Lies & Teije's reis website

Naar Inverness en terug via Drumnadrochit


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 14 mei

Schotland, mei 2013, naar Inverness en terug via Drumnadrochit

We zijn hier twee jaar niet geweest dus we hebben heel wat te bepraten met Iain en Cathy die we al sinds 2000 kennen en waar we steeds weer terugkomen. Het Caledonian hotel in Beauly is een beetje ons thuis geworden in Schotland door de jaren heen en worden allang niet meer als gasten maar als vrienden behandeld. Gisteravond hebben we al een tijd gepraat en vanochtend doen we het lekker rustig aan en drinken uitgebreid koffie na het ontbijt.
Uitzicht over Inverness Uitzicht over InvernessDaarna gaan we even naar Inverness, we hebben altijd wel wat spulletjes die we daar willen kopen en we kennen de stad redelijk goed. Het is ook niet zo'n grote stad en het centrum is prima te bewandelen. Het is zwaar bewolkt en af en toe valt er een druppel motregen maar soms breekt ook zomaar de zon door en is het heel aangenaam.
Inverness kasteel Inverness kasteelEen echt bijzondere stad is het niet maar heeft uiteraard wel een kasteel dat nu als rechtbank wordt gebruikt. Dit is toch de doorgangsplaats naar het uiterste noorden van Schotland en was daarom altijd wel van strategisch belang. Toch schijnt het dat Inverness zich pas vanaf 2000 een stad mag noemen. De meeste gebouwen zijn uit de 19e eeuw doordat de stad regelmatig geplunderd en verwoest werd door Hooglandse clans, voornamelijk uit het noorden.
Terrasje in Inverness Terrasje in InvernessInverness heeft een paar terrasjes, een fenomeen dat niet zo bekend is als bij ons. Gelukkig weten we ze allemaal en wanneer de zon er wat langer door komt gaan we bij Little Italy zitten aan de noordkant van het centrum. Teije stroopt meteen overdreven zijn mouwen op maar je ziet de mensen erachter die gewoon een dikke jas aanhebben.
Koeien bij Drumnadrochit Koeien bij DrumnadrochitVia de oostkant van Loch Ness rijden we daarna naar Drumnadrochit om via de A833 terug te rijden naar Beauly. Teije vindt nog een doodlopend zijweggetje die we even moeten afrijden en waar we voornamelijk loslopende koeien tegenkomen.
Landschap bij DrumnadrochitDe A833 is een rustige weg die eerst heel steil omhoogloopt en dan door een vrijwel verlaten hoogvlakte richting Beauly gaat. Pas op het laatste stuk liggen er weer wat dorpjes maar vooral de zuidelijke helft is een prachtig verlaten gebied met bossen, heuvelachtige vlakten en meertjes. Er is ook nog ergens een steil en spannend weggetje dat recht op Loch Ness af gaat maar die slaan we dit keer over.
Landschap bij Drumnadrochit Landschap bij DrumnadrochitHet landschap in Schotland wordt vooral bepaald door de lucht: wat voor kleur die heeft, of er wolken zijn, hoe laag die hangen, of het regent en in hoeverre de zon erin slaagt door de wolken te dringen. Alle kleuren van het land veranderen onder de steeds wisselende hemel van Schotland en eerlijk gezegd hebben we zukke snelle wisselingen nog nooit ergens anders gezien dan in dit land. Het heeft iets magisch en zal mede de reden zijn waarom Schotland zoveel streeklegendes kent met fantastische wezens erin. Het monster van Loch Ness is voor buitenlanders wel het bekendste maar zeker niet de enige.
We zijn al op tijd terug in het hotel waar we nu ook John en Rachel aantreffen, vrienden van ons uit Yorkshire die hier altijd een weekje in mei en september verblijven. Ook met hun hebben we heel wat bij te kletsen en we maken er een gezellige avond van.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven