Lies & Teije's reis website

Kastelenroute naar Kirkcaldy


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 12 juli

Schotland, juli 2000, kastelenroute naar Kirkcaldy

Via de kust rijden we de A90 af naar Dunnottar Castle, iets ten zuiden van Stonehaven. De kasteelruïnes zelf zijn schitterend, maar vooral de ligging op een klip die aan 3 kanten steil afloopt in een woeste zee maakt het geheel spectakulair.
Dunnottar Castle Dunnottar CastleEr hebben zich hier heel wat bloederige taferelen afgespeeld. Zie op de kastelenpagina voor links. Omdat Teije erg moeilijk loopt bewaren we een bezoek aan dit kasteel voor een andere keer (zie reisverslag 2003, toen ook deze foto's gemaakt zijn).
Via de B976, een klein mooi weggetje dat parallel loopt aan de bredere A93, komen we uiteindelijk in Crathie, waar vlakbij het Balmoral Castle staat. In de 16e eeuw werd het oorspronkelijk gebouwd, maar in de 19e eeuw omgebouwd tot landhuis en sinds 1852 koninklijke residentie, waar de koninklijke familie vaak de zomers doorbrengt.
Braemar kasteelDe weg gaat nu de heuvels in en bij Braemar zien we het volgende kasteeltje, een kleintje dit keer, die een beetje lijkt op een uit z'n kluiten gegroeide Egyptische duiventil.
Overal zijn openbare toilettenEén groot pluspunt voor Schotland is dat er overal 'public toilets' zijn, iets wat Lies zeer op prijs stelt. In steden, dorpjes, langs verlaten wegen, je komt ze overal tegen. Soms lijkt het wel alsof we een public-toilet-route rijden!
Nadat we de Glen Shee zijn uitgereden, komen we in een vlakker en veel drukker gebied. We zijn weer in midden-Schotland waar de 3 grootste steden Glasgow, Edinburgh en Perth zich bevinden en dus ook meer mensen en meer industrie. Perth was eeuwenlang de hoofdstad van Schotland.
Omdat we al weer een hele tocht achter de rug hebben, prikken we een plaatsje op de kaart om een hotel te zoeken. Het wortd Kirkcaldy aan de noordkant van een zeearm met zicht op Edinburgh ver in het zuiden aan de overkant. Na lang zoeken vinden we eindelijk een betaalbaar hotel, maar we voelen ons er niet op ons gemak. We checken dus in voor maar 1 nacht en gaan morgenvroeg eerst een ander hotel zoeken in de buurt. Wel zitten we vlakbij het water zodat we 's avonds nog een mooie strandwandeling kunnen maken

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven