Lies & Teije's reis website

Een korte rondrit rond Beauly


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 31 augustus

Schotland, najaar 2006, een korte rondrit rond Beauly

We hoeven vandaag alweer nergens heen, want onze auto moet eerst worden gerepareerd. Teije gaat met Iain mee naar Inverness op zoek naar een nieuwe computer en de uurtjes dat ze weg zijn kijken Cathy en ik naar de foto's die we van onze kleindochter Esmée op de laptop hebben staan. Als Iain en Teije uiteindelijk weer terug zijn besluiten we om nog een korte rondrit te maken, dat moet de auto wel kunnen hebben.
Een poortwachtershuisje Bunchrew House hotelOok in dit gebied zijn er nog weggetjes zat waar we nog niet eerder gereden hebben en de kustweg langs de Beauly Firth aan de noordkant is er één van. Aan de overkant van de zeearm zien we een kasteeltje staan dat we nog nooit eerder hebben opgemerkt. Het blijkt Bunchrew house te zijn, een hotel waar we zeker nog een keer moeten kijken. Er zijn in Schotland veel kasteelhotels, maar die zijn voor een iets grotere beurs dan de onze.
De brug bij Inverness Wolken boven BeaulyOmdat we niet al te ver mogen rijden met de auto beperken we ons tot een middagje shoppen in Inverness. Het is vandaag wat bewolkter dan gisteren, maar wolken horen bij Schotland, ze geven kleur aan het landschap en we zijn allang blij dat het droog blijft. We drinken nog een kop koffie langs de Ness rivier maar blijven niet te lang in de stad.
Wolken boven BeaulyDoor de autoproblemen voelt vandaag een beetje als een verloren dag, maar zodra we weer in Beauly terug zijn is dat gevoel al snel vergeten. In de pub zijn zoveel interessante mensen waarmee we verhalen uitwisselen dat onze tegenvallers al snel wegvallen. Ik ben echt blij dat we hier zijn en niet ergens anders op een plek waar we onbekend zijn. Beauly is voor ons toch een beetje 'thuis'.
De doedelzakspelers van BeaulyAl enige tijd zien we buiten op het plein wat activiteiten, maar om 9 uur horen we ook ineens doedelzakmuziek. In de lichte regen, die ondertussen is begonnen te vallen, treden een aantal bands op en we gaan natuurlijk even kijken. Maar daarna snel weer naar binnen want het is 's avonds best wel koud. En er zijn genoeg verhalen aan te horen in de pub die we hier niet allemaal zullen vertellen want een aantal van de stamgasten kunnen zo optreden in een commerciële roddelzender en daar willen wij niet aan meedoen.
Maar het blijft leuk om als bijna-local in deze pub te zitten ook al moeten we steeds naar buiten als we willen roken. 26 maart 2006 is het algemene rookverbod in Schotland van kracht gegaan en Iain en Cathy hebben een balkon gemaakt waar mensen buiten kunnen roken en waar vrijwel iedereen continue zit. Ook wij, want wij delen deze verslaving nog steeds ook al is het koud om buiten te zitten. We krijgen de meest rare verhalen te horen, over politie die autobestuurders aanhouden om te checken of er soms gerookt is in de auto als het om een bedrijfs- of huurauto is. Op de geur mogen ze niet afgaan, alleen op heterdaad betrapt worden levert een boete op horen we van iemand die regelmatig naar Carlisle moet, net over de grens met Engeland en die een sigaret opsteekt vlak over de grens.
Er zitten weer heel veel leuke mensen in het hotel en de avond vliegt voorbij. Een paar dronkenlappen worden snel naar buiten gewerkt, alcoholisme hoort helaas ook nog steeds bij Schotland, maar niemand heeft er echt last van. Iain regelt een taxi voor ze zodat ze in het verkeer in ieder geval geen kwaad kunnen en het zou ons niets verbazen als hij ook nog de rekening voor ze betaalt. En dat is ook Schotland, de behulpzaamheid en zorg voor elkaar. Misschien gebeuren dit soort dingen in Nederland ook nog wel, maar wij vinden het uniek. Onze nieuw verworven vrienden David en Pat van de Orkenys vertalen het heel mooi: Iain and Cathy are the parents of this whole town. Wij vinden dat ze burgemeesters van het dorp moeten worden!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven