Lies & Teije's reis website

Naar Braemar castle en rondritten in de buurt


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 08 & 09 september 2016

Donderdag 08 september, naar Braemar castle en rondritten in de buurt

We zijn lekker op tijd vandaag en we hebben een plan: wandelen rond Balmoreal kasteel, naar Braemar, nog meer kastelen bekijken, wat weggetjes afrijden waar we nog nooit geweest zijn en wat stadjes bezoeken. Het wordt mooi weer, toch? Maar nee, vandaag zijn de weergoden ons niet gezind: hoewel de zon nog probeert door te breken, winnen de wolken en al snel begint het te regenen. De temperatuur zakt van 18 naar 13 graden en blijft daar de hele ochtend op staan, 10 graden minder dan gisteren.
Het regent bij Braemar kasteelHet wandelen vergeten we even, eerst maar naar Braemar Castle. Jammer dat ik alleen sandalen aan heb en mijn voeten zijn al snel doorweekt. Maar wel mooi dat we alles in dit kleine kasteeltje mogen fotograferen, dat hebben we 16 jaar geleden niet gedaan want dat was de laatste keer dat we hier binnen waren en toen hadden we niet eens een camera bij ons (nou ja, wel een camera met precies 1 rolletje zoals dat toen nog ging).
Maar de camera doet niets als we hem binnen aan zetten.
Het lijkt erop dat de batterij leeg is. Wat, nu al, hij is net nog helemaal opgeladen, en het is een nieuwe camera! Maar nee, er is meer aan de hand, de memory stick lijkt beveiligd tegen schrijven. Maar dat is die echt niet! Het is een nieuwe geheugenstick waar al meer foto's op staan van de afgelopen dagen. Hoe dan ook, Braemar is een prachtig kasteel en wordt mooi gepresenteerd door vrijwilligers die het kasteel beheren. Maar geen foto's, dus we zullen nog een keer op bezoek moeten.
En na het kasteel gaan we lunchen. Dit keer laten we ons niet verrassen doordat we op de verkeerde tijd binnen komen vallen. Maar helaas, op donderdag zijn de meeste restaurants rond Braemar gesloten. Gelukkig is er nog een hotel waar we wel een duur tussendoortje kunnen bestellen. De lucht lijkt een beetje op te klaren daarna en we besluiten maar wat rond te rijden, weggetjes die op mijn grote Schotland kaart nog niet zijn aangestreept. Maar we zoeken eerst nog een fotowinkel waar we een nieuwe geheugenkaart kunnen kopen zodat we weer kunnen fotograferen.
Gatelodge bij Bridge of Muick Gedenksteen langs de B9119De zon is er wel weer bijgekomen maar het blijft koud. Er zijn niet veel wegen door het Cairgorms gebied, ze liggen vrijwel allemaal aan de rand van het nationale park en we rijden ze allemaal langs, meestal door de bossen. Af en toe zien we een leuk huisje of een monument zoals langs de B9119, om te gedenken dat hier de slag van Culblean plaatsvond op 30 november 1335. Je ziet het, Schotten heb een goed geheugen.
Ik heb mijn metaaldetector achter in de auto liggen en wat zou ik hier graag even willen zoeken! Maar dat zal vast niet mogen en zonder toestemming zou ik hem ook niet gebruiken. De rest van de vakantie blijft de detector dan ook ongebruikt in de auto liggen maar er komt een dag dat ik er tijd voor ga uittrekken om in Schotland te zoeken.
Landschap bij Longfold Regenboog boven Pronie LochAf en toe breekt de lucht helemaal open en schijnt de zon intens hoewel het niet veel warmer wordt. Maar we kunnen dan wel even een paar mooie foto's maken van de omgeving waar we bijna zigzaggend doorheen rijden om maar alle wegen te zien. Toch regent het de meeste tijd en net zo snel als de zon verschijnt, verdwijnt die ook weer. Typisch Schots weer, binnen een half uur kunnen alle jaargetijden langskomen.
Ons terras in Forbestown Lodge's Avonds blijft het wel zonnig en is het warmer dan overdag. Ik ben de hele avond bezig met de memory stick die alleen maar geformatteerd wil worden maar uiteindelijk lukt het me de geheugenstick met een pincet zo te bewerken dat ik op de laptop toch nog een paar foto's kan terughalen die we vandaag en de afgelopen dagen hebben gemaakt maar we missen wel een heleboel. Dat voelt toch wel als een teleurstelling, leve het digitale tijdperk.

Vrijdag 09 september 2016, ten noordoosten van de Cairngorms

Vrachtverkeer op een smalle weg, Lumsden Standbeeld in InverurieDe volgende ochtend is het nog natter en kouder dan gisteren maar we stappen toch in de auto om wat rond te rijden, dit keer wat meer aan de noordoostkant van de Cairngorms. Er is geen gebrek aan de single track roads waar ik zo van houd, hoewel Lies altijd graag nog eens zou zien dat er een moment komt dat ik echt geen kant meer op kan als we weer eens een tegenligger op zo'n smalle weg tegenkomen. Maar ik maak me daar niet zo druk om, meestal is er wel een uitwijkplaats in de buurt en zo niet dan wordt het een stukje terug rijden.
Uiteindelijk komen we in Inverurie aan waar een monument voor de 1e wereldoorlog staat, The Great War, zoals die genoemd wordt. Voor veel landen had die veel meer impact dan de 2e wereldoorlog. Voor Nederland ligt dat natuurlijk anders omdat wij in de 1e wereldoorlog neutraal bleven.
Schapen in de wei, in de buurt van Inverurie Schapen in de wei, in de buurt van InverurieInverurie zelf is niet zo'n imposant plaatsje maar we drinken er even koffie en nemen wat warme soep. Daarna volgen we de rivier de Don en komen we door uitgestrekte heuvellandschappen met heide en lage struiken en heel veel schapen. Er is een tijd geweest dat er meer schapen dan mensen in Schotland woonden maar tegenwoordig is het weer andersom.
Handig zo'n bordje, Clyde trail car parkAan het einde van een doodlopend weggetje in de buurt van Tillyfourie verandert het asfalt in een overgroeid, onverhard pad. Toch handig dat er dan een bordje staat dat de weg niet geschikt is voor gemotoriseerd verkeer.
Door het koude en natte weer zijn we redelijk vroeg terug in ons huisje waar we direct de kachel aandoen. Dat hadden we niet verwacht toen we hier aankwamen met 23 graden. Vandaag is het niet warmer dan 10 geweest en buiten zitten kan ik wel vergeten vanavond.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven