Lies & Teije's reis website

Via Aberdeenshire naar Beauly


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 15 maart

Schotland, maart 2003, via Aberdeenshire naar Beauly

Spijtig nemen we afscheid van de Gate Lodge, maar we moeten nou eenmaal verder en gelukkig hebben we nog heel wat dagen voor de boeg.
Vaarwel gatelodge Grampian gebergteEr leidt geen weg rechtstreeks naar het oosten door de Grampian Mountains dus we rijden eerst naar Pitlochry in het zuiden en dan weer naar het noorden, richting Braemar. Het gebied is kaal en doet een beetje denken aan Noorwegen en Finland rond de poolcirkel. Ook zijn hier en daar nog skipistes open.
Braemar kasteelBij Braemar passeren we het compacte kasteel. In dit plaatsje werden in de 11e eeuw voor het eerst de Highland Games gehouden om de dapperste en sterkste mannen uit diverse clans te kiezen voor het leger.
We bevinden ons nu in Aberdeenshire, een gebied dat vol staat met kastelen, steencirkels en andere oudheidkundige schatten. Vandaag is ons doel het Dunnotar kasteel bij Stonehaven (iets ten zuiden van Aberdeen) en daarna moeten we nog naar Beauly in het noorden (bij Inverness). Het is een lange rit over de kleine wegen dus we hebben niet veel tijd voor al te veel stops.
Dunnotar kasteelDunnotar Castle is gebouwd op een klif die aan drie zijden stijl in zee loopt. Om er te komen moet je een steil pad afwandelen en vervolgens weer omhoog. Dit is één van de indrukwekkendste kastelen in Schotland, vooral vanwege de ligging. De oudste delen van het kasteel dateren uit de 9e eeuw.
Dunnotar kasteelHet verleden van het kasteel telt een paar gruwelijke gebeurtenissen zoals de belegering door William Wallace in 1297 die een heel Engels garnizoen levend liet verbranden; in 1685 werden 167 gevangenen (waaronder 45 vrouwen) in een kleine ruimte opgesloten, gemarteld en vermoord.
Dunnotar kasteel Dunnotar kasteelHet terrein op de klif is behoorlijk groot en staat vol gebouwen uit diverse tijdperken. Een bezoek neemt al gauw een uur of twee in beslag. Hoewel het nog vroeg in het jaar is, zijn er ontzettend veel bezoekers.
Wanneer we weggaan nemen we een paar Duitse liftsters mee naar Stonehaven en zelf zijn we hard toe aan een bak koffie. Na de pauze is het al laat en we besluiten de snelste route naar Beauly te nemen.
Onze vrienden Iain en Cathy zijn helemaal verrast wanneer we het Caledonian hotel binnenstappen. Ze wisten dat we kwamen, maar niet precies wanneer want ze waren ons mailtje kwijtgeraakt. Na een paar uurtjes bijkletsen onder het genot van een drankje gaan we naar onze kamer want we zijn bekaf van de lange rit en het vele lopen. We willen nog wel even naar de hotelkroeg later op de avond maar we kunnen onze ogen niet open houden dus gaan maar gewoon slapen. We blijven hier tenslotte nog wel wat langer.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven