Lies & Teije's reis website

Met de kabelbaan de Nevis bergen op


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 13 maart

Schotland, maart 2003, met de kabelbaan de Nevis bergen op

Vandaag trekken we iets naar het westen. De lucht is helder en de dag begint koud met een temperatuur van -2. Waar mogelijk schieten we zijweggetjes, vaak doodlopend, in om witte vlekken op onze 3-jaar oude kaart in te vullen. De kaart is bedekt met plakband, maar we gebruiken hem nog steeds zodat we kunnen zien waar we wel en niet geweest zijn. Glen Roy hebben we bijvoorbeeld nog niet gezien.
Glen Roy Ben Nevis range kabelbaanDaarna rijden we door naar de Nevis Range, een gebied niet ver van Fort William vanwaar je met een kabelbaan de Anoch Mhor kun bestijgen, met zicht op de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland (en de hele UK). Tegen de middag is de temperatuur al flink gestegen maar er zijn nog veel skiërs op de verschillende pistes. Ook is dit een prachtig wandelgebied.
Op Anoch Mhor Op Anoch MhorVanaf deze hoogte hebben we prachtig uitzicht over de omgeving vooral omdat de lucht zo helder is. In het restaurant kunnen we weer een beetje op temperatuur komen.
Treasuses of the Earth museumDaarna rijden we de weg richting Malaig op en bezoeken het Treasures of the Earth museum met een prachtige collectie edelstenen, mineralen en fossielen. Gelukkig zijn we net weer buiten wanneer een buslading toeristen het museum overspoeld.
Ben Nevis gebied Loch ArkaigDan is het weer tijd om van het landschap te genieten. Rijdend over kleine weggetjes drinken we het landschap in, we kunnen er niet genoeg van krijgen. De combinatie van besneeuwde bergen, witte wolken in de blauwe lucht, de vele tinten groen die de berghellingen aannemen en de vele lochs die het landschap weerspiegelen maken dit land tot een beleefbaar schilderij. En na iedere bocht in de weg is het panorama weer anders. Het land is ruig en woest maar tegelijk lieflijk door de voornamelijk zachte rondingen en de lichte begroeiing.
Loch Arkaig Loch ArkaigOm het kwartier stoppen we wel even om een foto te maken of gewoon om wat langer naar een tafereel te kijken of gewoon om wat rond te wandelen.
Loch ArkaigDe kleur van ieder loch is weer anders, al naar gelang de begroeiing op de hellingen, de stand van de zon en de kleur van de wolken die overdrijven.
Loch ArkaigOnverwacht mooie plekken zijn overal te vinden in Schotland, vaak ook tref je ze wanneer je een doodlopende weg inrijdt. Soms duurt het wel 20 kilometer voordat de weg stopt en je hetzelfde traject moet terugrijden. Hiernaast Loch Arkaig, iets ten noorden van Fort William.
Rendieren HertenLangs één van die smalle, doodlopende wegen zien we tweemaal een kudde edelherten, de eerste groep zelfs rustig in de tuin bij een bewoond huis. De herten kijken wel onze richting op, maar vluchten niet weg voor het geluid van de motor zodat we rustig een foto kunnen maken.
Bij de Chia-Aig watervallen Bij de Chia-Aig watervallenHier en daar komen we de gebruikelijke watervallen en rotspartijen tegen waar we niet zomaar aan voorbij kunnen rijden en dus moeten we weer uit de auto en wandelen, tegen de bergen op.
Fort WilliamWanneer we aan het einde van de middag weer naar Fort William terugkeren voor een hapje en een drankje, zijn we dan ook aardig moe en voelen alle spieren in onze kuiten. Fort William is een toeristisch en ook gezellig stadje waar je wel even zoet bent.
Old Inverlochy kasteelUiteraard moeten we ook nog een kasteel bezichtigen (Old Inverlochy Castle, zie ook de kastelenpagina) voordat we teruggaan naar ons kasteeltje. Het is een lange dag geweest en we zijn blij dat we een warm eigen plekje hebben om rustig de avond door te brengen. Het is een prachtige dag geweest en we zitten helemaal vol beelden van de landschappen waar we doorheen gereden zijn. In Schotland heb je eigenlijk geen whiskey nodig, je kunt al dronken worden van de natuur!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven