Lies & Teije's reis website

Via de Borders terug naar huis


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 12 & 13 juni

Schotland, voorjaar 2007, via de Borders terug naar huis

Het is niet te geloven maar Teije is echt verbrand! Hij heeft erg slecht geslapen en alles doet pijn. Ik heb wel eens een zonnesteek gehad dus weet hoe onprettig dat kan voelen. Maar hij heeft jaren in Afrika gewoond en is nog nooit verbrand. Nu dus voor de alereerste keer en dat in Schotland, dat gelooft nooit iemand. Tja, die oude huid kan dus niet alles meer verdragen...
Hotelkamer TravelodgeEen beetje weemoedig ontruimen we de laatste kamer die we dit jaar in Schotland beleven. Niks vergeten? Nee, niks vergeten.We hebben gelukkig de hele dag nog voor ons en we gaan nog wat rondtoeren. Al snel hebben we het kale gebied van oost-Ayrshire doorkruist via de A70. Het is vandaag bewolkt en heel wat minder aangenaam dan gisteren.
We (Teije dus) hebben weer zoveel mogelijk wegen uitgekozen die we nog niet kennen, maar tot we in The Borders zijn is het landschap niet echt geweldig. Maar ja, wij zijn natuurlijk wel weer verwend deze reis met prachtige Schotse uitzichten.
Victoria Lodge, Talla Dam Victoria Lodge, Talla DamOngemerkt komen we op een deel van de route die we ook de eerste dag hebben afgelegd, maar we merken het pas als we beseffen dat we deze foto's al vaker hebben gemaakt. Natuurlijk, we zijn bij Victoria Lodge bij het Talla reservoir.
Talla DamDeze omgeving heeft ons toen verrast, we dachten altijd dat The Borders, de zuidelijkste provincie van Schotland nogal saai was. Maar deze weg bewijst het tegendeel, het is een bergachtig landschap vol verrassingen.
Tibetaans klooster Samye Ling bij Johnstone Tibetaans klooster Samye Ling bij JohnstoneDe volgende verrassing is het Tibetaans klooster Samye Ling waar we onverwacht langs rijden. Het staat wel op de kaart, maar daar hadden we niet zo op gelet. Wie verwacht er nou ook een Tibetaans klooster in Schotland?
Het is het eerste Tibetaanse boeddhistische centrum in Europa, gevestigd in 1967 en ligt op zo'n rustige plek omdat je, zoals ze zelf zeggen op hun website, de innerlijke vrede het best kan vinden in een vredige omgeving.
Tibetaans klooster Samye Ling bij JohnstoneEn vredig is het hier zeker en een genot om even rond te wandelen. Jammer dat wij een afspraak met de boot hebben, anders waren we wel wat langer gebleven. Maar dat kan altijd een volgende keer nog. Er is een boeddhistische tempel en een hele mooie tuin. Ook kun je hier overnachten, zelfs als je verder niet meedoet aan de workshops die gegeven worden. Wat een idyllisch plekje, dat hebben die Tibetanen goed uitgekozen. En ze gaan er heel wat vrediger mee om dan de Schotten in hun bloedige geschiedenis hebben gedaan.
Lockerbie LockerbieIn Lockerbie maken we een korte lunchstop en we raken al snel aan de praat met een man aangesproken die ons wel naar het monument van de vliegtuigramp in 1988 wil brengen. We willen daar zeker nog eens naar toe, maar de tijd begint steeds meer te dringen en na een korte wandeling gaan we weer verder.
Naworth kasteelHet weer wordt er ook niet beter op en af en toe valt er al wat miezerregen. Bij Gretna Green kruisen we de grens met Engeland en nemen dan de weg naar Carlisle en vandaar de A69 richting oostkust.Deze route leidt vlak langs de muur van Hadrianus, ooit de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, maar in plaats van een snelle verbinding blijkt het een grotendeels tweebaanse weg die maar niet opschiet. Bij Brampton stoppen we nog even om naar Naworth Castle te kijken maar daarna proberen we alleen maar op te schieten.
En hoe dichter we bij Newcastle komen, des te trager gaat het. De regen valt nu met bakken uit de lucht en het landschap is de moeite niet waard, dus geen weg die we een tweede keer zullen nemen. Omdat we zo laat zijn kunnen we direct de boot oprijden en nestelen ons snel op een warm plekje in een bar.
De auto staat (dit keer) op de handrem, dus we hoeven ons nergens zorgen over te maken. Maar net als iedere vorige keer is het weer zo jammer om afscheid te moeten nemen van Schotland, ook al weten we dat we volgend jaar weer gaan. Wat een fantastisch land waar we nu, na zoveel vakanties, steeds nog weer verrast worden!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven