Lies & Teije's reis website

Naar Findhorn en naar de garage


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 30 August

Schotland, najaar 2006, naar Findhorn en naar de garage

We slapen heel erg lang uit vandaag, gelukkig zijn er geen vaste tijden voor het ontbijt. Als we dat om 12 uur willen kan het ook! We hoeven vandaag nergens naar toe behalve dat we een afspraak met een garage willen maken. Daarom hebben we alle tijd om met Iain en Cathy helemaal bij te kletsen na een jaar alleen maar emailcontact.
We maken voor 4 uur een afspraak met een garage in Lossiemouth, zo'n 75 kilometer bij Beauly vandaan. Er zijn maar weinig garages gespecialiseerd in gasinstallaties en degenen die geen gas-certificaat hebben willen niet eens naar onze motor kijken. Gelukkig heeft Iain ook een landrover op gas en weet hij de juiste persoon.
Verkeersbord Strand bij NairnIn de loop van de middag rijden we richting het oosten.We zijn wel eens vaker deze kant op geweest, maar er zijn nog heel wat onontdekte weggetjes te rijden. In Nairn rijden we eens naar de haven en het strand. Nairn schijnt één van de droogste en zonnigste plekken in Schotland te zijn en we moeten toegeven dat we de afgelopen week nog niet zulk goed weer hebben gehad als vandaag. Afgelopen nacht was zelfs de eerste zonder regen.
Ook staat dit stukje kust bekend om zijn zandstranden. Niet dat je veel dagen per jaar aan het strand kunt liggen, maar toch, er zijn stranden in Schotland! En golfbanen, natuurlijk, die vind je hier ook in overvloed. Golfen is een echte volkssport in Schotland, en totaal niet elitair zoals het in Nederland nog wel een beetje is. In het hotel zijn ook verscheidene mensen die bijvoorbeeld 's ochtends eerst even gaan vissen in een rivier of op een loch en daarna een balletje golf slaan in de middag. Wij moeten het nog steeds eens uitproberen.
Rodney Stone Kasteel BrodieBij Castle Brodie zijn we vorig jaar ook al geweest (toen gesloten) en op de weg erheen komen we langs een Pictische steen, de Rodney Stone. Dzeze 9e eeuwse gegravuurde steen hebben we vorig jaar over het hoofd gezien. Aan de ene kant staat een keltisch kruis, op de andere kant Pictische symbolen en zogenaamde Ogham inscripties, een alfabet dat vooral werd gebruikt in Ierland en Schotland. De pictische symbolen zijn nog lang niet allemaal 'ontcijferd', maar na de zesde eeuw hebben de meeste waarschijnlijk een christelijke betekenis.
Strand bij Findhorn Strand bij FindhornMet omwegen komen we uiteindelijk aan in Findhorn, vooral bekend om de Foundation met dezelfde naam. Het is een new age commune die in vanaf de 60er jaren in de 20e eeuw flink gegroeid is, er wonen nu zo'n 100 mensen permanent en er worden veel curussen gegeven. Een belangrijk doel is het creëren van een leefbare toekomst en met zaken als zonnepanelen, ecologische riolen e.d. past men dat in de praktijk toe, maar uiteraard zijn er ook genoeg tegenstanders te vinden die het meer een sekte vinden of de leden benijden om hun rijkdom (er rijden inderdaad aardig wat dure auto's rond!).
Wij zetten ons in het zonnetje bij een strandpavillioen en genieten van het mooie weer en het uitzicht.
Findhorn BaaiEr is een hier grote inham, Findhorn Bay met een kleine uitgang naar de zee. Het water is daardoor altijd redelijk rustig en liggen er veel boten in de baai. Vroeger was Findhorn ook voornamelijk een vissersplaats met een redelijk grote vissers- en handelsvloot, tegenwoordig worden de boten meer voor toeristische doeleinden gebruikt. We wandelen een tijdje door de duinen, maar dan moeten we weer op pad voor onze afspraak met de garage in Lossiemouth.
Bij de garage vertellen we het verhaal en de eigenaar is verbaasd over ons systeem van gecombineerd gas en benzine. Hebben jullie niet vaak gasexplosies in Nederland, vraagt hij. In de UK is het gebruikelijk dat bij ombouw naar gas de benzinetank uit de auto wordt gehaald zodat de auto alleen op gas kan rijden. Nou, eerlijk gezegd hebben wij nog nooit gehoord van een exploderende gasauto in Nederland. Al gauw komen we er achter dat de gasverdamper kapot is en de monteur vraagt zich zelfs af of onze lekke koppakking een paar weken geleden misschien daardoor is ontstaan. De garage in Nederland verzekerde ons toen dat we € 150 konden besparen door dit onderdeel niet te vervangen omdat die nog wel goed leek en zo kostte het ons 2 weken geleden maar € 850 in plaats van € 1000 om de koppakking te vervangen. Een nieuwe gasverdamper moet uit Londen komen en kan 2 dagen duren. Ondertussen moeten we zo weinig mogelijk rijden, anders kan de koppakking weer kapot gaan.
Tijd om het hooi binnen te halenEen beetje teleurgesteld in onze auto (en de reparateurs!) rijden we door het vlakke agrarische landschap weer terug naar Beauly. We zijn blij dat we bij onze vrienden verblijven anders wordt de vakantie wel heel erg saai. En de auto, daar hebben we het een beetje mee gehad! Hij was duur in aanschaf maar daarna hebben we er de eerste 2 jaar niets mee gehad en reed goedkoop op gas als een trein. Maar dit jaar hopen de rekeningen zich op. We leggen ons er maar bij neer en proberen van het landschap, dat best mooi is, te genieten.
Terug in Beauly ontmoeten we weer een paar leuke nieuwe mensen in het hotel, David en Pat van de Orkney. Lies is ervan overtuigd dat ze zijn gezicht eerder heeft gezien en later blijkt dat ze journalisten zijn en dat David wel eens op de BBC te zien is als het over de Orkney eilanden gaat. We vergeten de autoproblemen even en genieten van de mensen die we in de pub ontmoeten. Wat we morgen gaan doen verzinnen we morgen wel weer!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven