Lies & Teije's reis website

Door Aberdeenshire naar Beauly


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 14 May

Schotland, mei 2011, door Aberdeenshire naar Beauly

Vandaag hebben we niet zo'n haast, we hebben al een slaapplek want we gaan, zoals altijd als we in Schotland zijn, vanavond naar onze vrienden Iain en Cathy in Beauly, een rit van 170 kilometer. Als we rechtstreeks zouden gaan, tenminste.
Banchory Balmedie house, bejaardentehuisMaar eerst wandelen we nog eens uitgebreid door het stadje Banchory dat op zaterdagochtend nogal uitgestorven lijkt. Het schijnt dat de stad de laatste 10 jaar flink gegroeid is. Behalve de High Street waar ook de doorgaande weg doorheen loopt, zijn er een aantal moderne pleintjes. Als we het stadje verlaten rijden we eerst naar het noordoosten richting de kust. Bij Balmedie zien we dit kasteelachtige complex dat een bejaardentehuis blijkt te huisvesten met 26 hectare aan tuin eromheen.
Bunkers in de duinen Kust bij ColliestonWe proberen zo dicht mogelijk langs de kust te rijden en af en toe zien we heuvels waarin bunkers ingegraven zijn. We wisten niet dat die zo ver naar het noorden nog voorkwamen.
Aan de westkust van Schotland hebben we ze eigenlijk nog nooit gezien maar de oostkust was natuurlijk gemakkelijker te benaderen voor de Duitsers. We hebben geen idee of er zo noordelijk ook bombardementen waren.
Kust bij ColliestonIn Collieston nemen we een wandelpauze en lopen langs het lange zandstrand. Tot 200 jaar geleden was dit een welvarend vissersdorp maar nu wonen er vooral forenzen die in Aberdeen werken. En 's zomers is het er een ideale plek voor toeristen. Om de natuurlijke haven beter te beschermen werden vroeger golfbrekers gebouwd en daardoor het aangespoelde zand bleef liggen en er nu zo'n mooi strand is gevormd.
Slains kasteel Vuurtoren in BoddamRijdend richting Cruden Bay zien we in de verte de ruïne van Slains Castle liggen. Het is op de kliffen langs de Noordzee gebouwd en er zijn plannen het te renoveren en er appartementen in te maken. Maar door de financiële crisis staat dit project nog stil.
Verder langs de kust, en we komen bij Boddam waar deze vuurtoren staat. De oostkust van Aberdeenshire is best ruig en bestaat vooral uit hoge kliffen en rotsen, soms tot wel 60 meter hoog. In de 17e en 18e eeuw, toen hier levendig gevist werd, waren vuurtorens zeker niet overbodig.
Poortje in Turriff Gatelodge in TurriffVanaf Boddam rijden we eindelijk naar het westen en stoppen uitgebreid in Turriff, een klein plaatsje met toch een hele eigen geschiedenis: de tempeliers hadden een basis in de buurt maar bekender is het verhaal uit 1913 toen een boer weigerde te betalen aan de landelijk ingevoerde National Insurance. De sherrif nam een koe van de boer in beslag maar kon hem niet verkopen aangezien iedereen in de buurt de boer steunde. Uiteindelijk moest een buitenstaander de koe veilen maar tijdens protesten van de lokale bevolking ontsnapte de koe. Uiteraard is er een standbeeld voor de koe opgericht.
Het is nog steeds 150 kilometer naar Beauly dus nu gaan we toch maar die kant op. Tegen 6 uur arriveren er en worden warm onthaald door Iain en Cathy die behalve bedden ook een warme maaltijd voor ons hebben klaar staan. Ook ontmoeten we oude kennissen, Rachel en John, die we al veel vaker hier tegenkwamen. We zijn nu bijna 2 jaar niet geweest dus we hebben heel wat bij te kletsen en voor we naar bed gaan hebben we de meeste dorpsroddels wel weer gehoord. Het is toch een beetje een ritueel geworden dat we tijdens iedere Schotlandreis in ieder geval hier een paar dagen verblijven. Ons tweede thuis.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven