Lies & Teije's reis website

Nog meer kastelen en oudheden


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 11 september 2016

Zondag 11 september, nog meer kastelen en oudheden

Corgarff kasteel bij Cock Bridge Pas op voor eenden bij Loch GartenVanaf ons huis rijden we vandaag eerst omhoog de bergen in. Al snel zien we ons eerste kasteel van de dag: Corgarff. Gebouwd in de 16e eeuw met een woontoren maar in de 18e eeuw omgebouwd tot een soldatenlegerplaats. Het staat wel heel kaal daar midden in de vlakte. Maar wij rijden verder en houden de meest zuidelijke weg aan naar Nethy Bridge en Boat of Garten. Hier lopen allerlei kleine wegen door de bossen die we nog niet kennen. Vlakbij Loch Garten komen we langs een eendenkwekerij waar we gewaarschuwd worden voorzichtig te rijden.
De Cairngorms bij Bridge of BrownOp de lagergelegen delen van de Cairngorms groeien veel bossen en pijnbomen maar iets hoger worden de hellingen kaler, met alleen lage struiken en heide. Er staat een kille wind en we vinden het te koud om te wandelen hoewel het bij Loch Garten wel mooi is om te doen. Hier is het Osprey (visarend) bezoekerscentrum en in het voorjaar broedt er een paar visarenden. Maar er zijn nog veel meer vogels en dieren te zien in dit gebied. Wij rijden met omwegen verder naar de rand van het nationale park waar we de restanten van kasteel Drumin bekijken.
De restanten van Drumin kasteel Kasteel DruminBij Drumin aan de kruising van de rivieren Livet en Avon staan de restanten van een torenhuis waar maar weinig over bekend is. Het land werd in de 14e eeuw aan Alexander Stewart gegeven die later de 'Wolf of Badenoch' werd genoemd en vooral berucht was vanwege de vernieting van Elgin en de kathedraal daar. Maar waarschijnlijk is pas later hier een kasteel gebouwd dat vanaf het begin van de 18e eeuw alweer in verval raakte. Terwijl het op een erg strategische plek stond en muren van wel 2 meter dikte had. Wat er nog staat, ziet er erg massief uit.
Toegangspoort en gatelodge van Ballindalloch kasteel Wapenspreuk Touch not the cat bot a cloveVan Drumin rijden we de B9008 langs de Avon naar het noorden en bij het plaatsje Bridge of Avon zien we een poort met een wachtershuisje dat vooral Lies heel erg mooi vindt. Het is een uitgang van het Ballindalloch landgoed dat we morgen wat uitgebreider willen bekijken. Boven de poort hangt het motto van de clan Macpherson-Grant 'Touch not the cat bot a glove' wat betekent: raak de kat niet aan zonder handschoenen. In de 15e eeuw, toen het kasteel gebouwd werd, was er nogal wat strijd tussen de clans en wilde men vooral aangeven dat men voor hen moest uitkijken.
Pictische steen in Inveraven Church Inveraven kerk bij BelleheiglashEen paar kilometer verderop bezoeken we Inveraven Church uit 1806 maar waarschijnlijk was er in 600 al een kapel op de steile rots boven de Avon. Er zijn een aantal Pictische stenen te zien waarvan minstens een ook op deze plek is gevonden, namelijk de steen op de foto. Die werd namelijk verwerkt in het kerkje dat in 1108 werd gebouwd op deze plek. Duidelijk had men toen al niet zoveel respect meer voor deze monumenten. Geleerden zijn het er nog steeds niet over eens wat de betekenis van de figuren is. Er staat een adelaar op met daarboven een figuur dat geïntepreteerd wordt als een spiegel.
De Picten blijven een mysterie, ze hadden niet echt een geschreven taal en verdwenen vrij abrupt terwijl ze eeuwenlang Schotland hebben gedomineerd.
Dufftown Clock Tower In de Coffee Pot, DufftownVia binnenwegen komen we uiteindelijk uit in Dufftown, iets voorbij de Glenfiddich distilleerderij. Het stadje presenteert zichzelf als de malt whisky hoofdstad van Schotland en er zijn heel wat distilleerderijen te vinden maar dat geldt voor het hele gebied (Speyside). Er is een whisky museum dat druk bezocht wordt op deze zondagmiddag en volgens de wikipedia verdient de Britse overheid in Dufftown het meeste geld per inwoner door de accijnzen op de whisky. Wij zoeken de Coffee Pot op voor een warme kop koffie zonder whisky.
Balvenie kasteel of wat er van over isIets buiten het centrum, in Glen Fiddich, staat de ruïne van kasteel Balvenie uit de 13e eeuw. Een deel van het kasteel is redelijk bewaard gebleven en het wordt beheerd door Historic Scotland, de tegenhanger van de National Trust of Scotland.
Het kasteel leende ook zijn naam aan een nabijgelegen distilleerderij die ook een aantal single malt whiskys produceert onder de naam Balvenie.
Grenspaal bij de ingang naar een boerderij, ergens bij Dufftown En nu nog even verdwalenOp de weg terug naar huis komen we langs een toegangsweg met 2 kleine zuilen ervoor. Lies is ervan overtuigd dat achter zo'n ingang wel een landgoed met kasteel moet liggen maar als we het later op internet opzoeken blijkt er alleen een boerenbedrijf te staan. Weer een illusie minder.
We zijn niet ver van huis meer als we deze wegwijzer naar Lost zien. Dus zo verdwaald zijn we ook weer niet. Het bord wordt regelmatig gestolen en daarom besloot het bestuur van Aberdeenshire de naam van het gehucht te veranderen in Lost Farm. Daar kwam werkelijk wereldwijd protest tegen en het dorp mag Lost blijven heten. Het bordje op de wegwijzer is nu wel vastgelast en de paal staat in een stuk beton gegoten.
Thuis moet de kachel weer aan want het wordt snel fris maar het is een gerieflijk huis en we hebben een lekker rustige avond.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven