Lies & Teije's reis website

Terug naar Beauly


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 05 June

Schotland, voorjaar 2007, terug naar Beauly

Na de mooie zonnige dag van gisteren hebben we vandaag weer wisselvallig weer met af en toe een buitje en heel wat graden minder op de thermometer. Het hotel zit ondertussen afgeladen vol met een grote groep ouderen die tegelijk met ons ontbijten en het duurt even voor we onze gebruikelijke vakantie-ontbijtjes krijgen: fried eggs on toast voor Lies en scrambled eggs voor mij. Thuis ontbijten we zelden, maar in de vakanties maken we dat altijd meer dan goed.
Omdat we de meeste wegen in het noorden hier wel gereden hebben, kunnen we vrij snel naar het zuiden afzakken. We gaan nog even langs Wick om gas te tanken en nog steeds slaat de motor af en toe af en moeten we 5 minuten wachten. Ook rijden we nu 1 op 7,5 volgens de teller, wel heel erg onzuinig.
Haventje van Lateronwheel Haventje van LateronwheelMaar ik zou mezelf niet zijn als ik niet goed op de kaart zou letten! Na Lybster zijn er nog een aantal witte weggetjes op de kaart die we niet verkend hebben, zoals naar het haventje van Latheronwheel. Ook hier speelt op de achtergrond weer een verhaal uit de tijd van de Clearances: het dorp is in 1835 gesticht om voormalige boeren een nieuw leven als visser te verschaffen. We kunnen ons niet voorstellen dat er ooit 50 haringkotters in dit haventje hebben gelegen.
KerktorentjeIn Helmsdale stoppen we om in de mineralen en fossielenwinkel te bekijken. Het museumpje dat ernaast staat is gesloten. Tussen Brora en Helmsdale loopt een breuklijn waar veel fossielen zijn gevonden en ook die zijn te koop in de winkel. De prijzen zijn echter abnormaal hoog. We kwamen vroeger regelmatig in Idar-Oberstein, zo'n beetje het wereldhandelscentrum wat mineralen betreft, en daar zijn de prijzen heel wat schappelijker.
Verlaten toren Verlaten torenRond Brora zijn nog een groot aantal weggetjes die we (vooral ik, ik geef het toe) willen rijden en bij een verlaten schuurtje met een grappig klein torentje houden we onze lunch-picknick. Gelukkig is het weer droog en niet zo heel koud meer. Jammer genoeg is er niemand in de buurt aan wie we kunnen vragen wat de functie van het torentje is geweest, een opslagplaats misschien?
Clynelish Distillery BroraAchter Brora rijden we langs de Clynelish Distillery, waar een wat rokerige single malt wordt gemaakt. Zo'n 3,4 miljoen liter per jaar en daarmee een redelijk grote distilleerderij. Ik drink heel af en toe graag een whisky maar deze ken ik nog niet.
Ondergelopen weggetje Ondergelopen weggetjeLangs één van de vele weggetjes achter Brora waar fanatiek gebouwd wordt aan nieuwe en grote huizen, zie ik ineens een weggetje dat ik herken. We rijden erin en inderdaad, dit is de weg waar we een paar jaar geleden eens aan de andere kant van de rivier de Brora stonden. Ook toen was de weg al ondergestroomd en men heeft blijkbaar geen reden gezien om daar iets aan te doen. Voor fieters en wandelaars is er een loopbrug.
Gatelodge bij Newton PointWe besluiten nog een klein ommetje te maken via Bonar Bridge en een paar zijwegen mee te pikken. Voor het gehucht Whiteface loopt een doodlopend weggetje en een bordje dat wijst naar Newton Point. Op de kaart zien we dat het tot aan de Dornoch Firth loopt. Maar halverwege zien we ineens dit gate lodge staan, een poortwachtershuisje dat erop duidt dat hierachter waarschijnlijk nog een kasteel staat. Dat is weer een goed argument voor mijn idee dat we hier echt alle weggetjes moeten afrijden, hoe kort ze ook zijn, want je weet nooit wat voor moois je tegenkomt. Helaas krijgen we geen glimp van het kasteel zelf te zien.
Dornoch FirthIets verderop komen we aan het eind bij de Dornoch Firth en op het smalle pad krijgen we ineens een auto achter ons. Aan het einde van het pas staat nog één redelijk monumentaal pand en waarschijnlijk is het de heer des huizes. Als we terugrijden krijgen we alweer een auto achter ons aan, een andere met een vrouw achter het stuur, vast de vrouw des huizes. Zo kan het op zo'n supersmal weggetje plots heel druk worden!
Het weer verslechtert nu en vanaf Bonar Bridge rijden we rechtstreeks naar Beauly waar we weer gastvrij onthaald worden: oh, zouden jullie morgen niet terugkomen? Maar gelukkig is er nog een kamer vrij voor ons en na een korte periode van rust brengen we de rest van de avond door in de pub waar het gezellig genoeg is.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven