Lies & Teije's reis website

Aberdeenshire, o.a. Archeolink en Aberdeen


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 11 juli

Schotland, juli 2000, Aberdeenshire, o.a. Archeolink en Aberdeen

De dag begint wat druilerig en vooral winderig. En dat bederft het rondlopen in het Archeolink Prehistory Park toch wel enigszins. In het hoofdgebouw zijn levendige audiovisuele tentoonstellingen die erg boeiend zijn, maar de bouwsels op het terrein zijn ook interessant. En net als we naar buiten gaan begint het te miezeren. De wind steekt op en de boeiende wandeling wordt al gauw een race om zoveel mogelijk informatie mee te pikken en toch ook zo snel mogelijk weer binnen te zijn.
Lastig voor Teije die de onhebbelijkheid heeft in musea alle bordjes te willen lezen, dus nu ook weer. Met droog en niet al te winderig weer is dit park zeker aan te raden voor een bezoek. Het geeft de geschiedenis weer van ca. 6.000 v.Chr. tot 84 n.Chr. (de slag bij Mons Graupius waarin de Romeinen de Picten versloegen). Op het buitenterrein staan onder andere bouwwerken en archeologische vindplaatsen uit de diverse tijdperken.
Huis in AberdeenshireWe vervolgen onze weg, via smalle binnenweggetjes, en treffen onder andere dit leuke huisje aan. Door de rondingen en torentjes lijken veel huizen in Schotland net kleine kasteeltjes. Waarom is de (meeste) nederlandse architektuur toch zo saai?
Easter Aquhorthies steencirkelEaster Aquhorthies is een liggende (recumbent) steencirkel: een cirkel van staande stenen, met in het midden een liggende steen geflankeerd door 2 hogere staande stenen. Dit soort steencirkels dateert meestal uit het 3e millennium v.Chr. Het is nog steeds erg fris, dus we duiken gauw de auto weer in.
De rest van de dag passeren we nog veel meer kastelen (Haughton House, Craigievar Castle, Crathes Castle, Drum Castle) en oudere zaken (Tomnaverrie Stone Circle en anderen). Dit gebied telt in totaal zo'n 90 prehistorische en Pictische monumenten, dus echt een must voor de liefhebber. Je moet er wel droog weer en niet teveel wind bij hebben. En wat meer fotograferen dan wij doen.
AberdeenAan het einde van de middag vinden we dat we de streek behoorlijk doorkruist hebben en gaan naar Aberdeen. De sombere gebouwen zijn vooral van graniet gemaakt; de stad lijkt enerzijds een beetje grauw en saai door de gebouwen, aan de andere kant ook weer heel vrolijk en levendig door alle mooie tuinen en parken. Leuk genoeg om een paar uur doorheen te wandelen en een kroegje te bezoeken.
's Avonds in de bar van ons hotel praten we een tijdlang met een Schot die enigszins Nederlands spreekt omdat hij er jaren heeft gewerkt. Hij wijst ons op een leuk boekje over Nederlanders dat wij na de vakantie direkt hebben aangeschaft en iedereen kunnen aanbevelen: The Undutchables. Hierin worden allerlei rare en typerende karaktertrekjes van Nederlanders op een rijtje gezet en is leuk geschreven. Er is ook al een Nederlandse vertaling.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven