Lies & Teije's reis website

Naar Ballindalloch kasteel


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 12 september 2016

Maandag 12 september, naar Ballindalloch kasteel

Mist bij het Lecht skigebied Mist bij het Lecht skigebiedVandaag gaan we via het Lecht Skigebied naar het noorden. Er zijn 12 liften en 18 kilometer om te skiën en snowboarden. Nu ligt het skicentrum in de mist maar een aantal jaren geleden (2004) kwamen we van de andere kant en was de weg ineens beijzeld en gleden we met de auto vanzelf naar beneden, een erg angstige ervaring die ik me zo weer voor de geest kan halen. Brrrr. Dat was in maart, nu is het september en een paar graden boven 0. Maar het scheelt niet veel.
De Avon rivier bij Fodderletter Brug over de Avon bij FodderletterIn de buurt van Fodderletter, een heel klein gehucht, zien we een paar oude bruggen over de Avon die niet meer gebruikt worden. Toch staan ze er nog en bij eentje staat een herdenkingmonument voor een meneer Peck, een lokale geschiedkundige die samen met zijn vrouw voor de brug gezorgd zou hebben. Oude bruggen zijn historisch cultuurgoed geworden en mogen niet zomaar afgebroken worden, ook als ze geen nut meer hebben en vaak is er wel een lokaal initiatief als er een restauratie nodig is. Waarvan dan ook weer een herdenkingsplaquette wordt gemaakt. Zo staat er ook nog een bord met 'Bridge built 1754 restored 1991'.
Ballindalloch kasteel In de tuin van Ballindalloch kasteelOns hoofddoel vandaag, naast het rondrijden door de omgeving, is een bezoek aan Ballindalloch kasteel waar we gisteren even vlug voorbij reden. Als je de oprit oprijdt kom je direct een kiosk tegen waar je de toegangsprijs moet betalen. We hebben al zoveel kastelen gezien dat we de laatste jaren vaak tot aan het kasteel rijden, een foto van buiten maken en weer terug rijden. Dat kan hier dus niet, maar we zijn hier nog niet eerder geweest dus we betalen en rijden verder naar de parkeerplaats.
Kasteel Ballindalloch Kasteel BallindallochAls we ervoor staan, wordt wel duidelijk dat het om een groot en massief kasteel gaat, heel imposant. We lopen er eerst omheen en kopen een kop koffie (in een veel te grote beker en veel te slap) die we in de tuin opdrinken. De Macpherson-Grant familie woont hier sinds de 16e eeuw. Niet alles is dus te bezoeken maar een deel van het kasteel wel en dat is ingericht zoals bij veel andere kastelen: met oude meubels, schilderijen en andere huiselijke voorwerpen uit de afgelopen eeuwen.
Luxe wc in Ballindalloch kasteel God's Garden, Ballindalloch kasteelJe mag binnen niet fotograferen maar op de luxe toiletten doe ik dat natuurlijk wel, een grote ruimte die helemaal perfect is ingericht, verzorgd en schoon.
En daarna gaan we in de uitgebreide tuinen wandelen. Bij kastelen die op strategische plekken liggen, was de tuin misschien niet zo belangrijk maar voor invloedrijke clans die veel land om hun kasteel hadden en tegen de 18e eeuw niet meer zo vaak tegen elkaar hoefden te vechten, werden de tuinen steeds belangrijker.
In de tuin van kasteel Ballindalloch Fontein bij kasteel BallindallochHet werd een speeltuin waarmee de vrouwen des huizes, vaak in samenwerking met al dan niet bekende tuiniers, diverse tuinen binnen het landgoed aanlegden. Ook hier zijn verschillende hoekjes die als aparte tuinen worden aangeduid, de rotstuin, de rozentuin en de Courtyard Garden, ik weet niet zo goed hoe dat te vertalen. Om het prestige van de tuin te vergroten werden ook vaak planten, struiken of bomen uit andere delen van het Britse rijk gepoot. De tuinen hier zijn weliswaar niet zo uitgebreid als bij andere kastelen maar wel prettig om doorheen te wandelen en tenminste een beetje overzichtelijk.
Arndilly House on Site of Church, Dandaleith Uitzicht op de Cairngorm Mountains vanaf DrummuirMaar nu hebben we allebei wel even genoeg van kastelen en gaan lekker rondrijden, er zijn nog zoveel wegen waar we nog nooit geweest zijn. Onderweg zien we nog genoeg leuke gebouwen zoals Arndilly House langs de Spey rivier.
Daarna rijden we een stuk naar het oosten over veelal verlaten wegen waarbij het gebied soms bestaat uit weilanden en dan weer uit ruige stukken natuur waar niets mee gedaan wordt, een combinatie van gecultiveerd land en gewone natuur.
Donkere lucht boven HuntlyNa een lange rit over smalle wegen komen we uiteindelijk uit in Huntly waar we al eens een nacht doorbrachten en waar we goede herinneringen aan hebben. Het is al laat in de middag en de lucht wordt weer donker dus tijd om een pub op te zoeken voor een pubmeal: gewoon eten wat de pot schaft tegen een niet te hoge prijs. Daarna rijden we zo rechtstreeks mogelijk naar ons huis waar we snel de kachel aandoen. We hebben hier een heerlijke week doorgebracht maar morgen gaan we weer verder.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven