Lies & Teije's reis website

Via Stratford-upon-Avon terug naar huis


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 28 & 29 juni

Schotland, juni 2009, via Stratford-upon-Avon terug naar huis

We beginnen aan de terugreis maar ik heb een leuk uitje tussendoor bedacht: na 5,5 uur rijden komen we langs Stratford-upon-Avon, de geboorte- en sterfplaats van Shakespeare. Dat lijkt me een perfecte stop.
Stratford-upon-Avon, woonplaats van Shakespeare Stratford-upon-Avon, woonplaats van ShakespeareOndanks het mooie weer en het landschap is deze reis altijd wat minder leuk want we gaan weer naar huis. Daarom is een wat langere stop in Stratford best een leuke oplossing om iets van de dag te maken, zo wordt het meer dan alleen een reisdag.
Het is bijna 30 graden en het is heerlijk om de auto uit te kunnen. Zodra we de auto geparkeerd hebben en naar het oude centrum lopen blijkt uit alles dat men Shakespeare hier hoog heeft zitten, al was het maar om toeristen te trekken.
Theater op straat, Stratford-upon-AvonAls we in de buurt van Shakespeare's geboortehuis komen worden we verrast door straattheater: een scene uit de Midzomernachtdroom waarin de koning en koningin der feeën Oberon en Titania ruzie maken, nu letterlijk op straat. Het is prachtig om te zien hoe de acteurs tussen het toeziend en winkelend publiek de hele straat gebruiken om hun act te laten zien terwijl het ook nog goed te volgen is voor de toeschouwers. Geboeid blijven we staan kijken en nog velen met ons.
Kerstwinkel in de zomer, Stratford-upon-Avon Egeltje in een winkeletalageNaast Shakespeare-dingen is er nog meer te zien zoals een echte kerstwinkel die zelfs in de zomer alleen maar kerstspullen verkoopt.
Maar wij gaan toch voor het egeltje in de vitrine rechts, die past prima bij de ander egeltjes die we uit Fort William hebben meegenomen.
Stratford-upon-Avon Stratford-upon-AvonWe lopen nog een beetje rond in het centrum waar veel oude gebouwen uit de tijd van Shakespeare bewaard zijn gebleven en je ziet dat men het de toeristen graag naar de zin maakt. Ook geen wonder want toerisme is nu vrijwel de belangrijkste bron van inkomsten met zo'n 2 miljoen bezoekers per jaar.
Stratford-upon-Avon Stratford-upon-Avon2 miljoen bezoekers per jaar, dat is gemiddeld 5.500 per dag. En 's zomers zullen er meer mensen zijn dan 's winters dus dan valt de drukte nu eigenlijk best wel mee, zo midden in de zomer.
Wij genieten volop van deze tussenstop maar eigenlijk is anderhalf uur veel te kort en we nemen ons voor hier een keer wat meer tijd voor uit te trekken om wat meer te zien.
Stratford-upon-Avon, woonplaats van ShakespeareWe hebben weer 2 fantastische, te gekke weken beleefd en veel gezien. Als 'fools' zijn we weer kriskras Schotland gereden en onze laatste foto van de vakantie is dan ook hel toepasselijk van de Shakespeariaanse fool, een karakter die veel voorkomt in zijn stukken. En die, hoewel van lage afkomst, vaak slimmer en verstandiger is dan de meeste andere karakters. Maar ze konden ook heel erg van pas komen omdat ze geen vast patroon hoefden te volgen, geen karaktervastheid zoals de 'normale' karakters in het stuk en dus voor dramatische wendingen in een plot konden zorgen.
We verlaten Stratford-upon-Avon, overnachten in Ashford, maken nog allerlei avonturen mee zoals het bijna missen van de boot en een bizarre auto-doorzoeking door de douane waarbij ik wegrijd met de deuren en achterklep open maar de volgende avond zijn we toch weer gewoon thuis en hebben we nog net tijd om onze kleindochter even te zien en de egelbeeldjes in de tuin te zetten.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven