Lies & Teije's reis website

Een tocht naar de westkust: Glenelg en Plockton


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 14 maart

Schotland, maart 2003, een tocht naar de westkust: Glenelg en Plockton

Opnieuw is het schitterend weer wanneer we opstaan en ook is het iets warmer. Vandaag willen we naar de westkust. Door de Glen Shiel rijden we naar Glenelg vanwaar een pontje naar Skye vaart. Helaas duurt het nog een week of 2 voordat de pont weer gaat varen dus gaan we het schiereiland wat uitgebreider verkennen.
Glenelg schiereiland Glenelg schiereilandUiteraard zijn er weer volop prachtige uitzichten en we rijden heel wat uren rond met af en toe een stop voor een wandeling. In de verte zien we Skye liggen waar een wazige lucht boven hangt, zoals we vorig jaar op Skye ook al regelmatig hadden gezien. Het woord Skye is afgeleid van een Keltisch woord voor wolk of mist.
Loch ArkaigVlakbij Glenelg zijn veel overblijfselen bewaard gebleven van vroegere bewoners zoals dit fort (broch) uit het ijzeren tijdperk. De restanten van torens van ongeveer 10 meter hoog met vele verdiepingen liggen iets uit elkaar. De gebouwen (Dun Telve op de foto en Dun Troddan iets verderop) zijn zo'n 2000 jaar oud en zijn waarschijnlijk gebouwd om de omliggende nederzettingen te beschermen tegen rovers. Meer foto's op de oudheden-pagina.
Lies bij Glenelg Skye op de achtergrondWanneer we weer een eindje gaan wandelen kan de jas uit, zo aangenaam is de temperatuur geworden. De rest van de vakantie zullen we de jas helemaal niet meer nodig hebben, zo blijkt. Wanneer we het Glenelg schiereiland verlaten is het al wat later in de middag en in Dornie eten we een snelle lunch in een pub waar we al vaker geweest zijn. We voelen ons steeds meer kind aan huis in Schotland door de vele bekende plekken, restaurants en pubs.
PlocktonWe passeren een paar keer Eilean Donan kasteel, maar dat hebben we al 2 maal bezocht, dus deze keer genieten we alleen van het uitzicht erop en rijden door naar Plockton om even te kijken hoe de Schotse palmbomen erbij staan. Vervolgens trekken we over allemaal smalle kronkelweggetjes waar we nog niet eerder zijn geweest: langzamerhand worden steeds meer wegen op de kaart gemarkeerd.
Ons kasteeltje in de schemeringOns kasteeltje staat nog net in de zon te glimmen wanneer we de lange route terug hebben afgelegd. Het is alweer de laatste avond in het Gate Lodge en na morgen is het kasteeltje niet langer 'ons' kasteeltje. En gezien de prijsstijging van de huur het komende jaar zal het ook wel even duren voordat we zoiets weer gaan betrekken.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven