Lies & Teije's reis website

Corrimony Cairn, Urquhart (Loch Ness) en Glen Garry


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 21 september 2001

Vrijdag 21 september, Corrimony Cairn, Urquhart (Loch Ness) en Glen Garry

Hoewel wij thuis nooit ontbijten, smaakt het dit keer weer prima (zolang anderen het maar klaarmaken), ook al zijn het altijd maar weer die eieren. Deze dag willen we de buurt op eigen houtje nog wat meer verkennen en een ritje maken naar Kinloch Hourn, aan het einde van Glen Garry, ten zuidwesten van Beauly.
Corrimony CairnAllereerst zijn we de kleine weggetjes rond Beauly afgereden en komen nogal eens op dezelfde plaatsen waar we gisteren ook met Iain zijn geweest. Glen Affric, hoe mooi het ook is, slaan we dit keer over. Lees daarvoor het reisverslag 2000 en 2002. Na het volgen van de rivier Glass slaan we linksaf richting Drumnadrochit en komen eerst bij Corrimony waar een 'chambered cairn' staat.
Corrimony Cairn Corrimony CairnEen cairn is een kegelvormige steenhoop en in dit geval zit er ook nog een kamer in. Corrimony is een indrukwekkend monument dat ongeveer rond 2.000 v.Chr. is opgericht als begraafplaats. Een heuvel van keien met één lage toegangstunnel die leidt naar een centrale kamer waarin de doden met hun geschenken werden neergelegd.
Corrimony CairnHet graf is gerestaureerd en ligt er keurig verzorgd bij. Een afrastering zorgt ervoor dat dieren het monument niet kunnen vernielen. Op de foto een bovenaanzicht van de opengelaten kamer.
Daarna rijden we door naar Drumnadrochit (een naam die je nooit meer vergeet wanneer je er eenmaal bent geweest) om nogmaals Castle Urquhart te bezoeken, waarschijnlijk één van de meest beroemde kastelen in de Hooglanden omdat dit kasteel uitkijkt over het sombere Loch Ness en de meeste 'sightings' van het monster hier in de buurt zijn gedaan, in de baai van Urquhart.
Urquart kasteelVorig jaar zijn we hier ook al geweest, maar we moeten even terug. Hoewel het een ruïne is, valt toch duidelijk nog het oude kasteel voor de geest te halen. Het kasteel heeft ooit een belangrijke rol gespeeld in de Schotse historie maar is in 1692 opgeblazen om te voorkomen dat het in handen zou vallen van Jacobitische opstandelingen. Meer hierover op de geschiedenis-pagina op deze site.
Urquart kasteel Urquart kasteelVooral door de ligging aan het mysterieuze meer van Loch Ness biedt het kasteel een fraaie aanblik en door middel van info-borden is alles heel aanschouwelijk gemaakt.
Urquart kasteel Loch Ness vanaf kasteel UrquhartNog steeds worden er opgravingen verricht en heeft men het vermoeden gekregen dat er, voor de bouw van het kasteel in de 14e eeuw, een ouder fort heeft gelegen en misschien de plek zelfs al in de prehistorie werd bewoond.
Urquart kasteel Urquart kasteelMooie plaatjes in ieder geval en een mooi uitzicht op het meer. Heeft iemand al het monster ontdekt op één van onze foto's? Hij moet er ergens op staan. Ook leuk is de live webcam (wanneer die aanstaat) over het meer. Zoek het monster is de opdracht.
Urquart kasteelOf het kasteel nog lang zo pittoresk blijft is maar de vraag. Het terrein wordt o.a. onderzocht en afgegraven omdat men er een uitgebreid toeristenhotel wil neerzetten en ondergrondse parkeerplaatsen en wat al niet. Over enkele jaren zal het een toeristenplek zijn als zovele andere in Europa. Modernisering, ok; dat schijnt nodig te zijn en toerisme als bron van inkomsten is ook belangrijk, dat weten wij ook wel. Maar doe zoiets niet op de plek zelf, doe het een paar kilometer verderop zodat de plek waar het om gaat, onaangetast blijft en iets authentieks behoudt. Maar misschien is dat wel weer een vorm van sentimentalisme die ook niet past. Wij weten het niet.
Urquart kasteel Urquart kasteelWe genieten in ieder geval elke keer weer dat we dit kasteel zien en het meer. Volgend jaar zullen we het zeker weer bezoeken als we in de buurt zijn.
Voorzichtig!Terug in Drumnadrochit valt ons ineens dit verkeersbord op; we hebben het al een paar keer gezien, maar nu zien we het eindelijk op een plek waar we het ook kunnen fotograferen: pas op voor invaliden die zich in een rolstoel op een paardenkar laten voortbewegen?
Glen Gary Glen GaryNa Drumnadrochit en Castle Urquhart vervolgen we onze weg naar het zuiden en slaan bij Invermoriston af en rijden via Glen Moriston tot de eenzame telefooncel, slaan af naar het zuiden en komen zo bij Glen Garry.
De weg is bochtig en smal en veel verkeer verwacht je hier niet. Maar schapen en koeien uiteraard wel en die zijn er in overvloed.
Glen Gary Glen GaryMaar wie schetst onze verbazing wanneer er een hele stoet oldmobiles uit dit lange nauwe dal voorbijtrekt als tegenliggers. Er liggen welgeteld 2 minieme dorpjes langs deze weg die uiteindelijk doodloopt bij Kinloch Hourn en Loch Hourn. Dus waar komen ze vandaan?
Loch Quoch Einde van Glen GaryVooral het laatste deel van de Glen, vlak voor Kinloch Hourn is spannend: een heel smal weggetje met scherpe bochten en steile hellingen, vaak in de bochten. Het schijnt dat in Loch Hourn veel op mosselen wordt gevist. Ook deze Glen is zeker de moeite waard om te bezoeken, maar neem er wel de tijd voor (minstens 2 uur voor heen en terug).
Na het hele dal weer teruggereden te hebben, gaan we via de A87 richting westkust en komen langs Eilean Donan Castle. Het is een prachtige ruïne, in 1230 gebouwd om het gebied tegen rovende Noormannen te verdedigen. Het kasteel is erg fotogeniek en is dan ook als decor in meerdere films gebruikt, waaronder Highlander en Braveheart.
Eilean Donan kasteel Eilean Donan kasteelWij hebben het kasteel vorig jaar al uitgebreid bezocht en besluiten ons volgende bezoek volgend jaar te houden. Het wordt eerst tijd voor een tussenstop in een pub.
Pub in DornieWe rijden terug naar Dornie, iets ten zuiden van Eilean Donan en vinden daar een leuke pub aan het water. Ook hier heerst een beetje een huiskamersfeer en is het erg gezellig.
We moeten nog een lange weg terug en het is al aan het einde van de middag. We slaan daarom Plockton maar over, een grappig dorpje waar we ook vorig jaar al zijn geweest. Dankzij de golfstroom waarschijnlijk het enige dorpje in Schotland met 'wilde' palmbomen. Het kneuterige plaatsje met op de achtergrond een onherbergzaam landschap trekt veel toeristen aan 's zomers. Een prettige plaats om een paar uur zoet te brengen.
Ook Skye laten we links liggen. We willen er nog wel een dagje heen, maar op aanraden van onze 'kroegmaten' besluiten we 's avonds dat we daar beter een volgende keer een paar dagen voor kunnen uittrekken. En in april 2002 gaan we dat dan ook doen, zie het 2002-reisverslag.
Teije in de pub van het Caledonian hotelHet bier valt er bij Teije wel weer goed in, net als de Bailey's bij Lies. De rust wordt nog even verstoord door iemand die in de kroeg een epilepsie-aanval krijgt, maar dat is snel weer onder kontrole. Behalve voor Lies, die er toch wel even (heel) erg pips van wordt. Maar de beste man zit er de volgende avond al weer na een nachtje ziekenhuis (hij nuttigde geen alkohol, dit voor de bezorgde lezer). Het is weer een lange dag geweest en de plannen voor morgen zijn klaar.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven