Lies & Teije's reis website

Een rustige dag in Beauly


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 31 mei 2007

Donderdag 31 mei, een rustige dag in Beauly

De stoelen drogenDe dag begint met een stralend zonnetje en we zitten lang op het balkon waar we genieten van het mooie weer. We hebben een heerlijk ontbijt gehad en kunnen eindelijk weer eens uitgebreid bijpraten met Iain en Cathy zonder al te veel gestoord te worden. Hoewel, ze hebben het altijd druk en Teije helpt Iain met zijn computer en website. Een hotelreserveringssysteem blijft altijd ingewikkeld en nu zoeken ze uit hoe het is om de kosten te drukken van mensen die wel via internet zonder borgsom boeken maar vervolgens niet komen opdagen.
Teije gaat daarna met Iain naar Lossiemouth om zijn oude jeep op gas te laten repareren. Ik vermaak me ondertussen prima met Cathy en Aneta, de Tsjechische hulp die ze momenteel hebben. We bekijken onze reisfoto's van het afgelopen jaar en ik word weer helemaal bijgepraat over het laatste nieuws uit de regio, iedereen passeert de revue.
Na terugkomst vertelt Teije wat hij zoal heeft meegemaakt: Iain kon zijn jeep op gas niet meer op benzine starten omdat er ergens een lek was; bij een garage in de buurt werd een opvangbakje onder de benzinetank gelegd, benzine bijgevuld, vervolgens gestart en nadat de motor op gas liep werd snel de zekering voor de benzinepomp eruit getrokken. Nu nog even gas tanken. En echt, met de motor aan gaat Iain gewoon gas tanken, want de motor mag immers niet afslaan! Net als in Nederland kent Schotland een overdaad aan regeltjes wat milieu betreft, maar dit kan blijkbaar nog steeds. Daarna gooit hij Teije's tank ook nog vol zonder eerst zelf te betalen. Mensen die zelf op gas rijden weten dat je eerst moet afrekenen als je de gasknop bij een benzinestation loslaat, maar hier is dat blijkbaar geen probleem.
Terwijl zij zich zo vermaken en ook nog een lekker ijsje eten in Lossiemouth, praat ik de hele dag met Cathy en lees lekker een boek als ze bezig is. Ik heb al wel door dat ik nooit een hotel zal kunnen runnen, veel te veel werk, eigenlijk heb je nooit echt vrij. En dan moet je ook nog kunnen koken...
Schotse jeugd folkbands in Beauly Schotse jeugd folkbands in BeaulyNa de vele regen van gisteren schijnt er nu af en toe nog een zonnetje, maar echt lekker warm is het niet. Gelukkig voor de jeugband die 's avonds op het plein een muziek- en dansuitvoering geeft op het plein is het dan voornamelijk droog. Het valt me steeds weer op hoeveel jeugd zich hier nog bezighoud met de traditionele muziek, want veel plaatsen hebben een lokale pipeband en vaak een redelijk grote jeugdafdeling.
Schotse jeugd folkbands in Beauly Jonge doedelzakspeler, BeaulyDe kinderen beginnen er vaak al vroeg mee, waarschijnlijk is het net zoiets als in Nederland naar de muziekschool gaan. Maar hier gaan ze meteen in groepsverband ook optreden. Zelfs de hele jonge kinderen staan om half negen 's avonds nog buiten te dansen.
Maar bij Schotse festivals in Nederland en België kun je zien dat ook in onze landen steeds meer mensen belangstelling krijgen voor de doedelzak en Schotse muziek want er zijn ondertussen tientallen pipebands.
Na een tijdje buiten te hebben gestaan wordt het toch wel fris en we gaan terug de warme pub in. Daar raken we in gesprek met de vier Nederlanders die we gisteren al even gezien hebben: Zijn jullie soms Lies en Teije, is hun eerste vraag. Als we ja zeggen, is hun eerste opmerking: goh, jullie zien er ouder uit dan op de website! En bedankt! Maar ze hebben wel gelijk, de foto's op de voorpagina zijn alweer 5 tot 7 jaar oud. Gelukkig zijn wij niet zo snel aangebrand en hebben we daarna een leuk gesprek. We vinden het wel grappig dat ze hier zijn terecht gekomen juist door onze website. Ze wilden de sfeer in het Caledonian hotel wel eens proeven na onze beschrijvingen ervan.
Toch grappig om in je eigen stamkroeg herkend te worden!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2019 Naar boven