Lies & Teije's reis website

Beauly - Bielfeld (bij Aberdeen)


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 10 juli

Schotland, juli 2000, Beauly - Bielfeld (bij Aberdeen)

Hopelijk hebben jullie uit het bovenstaande niet de indruk gekregen dat wij onverbeterlijke alcoholisten zijn (Lies drinkt in Nederland al helemaal nooit en Teije houdt het bij wat biertjes). Maar de Schotten zijn zo gastvriendelijk en van alle kanten kregen we gisteravond drankjes aangeboden die we niet konden of mochten weigeren. Ook was het onze laatste avond hier (dachten we toen nog, wisten wij veel dat we er later en ook de volgende jaren weer zouden terugkeren). Met Iain en Cathy, de eigenaren, hebben we tot ver na twaalven (sluitingstijd) zitten kletsen en het is deze ochtend dan ook erg laat alvorens we aan het ontbijt verschijnen.
We willen hier wel langer blijven, maar we zijn gekomen om heel Schotland te zien (voor zover dat mogelijk is in 3 weken) en het wordt nu tijd om verder te trekken. Meer naar de oostkust, via Edinburgh uiteindelijk naar het zuid- en middenwesten.
Noordoost SchotlandWe hebben nog een tijdlang gepraat en koffie gedronken met Iain en Cathy en we vinden het wederzijds spijtig dat we wegmoeten, maar het loopt al tegen de middag en wordt toch echt tijd om te vertrekken. De noordelijke route naar het oosten, via Elgin, nemen we en al snel verandert het landschap. Hoe oostelijker we komen des te vlakker wordt het. Nog steeds wel mooi, maar anders.
Aangezien het al wat later op de middag is en er toch veel bezienswaardigheden (van prehistorische steencirkels tot middeleeuwse kastelen) in de buurt zijn, besluiten we ergens rond Aberdeen ons kamp op te slaan.
Kasteel FraserOnderweg komen we langs Castle Fraser dat we ook van binnen bekijken. Het wordt beheerd door de NTS (The National Trust for Scotland) en we komen er achter dat deze 'Trust', die bijna de helft van de kastelen en ruïnes in Schotland beheert, ook een stevig prijskaartje hanteert. £ 10,- (bijna ƒ 36,00) per persoon. In 2001 zijn die tarieven gelukkig naar beneden gegaan, maar nog steeds pittig genoeg. Maar een indrukwekkend kasteel is het wel.
Je bent snel een paar uur zoet in zo'n kasteel wanneer je alle kamers bij langs wil en voor één keer is dat wel interessant, maar daarna besluien we toch het wat vaker bij de buitenkant te houden.
We reden door naar Aberdeen en even door de stad. Uiteindelijk zoeken we een hotel in de buurt. Het wordt de Bielside Inn, zo'n 13 kilometer bij Aberdeen vandaan. Ook daar worden we hartelijk ontvangen en raken we wel in gesprek met mensen, maar de sfeer verschilt al duidelijk van die in de Hooglanden

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven