Lies & Teije's reis website

Kasteledag: Craigievar en Fraser kasteel


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 10 september 2016

Zaterdag 10 september, kasteledag: Craigievar en Fraser kasteel

De ruïne van Glenbuchat kasteel Huisje bij CulqoichVandaag hebben we onszelf twee doelen gesteld, we willen de kastelen van Craigievar en Fraser bezoeken. Het gebied staat vol kastelen maar de meeste zijn privé bezit en vanaf de weg niet te zien, hun aanwezigheid verraden ze door muurtjes langs de weg en af en toe een poorthuis of een lange oprijlaan. Maar eerst kijken we bij de restanten van kasteel Glenbuchat, gebouwd rond 1590. De vallei waar het kasteel in staat werd ook wel Glen Perfect genoemd omdat het in alles voorzag wat je maar nodig hebt, of je nou kasteelheer was, of smokkelaar of stroper.
Begraafplaats bij Glenkindie De rivier de DonWe volgen weer een stukje de rivier de Don en we zien steeds meer blauw in de hemel. Het is ook ietsje warmer dan gisteren, wie weet wordt het nog wat. De eerste jaren in Schotland hebben we eigenlijk maar heel weinig regen meegemaakt, de afgelopen jaren hebben we dat allemaal moeten inhalen, lijkt het wel. Kou is op zich niet zo erg, daar kun je je tegen kleden maar met regen is het gewoon niet leuk om ergens rond te lopen en is alles gewoon grijzer. De landschappen in Schotland komen dan op foto's ook niet tot hun recht.
Craigievar kasteel Craigievar kasteel, een sprookjeskasteelKasteel Craigievar is een sprookjeskasteel en ziet er heel anders uit dan veel andere kastelen hoewel het wel een beetje lijkt op die in Braemar. Het beslaat een vrij kleine oppervlakte en is vooral in de hoogte gebouwd. In de zon ligt het er schitterend bij met de roze kleur, echt een prinsessenkasteel en er wordt gezegd dat Walt Disney dit kasteel in gedachten had voor het ontwerpen van het kasteel van Assepoester. De onderkant ziet er heel massief uit met maar heel weinig ramen maar dat wordt goedgemaakt door alle torentjes en versieringen bovenin.
Craigievar kasteel, een sprookjeskasteel Craigievar kasteel, een sprookjeskasteelHet 7-verdiepingen hoge kasteel werd in 1626 voltooid hoewel er in de 15e eeuw al melding werd gemaakt van een kasteel op deze plek. In het begin van de 19e eeuw was het kasteel flink vervallen en de toenmalige eigenaar, Sir John Forbes, dacht er zelfs over om hem maar helemaal af te breken. Gelukkig was er een architect uit Aberdeen die hem erop wees dat het kasteel een van de meest verfijnde voorbeelden was van kastelen uit die de 17e eeuw in deze stijl.
Het gebouw is nu van de National Trust en toegankelijk voor het publiek (tussen Pasen en eind september). Er zijn alleen rondleidingen in een groep van maximaal 10 mensen dus op jezelf ronddolen is er niet bij. Wij dwalen graag altijd zelf een beetje rond. Binnen is een grote hoeveelheid historische objecten te zien en er wordt bewust geen kunstlicht gebruikt op de hogere verdiepingen.
In de tuinen bij Craigievar kasteel Pauze in Aboyne in de zonOok de tuinen rond het kasteel zijn heerlijk om doorheen te dolen, zeker nu de zon schijnt en het ook warmer wordt. Wij hebben het kasteel al minstens 1x van binnen gezien (misschien al wel vaker) dus wij maken alleen een wandeling. Er staan meerdere bewegwijzerde wandelingen.
Daarna rijden we via landelijke wegen naar Aboyne waar we even een pauze op een buitenterras houden en vervolgens naar kasteel Fraser.
Kasteel Fraser Kasteel FraserKasteel Fraser ziet er heel anders uit dan Craigievar, veel groter, gedrongen en minder hoog, met een poort en grote binnenplaats. Het kreeg zijn huidige vorm in de 16e eeuw dus wel in dezelfde tijd als Craigievar. Omdat we ons niet kunnen herinneren of we het ooit van binnen hebben bezocht, gaan we dat vandaag wel doen. Het kasteel is ingericht alsof het nog bewoond wordt met voorwerpen uit de afgelopen eeuwen en zoveel mogelijk van de Fraser familie zelf. Hier mogen we ook fotograferen en dat doen we dan ook uitgebreid waarvan je hier een paar foto's ziet.
Zitkamer in kasteel Fraser Lounge in kasteel FraserIn 1897 stierf de laatste mannelijke Fraser en uiteindelijk kwam het kasteel in handen van de National Trust terecht.
Ook hier zijn genoeg geesten aanwezig, zoals die van een jonge prinses die bruut vermoord werd in de Groene kamer. Haar bloedende lichaam werd over de trap naar beneden gesleept maar men kreeg het bloed er niet vanaf. Daarom zijn deze trappen met hout afgetimmerd en dat zijn ze nog steeds (vast omdat dat gemakkelijker liep). 's Nachts dwaalt de prinses nog in de hal rond maar er is ook nog een dame in het zwart die hier ooit aan tuberculose overleed.
Vanaf het dak van kasteel Fraser Uitzicht vanaf het dak van kasteel FraserTerwijl we van verdieping naar verdieping lopen zien we steeds andere stukjes van de geschiedenis van Schotland en bordjes wijzen op de verschillende geheime gangen die zijn aangelegd. Zo is de Laird's Lug (oor van de heer) een ventilatiekanaal waardoor de landheer kon verstaan wat zijn gasten in de Grote Hal beneden tegen elkaar zeiden. Iets vergelijkbaars vind je in veel meer kastelen. Dus, kijk uit wat je zegt.
Vanaf het dak hebben we een prachtig uitzicht over de binnenplaats en de omringende tuinen.
Een bedpo in kasteel Fraser Een wenteltrap in kasteel FraserVia een andere kant lopen we weer naar beneden en komen onder andere langs een slaapkamer met een wel heel handige bedpo, bijna een wc naast je bed. Dat lijkt me ideaal!
Als we weer buiten staan, maken we nog een korte wandeling over het landgoed maar je kunt hier veel langer rondlopen, er is voor meer dan een vierkante kilometer aan tuinen. Er moet nog ergens een steencirkel in de buurt zijn maar die vinden we niet.
Dit zijn twee hele mooie kastelen die niet al te ver van elkaar vandaan liggen en die zeker een bezoekje waard zijn. Maar de hele streek staat vol kastelen, er zijn dus veel meer waar je een keuze uit kan maken. Maar reken wel op minimaal 10 pond toegang per persoon als het door de National Trust of Scotland wordt beheerd. Onze ervaring is dat de tegenhanger, de Historic Scotland, lagere prijzen hanteert.
Gatelodge langs de A944 bij AuchintoulUiteraard nemen we weer heel andere wegen wanneer we terugrijden naar ons huisje zodat Teije nog meer wegen op zijn kaart kan markeren als gereden. We hebben er een, voor ons, flink actieve dag van gemaakt en zijn best moe van het vele wandelen en alle trappen die we hebben beklommen. Gelukkig dat het weer wat warmer, droog en zonnig is, nu kunnen we nog even buiten op ons terras zitten.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven