Lies & Teije's reis website

Via Newcastle naar de Cairngorm Mountains


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 05 & 06 september 2016

Maandag 05 september, via Newcastle naar de Cairngorm Mountains

Al 17 jaar gaan we naar Schotland, als is het maar om wat vrienden te ontmoeten en even door dit prachtige land te reizen. Dit jaar hadden we geen idee of we wel tijd vrij konden maken en pas een paar dagen geleden hebben we deze trip gepland. Daardoor konden we ook vandaag pas met de boot en niet al op zaterdag wat we eigenlijk wilden. En we varen via IJmuiden naar Newcastle, niet via Duinkerken naar Dover wat me meestal doen.
De ferryboot van IJmuiden naar Newcastle Op de ferry in IJmuidenEn als we in IJmuiden zijn weten we weer waarom we normaal via Duinkerken gaan: het vele wachten hier! Uren wachten tot je de boot op mag en ook daar ben je vooral aan het wachten tot je eindelijk de volgende ochtend van boord mag. Deze ferries zijn best luxe boten maar we willen gewoon zo snel mogelijk weer aan land zijn en dan op pad. Bij de oversteek via Duinkerken maak je wel veel meer kilometers maar ik vind het heerlijk zelf aan het stuur te zitten.

Dinsdag 06 september 2016, door Perthshire naar de Cairngorms

We varen de Tyne bij Newcastle op We arriveren in Newcastle upon TyneTegen 7 uur varen we de Tyne bij Newcastle op maar we hebben ook nog de pech dat ze in Engeland aan grenscontroles zijn gaan doen en zo rijden we Engeland pas om half 12 (Engelse tijd) in. De volgende keer gaan we gewoon weer via Duinkerken en dan heel Engeland door. Het is wel heerlijk weer en voor Nederland is dat zelfs voor de komende anderhalve week voorspeld. Meestal komt het weer in Nederland vanuit Schotland dus wie weet treffen we het dit keer daarmee, vorig jaar hadden we toch nog aardig wat regen.
We rijden het Cairngorms nationale park binnen Bij Glenshee in het Cairngorms nationale parkTegen 1 uur rijden we Schotland binnen en bellen de eigenaren van de cottage die we gereserveerd hebben. Dat was het eerste van de reis dat bijna misging: na reservering en betaling kregen we een telefoontje dat de cottage toch niet beschikbaar was en dat ze het geld wilden terug storten (uiteraard zonder de 13 pond creditcard kosten). En we vonden het al zo moeilijk om iets betaalbaars te vinden. Na wat heen en weer gebel en gemail, bedacht de eigenaar zich gelukkig ineens dat hij nog een vergelijkbare cottage had die wel beschikbaar was.
Oude brug over Shee Water bij Glenshee Gatelodge van Dalmunzie EstateBoven Perth slaan we van de grote weg af en kronkelen via de smallere wegen naar Braemar, een prachtig plaatsje waar we komende week zeker nog heen zullen gaan. We zijn nu aan het randje van het Cairngorms nationale park, een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit het Cairngorm gebergte. De naam voor het park in het Gaelic betekent 'Rode bergen' maar het gebied heeft de naam gekregen van de berg de Cairn Gorm, die in het Gaelic de naam An Carn Gorm heeft. En dat betekent blauwe of groene berg. Zouden ze nog niet over de kleuren uit zijn?
Landschap bij Crathie Landschap bij CrathieHet is heerlijk weer en met onze net nieuw gekochte camera maken we prachtige foto's van de helderblauwe lucht boven de bruine Schotse heuvels die doorschoten zijn met paarse heide en kleurrijke planten waarvan we de naam niet kennen. Maar we stoppen niet al te vaak omdat we pas zo laat uit Newcastle vertrokken en vervolgen onze weg naar Strathdon waar we tegen 6 uur aankomen.
Laagvliegend vliegtuig in de Cairngorm MountainsVlak voor we aankomen horen we een zwaar brommend geluid en zien we ineens een vrachtvliegtuig of iets vergelijkbaars laag voor ons uitvliegen, heel langzaam, recht voor de zon langs.
Zoals gebruikelijk is het even zoeken want aan straatnamen en huisnummers doen ze natuurlijk niet in Schotland. Forbestown Lodge staat nergens aangegeven, maar met een vage routebeschrijving van de lodge en het huis waar de eigenaar zou wonen, komen we er uiteindelijk wel.
Het is een mooi, groot houten huis dat op de foto's in de rimboe leek te staan maar in het echt uiteraard allerlei buren heeft. Maar het is prachtig weer, we hebben een veranda met mooi uitzicht en we kunnen de hele avond lekker buiten zitten, er zijn zelfs bijna geen muggen. We voelen ons nu alweer thuis.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven