Lies & Teije's reis website

Centraal Schotland, Carrbridge, Gairncorm Mountains


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 22 september 2001

Zaterdag 22 september, centraal Schotland, Carrbridge, Gairncorm Mountains

Omdat we Skye overslaan deze vakantie, kunnen we vandaag een relaxed dagje houden. Een relatief kort rondritje met hier en daar een uitstapje. We nemen vanaf Inverness allerlei kleine weggetjes waar mogelijk en mijden de hoofdwegen.
Carrbridge Boat of GartenOnze eerste halte is Carrbridge. De oude brug die nu nog steeds (ongebruikt) over de rivier ligt, dateert uit 1717. Hij is gebouwd nadat 2 mannen bij de doorwaadbare plaats waren verdronken.
Tussen Carrbridge en Boat of Garten ligt het Landmark Centre, een historisch park met mooie multimedia-presentaties over geschiedenis en natuurgeschiedenis. Zoals een reisgids zegt: 'het is smaakvoller dan sommige andere plekken van dit soort'.
Loch GartenHet gebied in het Spey-dal is erg bosachtig, zeker in de buurt van Loch Garten, een mooie streek om wandelingen te maken. En rond het meer zijn prachtige verharde en onverharde weggetjes om rond te rijden. Kilometers door een relatief klein gebied met de meest afwisselende omgevingen.
Cairngorm MountainsDaarna trekken we verder naar het zuiden, naar het Glen More Forest Park, midden in de Grampian Mountains en aan de voet van de Cairngorm Mountains, een steeds bekender wordend wintersportgebied in Schotland. Via Coylumbridge kun je een behoorlijk eind omhoog rijden.
Maar aan het eind blijkt er weinig te doen behalve wandelingen te maken. We hoopten dat het kabelbaantje zou werken, maar behalve een kale vlakte met wat bouwketen en enkele wandelaars is het erg stil.
Ruthven BarracksIn de buurt van Kingussie zien we een heuvel met wat ruïne-achtige gebouwen. Het blijkt Ruthven Barracks te zijn, een plaats die ooit in de Jacobitische opstanden in de 18e eeuw een belangrijke rol speelde en waar versterkingen waren gebouwd. Het gebeurd ons wel vaker in Schotland: dan hebben we even niet goed op de kaart gekeken en onverwacht duikt er ineens een kasteeltje, ruïne of andere bezienswaardigheid op.
Ons kasteeltje bij Ardverikie EstateEn het is zeker niet de laatste keer! Bij Newtonmore slaan we de A86 richting Fort William op en in de buurt van Strathmashie House zien we ineens dit mini-kasteeltje, aan de ingang van een blijkbaar veel groter landgoed. We zijn meteen verkocht. Dit is ons droomhuisje! Maar geen bordje 'te koop', hoe goed we ook zoeken. (Om het nieuws alvast te verklappen: in 2003 logeren we er een paar dagen!)
Loch LagganSpijtig rijden we verder, langs Loch Laggan, een kunstmatig meer dat in 1934 werd aangelegd om water te leveren aan de aluminiumfabrieken in Fort William. Bij Spean Bridge komen we weer in de Great Glen, een belangrijke geologische breuklijn waarin 4 lochs achter elkaar liggen van zuid naar noord, met Loch Ness als beroemdste. De lochs zijn door middel van een kanaal met elkaar verbonden en bieden zo een alternatief voor schepen die anders om de verraderlijke noordkust van Schotland zouden moeten varen om in de Atlantische Oceaan terecht te komen.
Pub in DrumnadrochitNa Loch Lochy en Loch Oich volgt Loch Ness waar we in Drumnadrochit onze stampub nog even induiken. De Monster-exhibitions slaan we dit jaar maar over. Volgend jaar gaat één van ons wel even in het meer zwemmen terwijl de ander fotografisch bewijs schiet van het 'monster'.
Via kleine binnenweggetjes keren we terug naar Beauly waar we na een stevig maal in het Priory hotel wat kunnen uitrusten om dan 's avonds tot diep in de nacht met Iain en Cathy aan de bar te ziten. 12 uur gaat de pub dan wel dicht, maar voor ons wordt er een uitzondering gemaakt en het is reuze-gezellig.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven