Lies & Teije's reis website

Naar het noorden, Castle of Mey


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 07 mei

Schotland, mei 2005, naar het noorden, Castle of Mey

Het lijkt wel alsof het iedere dag kouder wordt en ook vallen er steeds vaker wat buien wanneer we naar het noorden rijden. We zijn redelijk laat vertrokken nadat we nog lang hebben gekletst met Iain en Cathy, maar we willen ook nog wat zien van dit mooie land. En hoewel we hier al vaak zijn geweest, zijn er nog heel wat dingen te doen en te zien.
Carn Liath Carn LiathWe rijden naar het noorden, richting Wick, want ook hier liggen nog onontdekte plaatsen voor ons. Af en toe worden we overvallen door een pittige bui, maar bij een van de brochs langs de kust wil Teije toch even er naar toe. Hij moet een heel eind lopen naar deze prehistorische nederzetting, ooit een toren gebouwd in het begin van de jaartelling met overblijfselen van kleinere stenen hutten erom heen. De toren zelf diende als bescherming waar mensen zich konden terugtrekken bij overvallen van naburige stammen.
Maar net als hij wat meer foto's wil maken, zijn de batterijen van de camera op, en het is een heel eind om even heen en weer naar de auto te lopen. Zo komen we ook nog bij een steencirkel die ruim een mijl lopen is door het open veld en in de kou zien we daar dit keer toch maar van af. De thermometer in de auto geeft aan dat het tussen de 5 en 8 graden is! Brrrr.
Dunrobin kasteelVanaf de broch heb je wel een mooi uitzicht op het kasteel Dunrobin bij Golspie. Hier zijn we vorig jaar al geweest en hebben toen van dichtbij mooie foto's gemaakt. Vandaag slaan we dat dus even over, want we willen een ander kasteel bezichtigen vandaag.
Hill of many stanes Hill of many stanesWel gaan we naar de Hill o'many Stanes, maar we zijn niet goed voorbereid: we dachten dat het een soort van Stonehenge van Schotland was, maar niets is minder waar. Het blijkt een verzameling van lage stenen te zijn (oorspronkelijk ruim 600, nu nog 200) die in meer dan 22 rijen zijn opgesteld in het veld en waarvan de betekenis onduidelijk is. De ouderdom wordt geschat op 4000 jaar! Een heel werk en het zal dus zeker een belangrijke plek geweest zijn gezien de moeite die men eraan besteed heeft.
WickBehoorlijk verkleumd vervolgen we onze weg naar Wick waar we even boodschappen doen en pauzeren. Wick ziet eruit als een leuk plaatsje, zeker wanneer het niet regent. Hier moeten we zeker nog een keer terug komen en een middagje rondlopen. Nu is het koud, nat en winderig en niet echt lekker slenterweer.
WickNu duiken we gauw een pub binnen om weer wat warm te worden en wat te drinken. Als we naar buiten komen schijnt de zon weer volop, maar nog steeds is het erg, heel erg koud. Zelfs de Schotten zijn verbaasd dat het in mei zo koud kan zijn! We hebben in maart wel eens betere temperaturen meegemaakt.
Dunnets headAangezien we vrij laat zijn vertrokken, kunnen we lang niet alles zien en doen wat we gepland hadden, maar dat geeft niet, wat ons betreft komen we hier nog wel eens terug. Dan moeten we maar een hotelletje nemen in de buurt, misschien wel in Wick zelf, zodat we wat meer kunnen bekijken. We rijden over smalle wegen nog verder naar het noorden, tot aan de kust.
Cathy heeft ons verteld dat ze zo graag eens het kasteel van Mey zou willen zien, waar de Queen-Mother Elizabeth ieder jaar een tijdlang doorbracht tot aan haar dood een paar jaar geleden. Wij zijn nog net op tijd om het kasteel van binnen te bezichtigen en het schijnt Holland-day te zijn, vandaag zijn er alleen nog maar Nederlanders geweest.
Het kasteel van Mey Het kasteel van MeyBinnen mag niet gefotografeerd worden, maar ook van buiten is het kasteel fotogeniek. Eenmaal binnen lijkt het kasteel nog bijna bewoond en daarbij ook heel geriefelijk en knus, anders dan andere, grotere, kastelen. In ieder vertrek staat een gids die ons uitgebreid vertelt over de geschiedenis en de voorwerpen die er staan. Het kasteel is sinds kort toegankelijk voor publiek, maar wordt af en toe gesloten omdat prins Charles er dan een weekje of twee doorbrengt.
We zijn bijna een uur binnen en de rondleiding is zeker de moeite waard. Het is net alsof je een nog bewoond kasteel bezoekt in plaats van een plek die alleen nog maar in de geschiedenis een plaats heeft. We kunnen het ieder aanbevelen, wat men ons in het kantoortje waar de tickets verkocht worden, ook nog eens nadrukkelijk vraagt! Wanneer we vertellen dat we een website hebben met onder andere een kastelenpagina, krijgen we ineens allerlei ansichtkaarten en souvenirs gratis in handen gedrukt. Foto's en een link naar de website van het kasteel volgen binnenkort op de kastelenpagina.
Daarna volgt de lange weg terug naar Beauly. Het is rustig op de weg en minder dan 2½ uur later zijn we weer 'thuis'.
Het is zaterdagavond en de pub zit vol. We praten weer heel wat af, maar na middernacht blijft een klein gezelschap over en Teije leert een bepaald kaartspel waarmee ze tot diep in de nacht doorgaan. Dat wordt weer een latertje morgenochtend!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven