Lies & Teije's reis website

Veel weggetjes en wat ruïnes


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 23 mei

Schotland, mei 2013, Veel weggetjes en wat ruïnes

HavenwerkzaamhedenVandaag beginnen we langs de kust van Luce Bay aan de westkant van het schiereiland The Machars. Daar zijn ze bezig met het versterken van een dam die de kust moet beschermen, een hele klus zo te zien.
En daarna is het (alweer) weggetjes afrijden en kijken wat we tegenkomen.
Chapel FinianLangs de A747 komen we langs Chapel Finian, de miezerige restanten van een 11e eeuwse kapel die waarschijnlijk werd opgericht door pelgrims die de Whithorn pelgrimroute liepen. Het kapelletje is gebouwd in Ierse stijl en gewijd aan Sint Findbar (of Finian), een Ierse heilige uit de 6e eeuw. Om het gebied van de kapel liep een muur en daarbinnen werd ook een houten huisje voor de priester gebouwd en was er een bron en een begraafplaats.
Druchtag Motehill Druchtag MotehillVlak voor Port William slaan we linksaf naar de Druchtag Motehill. Een motthill of motte is een aangelegde aarden heuvel waarop vaak een torenvormig gebouw werd neergezet, het mottekasteel. Hier heeft ooit een houten toren gestaan maar dat is later nooit vervangen door een stenen kasteel. Zulke torens waren niet alleen ter verdediging maar ook om de status van de heerser aan te tonen of zetelde het lokale bestuur er. Deze heuvel is 6 meter hoog en er zijn ongeveer 250 bekend in Schotland.
Rampjes Reparaties aan de telefoonlijnDan verkennen we het binnenland van the Machars verder maar veel interessants komen we niet tegen. Wel veel slechte wegen die nodig aan onderhoud toe zijn en op veel plekken zijn de gaten al uitgeboord, klaar om er nieuw asfalt op te storten met een bordje 'ramp' erbij. Als je er te hard overheen rijdt kunnen het inderdaad rampen voor je banden zijn. Ook hier zijn weer wat wegen afgesloten voor onderhoud zodat Teije dit deel van zijn kaart niet helemaal gevuld krijgt.
Glenluce abdijAls we dan eindelijk alle wel toegankelijke wegen hebben gehad, rijden we naar de abdij van Glenluce, een cisterciënzer abdij uit de 12e eeuw. Na de reformatie in de 16e eeuw verloor de abdij al snel zijn betekenis en werd de abdij onder andere als steengroeve gebruikt voor een nabijgelegen kasteel (Castle of Park).
Robert the Bruce schijnt hier enige tijd te zijn geweest op zijn pilgrimstocht naar St. Ninian's graf in Whithorn, vlak voor zijn eigen dood in 1329.
We rijden daarna op de terugweg ook langs de pub waar we afgelopen zondag zo lang hebben gezeten met onze lekke band, om de eigenaar te bedanken, maar de pub is gesloten. Het hele dorp lijkt uitgestorven. En om het geluk te tarten rijdt Teije dan alsnog de single track road waar we onze lekke band kregen want die hadden we uiteraard nog niet helemaal afgereden. En dit keer gaat alles goed, ik hield mijn hart even vast.
En nu naar huis, ik heb het even helemaal gehad met al die weggetjes.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven