Lies & Teije's reis website

Even naar Inverness


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 08 mei

Schotland, mei 2005, even naar Inverness

En inderdaad, het is niet vroeg meer wanneer we eindelijk aan het ontbijt zitten. Maar dat geeft niet, we hebben niet zoveel plannen voor vandaag. Terwijl we koffie drinken met Iain en Cathy horen we ineens doedelzakspelers in de straat.
Victory in Europe DayHet is een parade met onder andere oud-strijders uit de tweede wereldoorlog die V-i-E day herdenken. Eerst snappen we het niet, vie-ai-ie-day, wat is dat? Maar het blijkt een afkorting te zijn voor Victory in Europe-day, de herdenking in de UK van het einde van de 2e wereldoorlog.
Het belangrijkste wat we vandaag willen doen is naar Inverness om te kijken of we een leuk Schotland t-shirt voor onze kleindochter Esmée kunnen vinden. Supermarkten zijn 's zondags in Schotland gewoon open, en in een stad nog wel meer winkels. Ook is Inverness, als de grootste stad in de Hooglanden, best een aantrekkelijke plaats om wat rond te lopen.
Inverness Het kasteel van InvernessHoewel het nog steeds erg koud is, schijnt de zon wel steeds en is het prettig rondwandelen in deze niet al te grote stad. Het uitzicht over de rivier is prachtig en ook het kasteel ligt er mooi bij. We kunnen zelfs buiten op een terrasje een kop koffie drinken, maar dan wel met de winterjas aan!
Loch Ness In de buurt van Loch NessVanuit Inverness (waar we weggaan zonder t-shirt) rijden we een stukje langs Loch Ness om daarna de heuvels ten westen ervan in te gaan, een mooi gebied met hele steile en smalle weggetjes en verscholen dorpjes. Gelukkig is er niet veel verkeer want op een single track road met een steigingspercentage van meer dan 20% kom ik niet graag een andere auto tegen. De brem (en vooral stekelbrem) staat in bloei en kleurt de heuvels geel.
Prehistorische bewoningOp de hoogvlakte die ten westen van Loch Ness ligt, zijn allerlei sporen van prehistorische nederzettingen te vinden, zoals de resten van woningen zoals hiernaast afgebeeld. We zoeken er even naar, maar meer dan sporen in de grond die de omtrek aanduiden, zien we niet. Maar zo zijn er overal in Schotland veel plekken waar je nog iets van een oude beschaving kan ontdekken, meer dan in de toeristische folders of op kaarten worden vermeld.
Niet al te laat zijn we weer in Beauly terug, want we willen nog wat foto's van het hotel nemen voor de website die we hebben gemaakt voor het Caledonian hotel. Veel komt er niet van, want al snel zitten we met ons allen in de bar te praten en te drinken en al gauw komen ook de eerste klanten weer binnen.
Uithangbord van het hotelHet hotel staat hier al een paar honderd jaar en was oorspronkelijk een herberg waar de postkoets stopte en paarden verwisselde. Het is een groot gebouw en vergt veel onderhoud en met alle nieuwe regeltjes die eraan zitten te komen voor hotels vrezen Iain en Cathy het ergste. Een vergunning voor het verbouwen van de pub op de begane grond laat al meer dan een jaar op zich wachten om allerlei bureaucratische redenen. Maar ook al is het geen 5-sterren hotel, wij zouden nergens liever zitten!
Morgen vertrekken we weer na een paar fijne dagen bij onze vrienden hier, en ondertussen hebben we ook nog weer wat nieuwe dingen gezien. We willen vandaag wel vroeg naar bed, maar het lukt niet. We leren nog domino spelen, een echte en serieuze rage hier en zijn daar tot bijna 2 uur 's nachts mee bezig. Dat wordt weer verplicht uitslapen!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven