Lies & Teije's reis website

Naar het zuiden, Ayrshire


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 27 juni

Schotland, juni 2009, naar het zuiden, Ayrshire

Glencoe GlencoeVandaag trekken we alvast een stukje naar het zuiden op weg naar huis en we verlaten Schotland. Het is bewolkt wanneer we weggaan maar daardoor krijgen we fantastische luchten te zien die boven het Glencoe gebied hangen en zorgt dat het groen allerlei tinten aanneemt door het licht en schaduwspel. En het is nog redelijk warm en droog. De afgelopen week hebben we echt prima weer gehad, dat is wel eens anders geweest op onze Schotlandreizen.
Landschap langs de A82 Landschap langs de A82De vlakte voorbij Glencoe wordt steeds weidser en kaler, het is een heel apart gebied, soms lijkt het wel een maanlandschap. Er groeien nauwelijks struiken of bomen en we zien er ook zelden schapen.
Bij Bridge of Orchy komen de bergen weer wat dichter bij elkaar en verandert het landschap alweer.
Iets verderop, bij Crianlarich, moeten we de keuze maken of we links of rechts gaan richting zuiden: rechts gaat via het Loch Lomond gebied en links via Stirling, ook weer twee compleet verschillende landschappen. Meestal gaan we hier links dus nu nemen we rechts.
Dumbarton CastleVoorbij Loch Lomond bij de kust aan de Clyde komen we langs kasteel Dumbarton dat tegen Alt Clut gebouwd is, de rots van de Clyde. Deze rots is zo'n 335 miljoen jaar oud en was oorspronkelijk de gestolde lavaplug die een vulkaan afsloot. De randen van de vulkaan eromheen is geërodeerd maar de plug is een massieve rots in het landschap.
Rond 450 werd deze plek al bewoond maar het meeste wat er nu nog staat dateert uit de 18e eeuw. We maken een paar foto's aan de buitenkant maar gaan er niet in.
En dan zijn we bij Glasgow en om de een of andere reden raakt de tomtom dan helemaal in de war. Behalve de Garmin die kapot is gegaan hadden we deze gelukkig ook nog mee maar bij Glasgow helpt dat niet. Voor we het weten rijden we de stad in in plaats van eromheen terwijl we toch echt een zuidelijker bestemming hebben ingevoerd. Als we anderhalf uur later eindelijk echt weg van de stad zijn willen we eerst even pauze houden want het was best druk en chaotisch op de weg. De eerste plaats die we tegenkomen is Paisley dus daar zoeken we een parkeerplek.
Paisley PaisleyPaisley ligt ongeveer 11 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Glasgow en is de hoofdplaats van de council Renfrewshire. We parkeren iets buiten het centrum en terwijl we door de winkelstraten richting het Old Dunn Square lopen valt mij na een tijdje op dat eigenlijk iedereen die we hier zien lopen dik is. Genoeg Schotten zijn sowieso al wel aan de stevige kant maar hier is het wel extreem en we zien maar weinig uitzonderingen. We maken onderling allerlei grapjes die we hier natuurlijk niet kunnen herhalen en hopelijk hebben we net een verkeerd moment gekozen om hier te zijn. Die foto's laten we hier dan ook bewust niet zien.
Thomas Coats Memorial Church, PaisleyNa een koffiepauze op het enige terras in het centrum met precies twee tafeltjes (en dat terwijl het ruim 25 graden is!) lopen we op de terugweg langs de Thomas Coats Memorial Church, een 60 meter hoge en imposante baptistenkerk. De kerk is in 1894 voltooid en in Gotische stijl gebouwd. Er kunnen bijna 1.000 mensen in maar het schijnt dat de kerk misschien gesloten moet worden omdat de kerkgemeente veel te klein wordt en zo'n gebouw natuurlijk aardig duur is in onderhoud.
Een verlaten truck in Ayrshire Overstekende ganzen, AyrshireNa onze pauze in Paisley rijden we verder naar het zuiden waarbij de route bepaald wordt door de wegen die we nog niet eerder gereden hebben op de kaart. Zo komen we weer door verlaten gebieden waar een verloren truck in een akker staat. Zo zijn we nog uren op pad voor we 's avonds bij onze Travelodge bij Carlisle aankomen, net over de grens van Schotland. Het is nog even zoeken want er zijn er 3 in de buurt en we hebben het niet gedetailleerd genoeg opgeschreven. Maar we zijn dus weer terug in Engeland, dat voelt toch een beetje alsof de vakantie al is afgelopen...

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven