Lies & Teije's reis website

Door Galloway terug naar huis


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 25 to 27 mei

Schotland, mei 2013, door Galloway terug naar huis

De laatste dagen van de vakantie zijn alweer aangebroken en we zijn ook wel dat we dit gebied achter ons laten. We hebben best mooie landschappen gezien zoals overal in Schotland en leuke dorpjes maar eigenlijk heel weinig bijzondere dingen of zaken die ons verrasten. En dat hebben we elders in Schotland eigenlijk altijd wel. Dus, verwend als we zijn, noemen we dit een 'saai' stukje Schotland. Nu hebben we ons beperkt tot het gebied van Newton Stewart tot de zuid- en westkust maar we zijn nog geen 10 kilometer naar het oosten gereden of we worden al verrast door een verborgen torentje/monument langs een bosweggetje. En een paar kilometer verderop een ons onbekend kasteeltje. We kijken elkaar eens aan: zo dicht bij de verrassingen zaten we dus!
Mar mij ging het uiteraard ook om alle wegen die ik op mijn kaart kon afstrepen en wat dat betreft kan ik tevreden zijn, de meeste heb ik gereden ook al betekende dat dat Lies alle windmolens van alle kanten heeft kunnen bewonderen (tja, daar had ze wat klachten over...). Maar door wegwerkzaamheden waren een aantal wegen afgesloten en we zullen ooit nog eens moeten terugkomen voor die laatste 50 kilometer.
Dundrennan abdij Dundrennan abdijWe rijden zoveel mogelijk langs de kustweg van Galloway en ook vandaag zijn we de meeste foto's kwijt. Zo hebben we alleen bewijs dat we de Dundrennan abdij hebben bezocht. De abdij werd in 1142 gesticht en had tijdens de reformatie vernietigd moeten worden (het was toen al grotendeels een ruïne door oorlogsgeweld) maar dat weigerde de toenmalige beheerder. Van de originele toren die wqel 65 meter hoog geweets zou zijn, is helemaal niets over.
Dundrennan abdijHet schijnt dat Mary I, Queen of Scots, hier haar laatste nacht in Schotland doorbracht (1568). Het jaar ervoor was ze tot troonsafstand gedwongen en werd gevangen gezet. Nadat ze ontsnapte verbleef ze in deze abdij waarna ze naar Engeland voer, weer gevangen werd genomen en uiteindelijk onthoofd werd. Het hele verhaal is vooral interessant als je meer wilt weten over de strijd tussen de katholieken en protestanten in Schotland en Engeland maar ook die tussen de twee landen zelf. Gelukkig is daar op internet veel over te vinden.
Na dit bezoek koersen we langzaam naar Gretna Green, de grens tussen Schotland en Engeland. Onze laatste nacht in Schotland hebben we al gehad want we hebben een kamer in het Pinegrove hotel in Carlisle aan de Engelse kant. En dan valt er weinig meer te vertellen: de dag erna naar Canterbury waar we in de Travelodge overnachten (en weer geen foto's van die leuke plaats!) en de ochtend erop vroeg met de boot van Dover naar Duinkerken en het laatste stuk naar huis.
En, ook al was de reis wat saaier dan anders, we hebben ons prima vermaakt en zijn blij dat we weer naar Schotland geweest zijn. Volgend jaar weer!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven