Lies & Teije's reis website

Een ritje ten noordwesten van Beauly


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 17 juni 2008

Dinsdag 17 juni, een ritje ten noordwesten van Beauly

Klik hier voor de foto's en de route in GoogleEarth.
Het is gisteravond gezellig geweest en erg laat geworden, dus staan we ook lekker laat op, In Schotland moet je geen haast hebben. Vanaf 2000 gaan we jaarlijks voor een paar weken naar Schotland en zelfs ik heb hier geen haast, terwijl ik altijd alles gezien wil hebben als we ergens heen gaan. Vaak wil ik meer dan mogelijk is; had een dag maar een paar uurtjes meer... Maar niet in Schotland, hier geniet ik overal van, vooral ook het contact met de mensen.
Toch moet ik bekennen dat ik wel 1 tic heb wat Schotland betreft: ik wil graag alle weggetjes gereden hebben, om uiteindelijk (over tig jaar) te kunnen zeggen dat ik bijna alles gezien, of in ieder geval gereden heb in Schotland. Daarbij ga ik uit van de wegen op de ANWB-wegenkaart van Schotland en we hebben er meerdere van, waaronder 1 geplastificeerd met alle reeds gereden wegen gemarkeerd. In andere landen heb ik hier gelukkig geen last van, maar in Schotland probeer ik iedere dag in ieder geval een paar kilometers over voor ons onbekende wegen te rijden. 'Gelukkig' heeft Lies geen rijbewijs, dus kan ik de routes aardig zelf bepalen.
Omdat we vandaag vooral veel tijd nodig hebben om bij te praten met onze lokale vrienden maken we maar een korte rit, maar gelukkig heb ik nog genoeg wegen kunnen vinden die we hier nog moeten rijden. Lies is niet altijd blij met het feit dat ik echt alle weggetjes bij langs wil, maar ze geeft toe dat we daardoor regelmatig hele mooie dingen tegenkomen die we anders niet zien.
Single track bij Muir of Ord Huisje bij Muir of FairburnHet liefst rijd ik over songle track roads, smalle wegen waar je meestal maar weinig verkeer tegenkomt. Vaak lopen ze dood, maar soms kun je ook een heel gebied doorkruisen zoals we vandaag achter Muir of Ord doen. We nemen de weg achter de Glen Ord distilleerderij en dwalen dan een aantal uren rond en komen af en toe van die typisch Schotse huisjes tegen die zo in een sprookje kunnen figureren.
Uitzicht bij Muirton Mains Fairburn HouseBij Muirton Mains komen we bij Fairburn, een statig 19e eeuws herenhuis/kasteeltje waar we al eens eerder zijn geweest. Het is een afgelegen verzorgingstehuis waar wij best onze oude dag willen doorbrengen.
Pauzeren bij Loch Achilty Pauzeren bij Loch AchiltyBij Loch Achilty vinden we een prachtige picnickplek, maar hoewel het weer stukken beter is dan voorspeld (10 tot 15 graden en veel regen) is het nog wel fris, we hoeven nog net geen jas aan. Daarom maken we er een korte wandeling om warm te blijven, maar we zetten de positie wel in onze navigatie om te onthouden voor een volgende keer.
Strath Garve Strath GarveDaarna rijden we richting Garve waar we een bepaald weggetje nog niet gereden hebben. Uiteindelijk blijkt dat we van drie kanten bij hetzelfde punt kunnen komen, namelijk een oude boogbrug over de Blackwater rivier waar dikke betonnen palen ons de weg versperren. Ook dit is een prachtig gebied om te wandelen, te picnicken en er schijnen zelfs rustige zwemplekken in de rivier te zijn.
Strath GarveZoals bij zoveel Schotse rivieren zijn ook hier veel stroomversnellingen en watervalletjes. Maar vandaag is het absoluut te koud voor een duik, hoe mooi het water er ook bij ligt. We rijden nog wat verder rond in de buurt en gaan dan naar Rogie Falls waar we al jaren niet meer zijn geweest. Maar het begint wat te miezeren en het pad ziet er modderig uit, dat doen we een andere keer wel.
Kerk in Strathpepper Landschap bij StrathpepperBij Strathpepper stoppen we voor een soepje, even warm worden. Aan de andere kant van de straat zien we zomaar een Belgische chocoladewinkel, die zijn vast verdwaald. Zelf dwalen we daarna verder op de single track roads rond dit rustige dorp. Al snel zitten we hoog in de heuvels en hebben een wijds uitzicht over het land.
Neil M. Gunn Memorial, Heights of Brae bij StrathpepperBij de Heights of Brae staat een monument voor Neil M. Gunn, een lokale schrijver die vooral in de eerste helft van de 20e eeuw nogal invloedrijk geweest schijnt te zijn. Hij was een fervent socialist die eveneens een voorstander was van een eigen Schotse nationaliteit. Toch schreef hij zijn boeken in het Engels en niet in het Schotse dialect of in het Gaelic.
Het is winderig en wordt steeds kouder, daarom rijden we daarna terug naar het hotel in Beauly waar we de avond in de bar doorbrengen en al snel in gesprek zijn met de lokale bevolking. We worden begroet alsof we nooit zijn weggeweest en zo hebben we een erg plezierige avond. En natuurlijk wordt het weer laat voordat we op bed liggen, maar dat geeft niet, we hebben ons voorgenomen een rustige vakantie te houden dit keer.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven