Lies & Teije's reis website

Inverness en rond Loch Ness


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 04 september

Schotland, najaar 2006, Inverness en rond Loch Ness

Vanmiddag hopen we naar de garage in Lossiemouth te kunnen rijden voor de vervanging van onze gasverdamper zodat we weer probleemloos op gas kunnen rijden en niet meer bang hoeven te zijn voor (opnieuw) een lekke koppakking. Het lijkt weer een redelijk mooie dag te worden en we brengen de ochtend lekker relaxed met Iain en Cathy door op hun 'rookbalkon' met een pot koffie en thee.
Inverness Sluis in InvernessDaarna gaan we op pad naar Inverness, eerst even kijken in Leaky's, een grote tweedehands boekenzaak in Church Street met een lekker ruikende lunchroom op de 1e verdieping. Daarna een bak koffie drinken in de zon langs de rivier Ness en dan bezoeken we een paar wijken van de stad waar we nog niet eerder zijn geweest. Bij Muirtown Locks, in het westen van Inverness, gaan we even kijken naar de sluizen in het Caledonian Canal dat de Noordzee verbind met het zuiden, maar er is vandaag bijna geen boot te zien.
Uitzicht op InvernessWestelijk van Inverness zijn nog wel meer wegen waar we niet eerder zijn geweest en we komen door een paar mooie nieuwbouwwijken (o.a. Leachkin) en over doodlopende weggetjes naar steile heuvels met hier en daar wat bebouwing vanwaar we een mooi uitzicht op de stad hebben. Ten westen van Loch Ness ligt namelijk een langgerekte hoogvlakte die vrij steil omhoog gaat en van Inverness naar Drumnadrochit loopt. Een gebied waar je niet zo snel verzeild raakt maar toch de moeite waard.
Toeristenbus in Inverness Kasteel van InvernessIn het zuiden bezoeken we de Ness Islands, in een groot park vlak buiten het centrum en een oase van rust. Er liggen sportvelden, een zwembad en veel wandelpaden. In Bught Park ligt de Floral Hall, een kleine subtropische tuin met palmen en cactussen.
Het is ondertussen 3 uur geworden en we bellen de garage maar eens op. Helaas, het transportbedrijf is zaterdag langs geweest maar toen was de garage dicht. Nu wordt het pas dinsdagmiddag afgeleverd... Dat betekent dus nog langer wachten. Om nu al weer terug naar het hotel te rijden vinden we ook jammer van de dag. Ten oosten van Loch Ness zijn er nog een paar dingen die we willen zien en weggetjes die we nog niet hebben gereden, dus gaan we daar nog maar even heen.
Kasteel Aldourie Mooi huisjeBij Aldourie hebben we al vaker een kasteel vanuit de verte gezien en gefotografeerd, maar het is lastig om er dichterbij te komen. Dit keer nemen we er even de tijd voor en parkeren de auto ergens en lopen langs de weg naar een plek vanwaar we wat beter zicht hebben opdit privé-bezit. Oorspronkelijk een 16e eeuws torenhuis maar in de 19e eeuw omgebouwd tot een Victoriaans landhuis met veel torentjes. Echt dichtbij kunnen we helaas niet komen.
Loch Duntelchaig Loch DuntelchaigAan de oostkant van Loch Ness liggen een paar dorpen maar vooral veel weggetjes door onherbergzaam terrein. Er groeien wat naaldbomen, veel heide en uiteraard liggen er een paar mooie lochs, zoals Loch Duntelchaig waar we een paar eenzame vissers zien die waarschijnlijk op snoek jagen. Er mag alleen vanaf de kant gevist worden, boten zijn verboden op dit meer.
Schapen bij Loch Duntelchaig Koeien op de wegUiteraard komen we ook de nodige landdieren tegen, vooral schapen en koeien. Moeder koe wil wel van de weg af om ons door te laten, maar het jong laat zich de uier niet ontnemen en na een tijdje wachten rijden we heel voorzichtig door de berm om het tweetal heen. In Nederland zouden de hulpdiensten waarschijnlijk uitrukken om de weg af te zetten, maar hier kan dat allemaal. Heerlijk, die rust!
Voorzichtig! Meertje bij FarrVolgens het bord moeten we ook voor eekhoorns uitkijken, maar die krijgen we niet te zien. Wel wordt het weer fazantentijd want we zien ze steeds vaker de weg op- en afspringen. We komen in ieder geval heel wat meer dieren tegen dan auto's en dat vinden we helemaal niet erg.
Spannend weggetjeUiteindelijk is er in dit gebied volgens onze kaart nog één weg over die we nog niet hebben gereden, maar daar staat dit waarschuwingsbord voor. Gelukkig hebben we geen caravan achter onze auto maar als we 7 haarspeldbochten verder zijn op de uiterst smalle weg (7 bochten die een paar meter achter elkaar liggen en waar de auto net de bocht kan maken zonder de hoge berm te raken) kijken we elkaar aan en vragen ons hardop af of dit nou wel zo'n goed idee was...
Tja, het was Teije's idee want die wil zo graag al die weggetjes in Schotland rijden, maar echt goed voor de motor zal het wel niet geweest zijn. De eerste paar kilometer zijn er ook geen passeerplekken en draaien is onmogelijk. Gelukkig komen we niemand tegen en 10 kilometer later zijn we weer op de 'gewone' weg terug. We zijn niet 1 auto tegengekomen en dat is maar goed ook. Een aantal kilometers is ooit wel verhard geweest maar nu helemaal kapot vol diepe gaten.
Loch Ness Loch NessWe komen wel heel mooi op Loch Ness aangereden via deze route en zien in de verte Urquhart Bay liggen. De auto is weliswaar nog niet gerepareerd maar we hebben toch weer een paar mooie, onbekende, stukjes Schotland gezien.
Tegen half 8 uur zijn we terug in het hotel en we brengen de avond door in de pub in het goede en vooral heel erg gezellige gezelschap van Rachel en John en ook Iain en Cathy. Geen vervelende klanten dit keer en ook Tony, de superbeleefde Schot is weer van de partij. We krijgen ook weer een veel te groot bord warm eten voorgeschoteld, maar lekker is het wel. We balen dan wel dat de auto nog niet klaar is, maar het land en het gezelschap maken eigenlijk alles weer goed. Zo kunnen we toch weer tevreden gaan slapen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven