Lies & Teije's reis website

Ardverikie Estate, een ritje naar Pitlochry


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 12 maart

Schotland, maart 2003, Ardverikie Estate, een ritje naar Pitlochry

Uitzicht op Loch Laggan De keuken van onze gatelodgeWanneer we om 8 uur wakker worden hebben we een prachtig uitzicht door ons raam: de lucht is kristalhelder en het belooft een mooie dag te worden. We haasten ons met het ontbijt zodat we snel naar buiten kunnen.
De toren van de gatelodge Ons kasteeltjeAllereerst lopen we eens uitgebreid om ons kasteeltje heen om ons onderkomen te bewonderen en fot's te maken. Vooral het torentje maakt het 19e eeuwse wachtershuisje voor ons tot een echt kasteel.
We mogen nu ook het privégebied van Ardverikie Estate betreden, een uitgestrekt gebied van zo'n 160.000 hectare.
Strand van Loch LagganHet landgoed ligt aan Loch Laggan in het zuiden van de Schotse Hooglanden en heeft een prachtig strand. Ons is het toch nog wat te koud om erbij te gaan liggen.
Ardverikie kasteelNa een paar kilometer komen we dan eindelijk bij het kasteel zelf, Ardverikie. Maar het wordt ook wel Glenbogle genoemd, namelijk in de tv-serie Monarch of the Glen. Hier woont de familie waar het in de serie om gaat. In onze brievenbus ligt een folder wanneer het landgoed wordt afgesloten om nieuwe filmopnamen te maken, maar helaas begint dat pas een paar dagen na ons vertrek en maken we dus geen kans bijrolletjes te krijgen als hollandse toeristen.
Bruar waterval Bruar watervalNa een lange wandeling wordt het tijd om zelf lunch te maken in ons kasteel en daarna willen we nog wat rondrijden in de omgeving.
Bij Bruar (iets naar het zuiden) lopen we 'toevallig' aan tegen een waterval, zoals er zo veel te vinden zijn in Schotland. Hier toont Lies dat ze absoluut geen last (meer) heeft van hoogtevrees.
Bruar waterval BruarHoewel de waterval niet op de kaart staat, is hij toch zeer indrukwekkend. Het is een aaneenschakeling van meerdere watervallen die zich tussen de rotsen doorkronkelen als een wenteltrap. Het heeft voor onze komst veel gesneeuwd zodat er smeltwater in overvloed is.
Gatelodge van kasteel BlairNog iets verder naar het zuiden is Castle Blair te vinden, een prachtig witgekalkt kasteel, maar het is helaas gesloten en we kunnen er niet dichtbij komen. Wel heeft ook dit landgoed een prachtig Gate Lodge. De was hangt buiten dus het is (helaas) bewoond.
Uiteindelijk komen we in Pitlochry aan, een charmant dorpje waar we uitgebreid rondwandelen. Ondertussen is het zo warm dat de jas uitkan.
In een computerwinkel leggen we ons probleem van de geheugenmodules van de camera uit, maar we hebben echt een kabeltje nodig dat we uiteraard thuis hebben laten liggen. Dan maar wat minder foto's, we hebben er tenslotte al zoveel gemaakt de afgelopen jaren. Toch hebben we een leuk gesprek met de eigenaar en trots laten we hem uiteraard ook even onze site zien.
In een pub pauzeren we even en hoewel de tafeltjes ook buiten staan, vinden we het daar nog net wat te koud voor.
Bonskeid HouseIn de buurt beklimmen we nog een heuvel om een Pictisch kruis (Dunfallandy Stone) te bekijken en daarna rijden we langs Loch Tummel langzamerhand terug. En hoewel we een kastelenkaart hebben met bijna 1400 kastelen erop zijn we toch niet voorbereid op dit kasteeltje dat verscholen ligt tussen de bossen. Het zal nu wel een internaat of iets dergelijks zijn.
Gatelodge van Bonskeid HouseEen paar kilometer verder komen we deze Gate Lodge tegen: het staat leeg! Zou het te koop zijn??? Zoekend op internet lijkt het erop dat bovenstaand kasteel Fincastle House is, maar zeker weten doen we het niet. Mail ons maar wanneer je het weet. En we kregen mail, een update:
Iin november 2005 krijgen we een mailtje van ene Chris: het is Bonskeid House dat ooit van de familie Barbour was toch het in het begin van de 20e eeuw verkocht werd aan het YMCA. Recentelijk is het verkocht aan een privébezitter. Bedankt Chris.
Op 6 maart 2010 krijgen we echter het volgende verzoek: Would you please remove the post regarding my fathers house at Fincastle, ever since you posted he has been getting hassled by people who now think the house is empty. We get enough idiots loitering in the garden without you encouraging more.

Ondertussen weten we nog steeds niet zeker om welk kasteel het gaat!
Dit gebied is bezaaid met prehistorische monumenten, vaak niet op de kaart aangegeven. Toch loont het de moeite om met een gedetailleerde kaart wat te zoeken, soms zijn er prachtige plekjes bij. Wij trekken vandaag echter verder door de heuvels, doen onze boodschappen in Newtonmore en genieten de avond van ons warme kasteeltje. Een heerlijke dag om even in te komen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven