Zaterdag 07 mei, eindelijk weer naar Schotland
Eindelijk weer naar Schotland! Vorig jaar zijn we voor het eerst in 10 jaar niet naar Schotland geweest, eigenlijk zijn we vorig jaar helemaal niet met z'n tweetjes op vakantie geweest. Wel 4 keer een weekend of week met onze kleindochter Esmée, maar de nadruk ligt dan vooral op het kinderplezier. Nu gaan we echt weer eens samen op pad en meteen voor 3 weken.
Twee weken voor de vakantie heeft onze auto het begeven en moesten we nog even snel een andere regelen. We hadden gehoopt dat na de vele dure reparaties de peugeot het nog 1 reisje zou vol houden, maar helaas. Na enig speuren konden we goedkoop een Volvo op de kop tikken, met veel laadruimte en op gas en volgens iedereen erg betrouwbaar. We konden de auto 2 dagen voor het begin van onze vakantie ophalen dus deze reis wordt direct een test want we rijden al snel 6.000 kilometer of meer in 3 weken vakantie.
De eerste lange rit brengt ons naar Duinkerken waar we een hotelletje geboekt hebben zodat we morgenvroeg met de boot naar Dover kunnen vertrekken. De kamer was niet zo duur, maar als we het zien snappen we ook wel waarom: het is een piepklein kamertje. We vertrokken vanochtend met een temperatuur van 17 graden, maar hier is het 's avonds nog bijna 30 graden, dus we kunnen nog lekker lang buiten zitten.
Zaterdag 07 mei 2011, de oversteek naar Engeland en de rit naar Jedburgh, Schotland
De volgende ochtend zitten we al snel op de boot. Het ontbijt in het hotel hebben we overgeslagen: € 8 per persoon voor een droog broodje en wat koffie, niet echt de Franse cuisine! Op zee is het aangenaam hoewel we tegenwind lijken te hebben want we doen er 2,5 uur over, voor ons gevoel veel langer dan anders.
Buiten volgen de zeemeeuwen ons nog lange tijd en zweven in het zog van de boot. Stukken brood die mensen omhoog gooien worden handig door ze opgevangen.
Buiten volgen de zeemeeuwen ons nog lange tijd en zweven in het zog van de boot. Stukken brood die mensen omhoog gooien worden handig door ze opgevangen.
Eindelijk komt dan toch de haven van Dover in zicht maar het kost nog heel wat gemanouvreer voordat de boot is aangemeerd. Als de boegdeuren eenmaal open zijn gaat het altijd snel: voordat je het weet ben je Dover uitgereden op weg naar het noorden. Het is redelijk druk, maar we schieten toch aardig op.
We gaan deze keer eens via een andere route naar Schotland om te kijken hoe dat bevalt. Normaal rijden we richting Birmingham en dan recht naar het noorden maar nu nemen we de M11 en verlaten al snel de ringweg van Londen. Daarna een stukje A14 en dan de A1, een kleinere snelweg dan die in het westen. Het landschap is licht glooiend en al snel zijn we Cambridge voorbij en wordt het rustiger op de weg.
Bij Newark nemen we een rustpauze en daarna rijden we tussen de gele koolzaadvelden van Yorkshire door. Bij Newcastle wordt het weer drukker maar daarna kunnen we zien dat we Schotland naderen: de hellingen worden bruiner door de heide en we zien steeds meer brem.We gaan deze keer eens via een andere route naar Schotland om te kijken hoe dat bevalt. Normaal rijden we richting Birmingham en dan recht naar het noorden maar nu nemen we de M11 en verlaten al snel de ringweg van Londen. Daarna een stukje A14 en dan de A1, een kleinere snelweg dan die in het westen. Het landschap is licht glooiend en al snel zijn we Cambridge voorbij en wordt het rustiger op de weg.
Als we Schotland binnenrijden valt er een klein buitje en we moeten stoppen om uit te zoeken hoe de ruitenwissers van deze auto werken. Het is ondertussen ook niet zo warm meer, nog maar 15 graden. Morgen wordt het beter, beloven we onszelf.
In Jedburgh zoeken we dan een hotelkamer en die vinden we in het Royal hotel, vlakbij de abdij. Tot onze verbazing krijgen we een asbak mee naar de kamer, dat maak je niet vaak meer mee.
Wanneer Teije even naar beneden gaat om een biertje (nou ja, zo'n grote pint) te halen komt hij maar niet terug. Blijven hangen in de pub, en ja hoor, 2 uur later blijkt hij al met iedereen kennis te hebben gemaakt (waaronder een of andere dartheld), alle lokale roddels te weten en zelfs aan een politieke discussie over de SNP (Scottish national party) te hebben deelgenomen. Hoezo Schotten stug?