Lies & Teije's reis website

Oban en de westkust


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 18 juli

Schotland, juli 2000, Oban en de westkust

Vandaag willen we het schiereiland Kintyre bekijken, maar omdat ons gas alweer op is en dat toch stukken goedkoper rijdt dan benzine, rijden we via Oban. Het duurt erg lang voordat de tank vol is, zeker 10 minuten; kwestie van een oude tank volgens de pomphouder. En nu gauw op weg naar het zuiden.
Croabhaven Leuk huisje bij KilmartinBij Croabhaven moeten we even door het dorpje wandelen. Het lijkt net een poppenhuis, zo schilderachtig en netjes onderhouden is het. Terry en Lorna, de eigenaren van het hotel in Strathyte hebben hier gewoond en ons erop attent gemaakt. Maar we komen meer leuke huisjes tegen (zie rechts).
Iets zuidelijker komen we door Kilmartin en daarna langs vele prehistorische vindplaatsen. De oudste en indrukwekkendste is de South Cairn uit ongeveer 3.000 v.Chr. En weer geen foto's ervan.
Bij Tarbert begint het schiereiland en er staat o.a. de ruïne van het 14e eeuwse kasteel van Robert de Bruce.
De kust van KintyreDe A83 langs de westkust van het schiereiland is een goede weg en gaat eigenlijk te snel om van de kust en mooie zandstrandjes te genieten, je moet er echt even voor stoppen. Met helder weer kun je van hier Ierland zien liggen. De weg loopt in het zuiden naar de oostkant van het schiereiland, naar het plaatsje Campbeltown. Naar de Mull of Kintyre (zuidwestelijke punt) hoeven we niet zo nodig, hoe bekend het ook is geworden door Paul McCartney (die daar ooit heeft gewoond). Het schijnt niets voor te stellen in vergelijking tot vele andere desolate kusten. (een paar jaar later gaan we er uiteraard nog wel heen als we echt alles van Schotland willen zien)
Uitzicht op ArranDe route langs de oostkust, met af en toe fantastische uitzichten op het eiland Arran, bevalt ons veel beter. Het is een single road track en slingert zich langzaam langs de kust en door kleine dorpjes. Een mooie lange rit met prachtige vergezichten over het glooiende landchap en de zee.
De terugweg voert ons voornamelijk langs wegen die we vandaag of gisteren al eerder hebben afgelegd. Langs Inveraray Castle en, boven Loch Lomond, de Falls of Falloch keren we terug naar ons hotel. De beschrijving lijkt misschien wat kort, maar het is toch een rit van bijna 600 kilometer geweest en zeer de moeite waard

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven