Lies & Teije's reis website

Wandelen door Edinburgh, de Royal Mile


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 17 mei

Schotland, mei 2005, wandelen door Edinburgh, de Royal Mile

Vandaag willen we de Royal Mile aflopen, de straten die vanaf het kasteel naar Holyrood Palace door de oude stad lopen, samen bijna één mijl lang. We beginnen bovenaan bij het plein voor het kasteel en bezoeken als eerste de Outlook Tower waar in de 19e eeuw een camera obscura werd geplaatst. Vanaf de top hebben we een mooi uitzicht over de stad.
Edinburgh Kasteel van EdinburghEn uiteraard ook over het kasteel en het plein ervoor waar nu al voorbereidingen getroffen worden voor de militaire tattoo in augustus. De kosten van het opbouwen van de toeschouwerstribune schijnt ieder jaar weer een vermogen te kosten.
Outlook Tower Outlook TowerIn de koepel is een camera obscura gebouwd waarmee we de hele oude stad kunnen bespioneren en het is al bijna anderhalve eeuw lang een topattractie van Edinburgh. Op andere verdiepingen is veel holografische kunst te zien en fantastische schilderijen en tekeningen zoals die van Escher en de afbeeldingen hiernaast.
Giles kathedraalLangs de Royal Mile liggen vele bezienswaardige gebouwen en we noemen hier een paar die we bekijken, zoals de High Kirk of St. Giles waar John Knox de Schotse reformatie startte. Onder zijn invloed werd het protestantisme ook de officiële staatsgodsdienst van Schotland vanaf 1560. De glas-in-lood schilderingen in deze kerk zijn erg helder en beroemd.
EdinburghTussen de steegjes door zien we af en toe ook het 200 meter hoge Scott monument als gedenkteken voor deze bekende Schotse schrijver. Teije wil hem nog altijd eens beklimmen, maar ook vandaag komt het er weer niet van. Een andere bezienswaardigheid is de Tron Kirk waarin opgravingen te zien zijn van een steegje en fundamenten uit de 17e en 18e eeuw.
EdinburghVerderop in de straat kun je het John Knox house bezichtigen, dat is het huis in de steigers. Het is maar de vraag of hij hier echt gewoond heeft. Het huis aan de linkerkant schijnt het oudst bewaard gebleven huis van Edinburgh te zijn uit de 16e eeuw, Moubray House. Het is echter gesloten voor het publiek. Nog een eind verder bezoeken we het Huntly House dat gratis te bezoeken is en waar we een goed idee krijgen van een 17e eeuws huis van een redelijk welvarend iemand.
EdinburghZo zijn we heel wat uurtjes zoet voordat we uiteindelijk bij het nieuwe Schotse parlement aankomen en nog iets verder Holyrood Palace dat nu gesloten is. Hier verblijft de koningin wanneer zij Edinburgh bezoekt. Maar leuke huisjes en plekken genoeg langs deze 1½ km door het hartje van de oude stad. We lezen trouwens in de krant dat het tientallen miljoenen kostende parlementsgebouw nogal wat gebreken vertoont. Maar zelfs dit nieuwe en moderne gebouw past prima bij de rest van Edinburgh.
De primitieve en de moderne mensIets ten zuiden van de Royal Mile bezoeken we nog de attractie 'Our dynamic Earth', een audiovisuele ervaring over de evolutie van de aarde en de mogelijke gevolgen van bijvoorbeeld het broeikaseffect of overbevolking. Je mag overal aanzitten en het is een ideaal museum voor kinderen, wat ook wel bleek uit de reacties van de vele groepen schoolkinderen die er rondliepen.
Nationaal museumOp weg naar het hotel lopen we nog even langs het National Museum en het Royal Museum of Scotland, een immens gebouw waar je wel een paar dagen voor kunt uittrekken. Wij slenteren door een paar zalen en komen hier zeker nog eens terug. We hebben vandaag al zoveel gelopen en gezien dat we al aardig vol indrukken zitten. Er kan niet veel meer bij.
We zijn ook best wel moe wanneer we weer in het hotel aankomen. Gelukkig gaan we morgen voornamelijk met de bus. Nu eerst even uitpuffen!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven