Lies & Teije's reis website

Wachten op de reparatie van de auto


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 05 september

Schotland, najaar 2006, wachten op de reparatie van de auto

We hebben nu een week geleden problemen met de auto gekregen, maar vandaag gaat hij dan eindelijk gerepareerd worden! We rijden alvast een beetje richting het oosten, wachtend op een telefoontje van de garage. Het regent de hele dag al en niet zo'n beetje ook. Dus dit is wat veel buitenlanders denken over het Schotse weer!? Altijd regen... Voor ons is het eigenlijk pas de allereerste dag in al die jaren dat het echt de hele dag maar blijft regenen. We rijden eerst langs de garage maar er is nog niets binnen. Dan zitten we een tijdje in de auto een boek te lezen maar ook dat verveelt na een uurtje. Dan gaan we nog maar een eindje rijden in de buurt.
Lossiemouth Kasteel DuffusEerst naar een kasteelruïne in de buurt, Duffus Castle. Met een paraplu lopen we door de ingestorte resten van dit 14e eeuws kasteel gebouwd op de resten van een eerder kasteel dat eigendom was van een Vlaamse soldaat. Veel kastelen in Schotland zijn gebouwd op de restanten van vroegere kastelen of plekken waar al eeuwen eerder Pictische forten stonden of nog oudere versterkingen, van wel 2000 jaar geleden. Blijkbaar leren mensen niet veel van de geschiedenis; waarom zou je een 'eeuwig standhoudend' kasteel bouwen op een plek waarvan je weet dat het vorige kasteel toch vergaan is...
Laag overvliegende jets Buiten gebruikWe zijn de afgelopen dagen meerdere keren door dit gebied gereden en iedere keer waren er veel straalvliegtuigen in de lucht. Er zijn hier namelijk twee RAF vliegbases en ze zijn uiterst actief. Men is in de rouw omdat er deze week een helicopter met 14 mensen van de RAF Lossiemouth in Afghanistan is neergestort. Op hun website presenteren ze zich als goed geïntegreerd in de Schotse samenleving en dat zal best wat werkgelegenheid betreft. Het enige wat wij ervan zien, horen en merken zijn met prikkeldraad afgesloten terreinen, continue stoere vliegtuigen in de lucht die veel herrie maken omdat ze veel te laag overvliegen en het idee bij de inwoners van het gebied dat oorlog voeren blijkbaar belangrijk is om de vrede te bewaren...
Gelukkig gaat deze website over onze reizen en niet over onze ideeën over wat goed is voor de wereld, daar hebben wij geen kaas van gegeten. Maar toch, in een heel klein hoekje van onze gedachten, denken we dat vrede meer te maken heeft met wederzijds respect dan met vechten. Af en toe kan vechten heel noodzakelijk zijn, maar vaak gaat het om een kleine groep actieve tegenstanders. In het wereldwijde gevecht met het terrorisme wordt in het westen bijna de hele Islam als zondebok opgevoerd en dat is iets wat ons erg tegenstaat. Maar het is tijd om weer aan onze eigen problemen te denken...
Om 5 uur rijden we naar de garage, maar nee, het onderdeel is nog steeds niet gearriveerd. We wachten nu al een week en worden toch wat ongeduldig. We hadden gewoon de wegenwacht moeten bellen, bedenken we nu veel te laat, dan hadden we in ieder geval na 2 dagen al vervangend vervoer gehad. De garagehouder doet zijn best en belt nog eens met vervoersbedrijf. En ja hoor, dat hebben wij weer.... de wagen met de spullen staat al uren met pech in een woonwijk in Elgin.
Wachten op een auto-onderdeel De auto wordt gerepareerdWe krijgen het adres en rijden erheen en terwijl een monteur druk bezig is de auto te herstellen probeert de chauffeur onze spullen te vinden. Meer mensen zijn op hetzelfde idee gekomen en we staan in een rij. Hoewel wij er als eerste waren gaan we als laatste weg want ons pakje is nergens te vinden. We voelen het al aankomen, het wordt vast weer niks vandaag! Maar gelukkig, uiteindelijk wordt ons pakketje gevonden en rijden we terug naar Lossiemouth waar de eigenaar van de garage tot 7 uur bezig is om onze gasverdamper te vervangen. Nog meer geluk: het wordt droog!
We hebben dit jaar al zoveel pech gehad met de auto dat we helemaal niet raar opkijken als onze uitlaat hele vreemde geluiden begint te maken als we terugrijden naar Beauly. Gelukkig kunnen we al die autopech weer vergeten als we tussen onze vrienden en bekenden zitten en we besluiten om nog maar een dag hier te blijven om de autostress een beetje kwijt te raken. Cathy en Rachel zijn er blij om en dat doet ons weer goed. Het is fijn om op een plek te zijn waar je zo van harte welkom bent.
Later in Nederland hebben we het bij de ANWB nog even gecheckt en we hadden inderdaad beter gebruik kunnen maken van de internationale reis- en kredietbrief. Dan waren we in ieder geval sneller geholpen of hadden een vervangende auto gehad. Nu waren we ruim € 400 kwijt voor een onderdeel dat vanuit Nederland een stuk goedkoper verzonden had kunnen worden...Een goede les voor de volgende keer.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven