hier ook genoeg te zien. Als je kastelen wilt zien is dit een uitstekend gebied, waarschijnlijk is de kastelendichtheid hier het hoogst in heel Schotland maar er zijn ook veel andere historische en prehistorische overblijfselen.
Memsie Round CairnZo komen we bij Memsie een grote steenhoop tegen, de Memsie Round Cairn. Dit is een goed bewaard voorbeeld van een graf dat met keien is afgedekt en men denkt dat deze rond 1.700 v.c. is gebouwd. Hij is 25 meter in doorsnee en 4,5 meter hoog. Bij opgravingen zijn een beker en een zwaard uit de bronstijd gevonden maar ook restanten uit andere tijdperken zoals een middeleeuws zwaard en verbrande botten en men denkt dat het bouwwerk door de tijden heen als graf is gebruikt. Er stonden nog twee grote cairns naast, zo staat in verklaringen rond 1700, maar die zijn helemaal afgebroken en de stenen gebruikt voor de muurtjes die zo vaak om weilanden heen staan.
In het MacDuff zeeaquarium In het MacDuff zeeaquariumDan rijden we langzaam naar het westen waarbij ik natuurlijk weer zoveel mogelijk binnenwegen uitzoek en bij Macduff aan de kust maken we een stop. Macduff is duidelijk een vissersdorp met een grote haven en heeft zelfs een eigen scheepswerf. Het schijnt dat de laatste zeewaardige houten schepen hier vandaan kwamen. Aan de rand van de haven ligt het Marine Aquarium waar het zeeleven uit de omgeving en specifiek de Moray Firth getoond wordt. Het is een rond gebouw met allerlei bakken met vissen en andere zeewezens en er lopen altijd wel meewerkers die er mooi over kunnen vertellen.
In het MacDuff zeeaquarium In het MacDuff zeeaquariumEr is een schuwe octopus die met voedsel gelokt wordt maar het leukste is het grote bassin in het midden waar je in een theater het voeren van de vissen kunt volgen. Twee duikers verschijnen voor het glas en de commentator maakt er een hele show van waarbij hij opdrachten aan de duikers geeft (zoals het aaien van een haai). Al met al een heel leerzaam aquarium en leuk voor iedereen.
Daarna rijden we door naar Beauly om onze vrienden Iain en Cathy te zien. Het is alweer een jaar geleden dat we hier waren en ondertussen zijn ze nu beiden gepensioneerd en leven alleen in het grote hotel. En dus hebben ze genoeg gastenkamers om vrienden te ontvangen, zeggen ze optimistisch. Maar wat een werk om dat allemaal schoon te houden. En we zijn nog net op tijd om onze Engelse vrienden Rachel en John te ontmoeten, die verblijven hier altijd in mei en september 2 weken en we proberen ons bezoek vaak met dat van hun samen te laten vallen. En zo hebben we een erg gezellige avond.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven