Lies & Teije's reis website

Naar Edinburgh


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 16 mei

Schotland, mei 2005, naar Edinburgh

Om 12 uur moeten we de auto hebben teruggebracht op het vliegveld van Edinburgh, dus we hebben nog wat tijd om rond te rijden. Maar zodra we het hotel uitstappen beseffen we dat het mooie weer voorbij is. De thermometer in de auto geeft 8 graden aan, in plaats van de 21 gisteren! Het is koud en guur, maar gelukkig (nog) wel droog. Bij Falkirk en Grangemouth rijden we over troosteloze industrieterreinen en we gaan al snel naar het zuiden om weer wat mooiere gebieden op te zoeken. We dwalen maar een beetje rond door de dorpjes, maar het weer nodigt niet uit om af en toe even uit te stappen. We zijn dan ook al op tijd op het vliegveld waar we onze auto achterlaten en de bus naar het centrum nemen.
We zoeken eerst een hotel en nemen toch maar niet het George hotel in het centrum (vanaf 265 pond per nacht) en bellen met de Travel Inn. Zij hebben nog wel kamers voor 60 pond per nacht, nog steeds veel geld, maar op jeugdherbergen na, vind je niet snel iets goedkopers. Het is ruim 20 minuten lopen vanaf het centrum.
Kasteel van Edinburgh Kasteel van EdinburghOm twee uur kunnen we al inchecken en we gaan daarna direkt de stad in, allereerst natuurlijk de heuvel Castle Rock in het centrum op, waar het grote Edinburgh Castle staat, verheven boven de stad. Edinburgh is gebouwd op een aantal uitgedoofde vulkanen.
Kasteel van Edinburgh Kasteel van EdinburghWe hebben het oude kasteel al eens eerder uitgebreid bezocht dus deze keer nemen we alleen wat foto's van de buitenkant. Het oudste deel van de stad dateert uit de 11e eeuw en zelfs in de 20e eeuw is er nog aan gebouwd.
EdinburghVanaf het kasteel loopt de oude stad een mijl door naar het Holyrood paleis en is nauwelijks 300 meter breed. In de late middeleeuwen schijnt Edinburgh één van de dichtstbevolkte steden geweest te zijn en zonder meer de vieste. De bijnaam van de stad is 'Auld Reekie', de Oude Stinkerd. Het stinkt niet meer zo erg, maar de oude stad wasemt nog steeds een middeleeuwse sfeer uit.
Dure whiskyAan het begin van de Royal Mile (de straten Castlehill, Lawnmarket, High Street en Canongate die van het kasteel naar beneden lopen hebben samen een lengte van een mijl) is een whisky-museum (Scotch Whisky Heritage Centre) waar we de vervaardiging van de Schotse whisky's kunnen volgen. Prijzig, maar zeker de moeite waard als je iets meer over dit levenswater wilt weten. Het rechterflesje op de foto hebben we trouwens toch maar niet aangeschaft...
Edinburgh EdinburghWe lopen een klein stukje door de drukke straat waar behalve veel pubs en bezienswaardigheden vooral heel veel souvenirswinkels zijn. We bezoeken ze eigenlijk nooit, maar dit keer nemen we er toch eens wat meer tijd voor en we zien heel wat leuke spullen. Maar behalve wat Schotland baby-t-shirts kopen we niets, we hebben al genoeg souvenirs.
Het is niet echt prettig om buiten te lopen, dus na een maaltijd in een restaurantje vlakbij het kasteel, lopen we tegen 7 uur weer naar het hotel waar we de kachel aanzetten. Zou het morgen wat beter worden? De weersvoorspellingen denken van niet, maximaal 10 tot 12 graden. Wij zijn al tevreden als het droog blijft

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven