Lies & Teije's reis website

Strathyre - Beauly, de eerste kennismaking met Loch Ness


Je bent hier: Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 06 juli

Schotland, juli 2000, Strathyre - Beauly, de eerste kennismaking met Loch Ness

Na de eerste nacht in Schotland en naarmate we steeds verder de bergen (zegt Lies; heuvels zegt Teije) intrekken, voelen we ons inderdaad helemaal thuis. Via Glen Dochart komen we al snel in het gebied van Glen Coe en Ben Nevis, werkelijk indrukwekkend.
Het Sunart schiereiland Het Sunart schiereilandIets voorbij Fort William slaan we linksaf naar de A830, de regio Sunart in. Wegen zijn hier nauwelijks en worden steeds smaller. We genieten van het landschap en achteraf snappen we eigenlijk niet waarom we niet veel meer foto's hebben gemaakt (70 in 3 weken tijd, waarvan ook nog een aantal mislukt).
Uitzicht op de Ben NevisIn Strontian vinden we gelukkig nog een benzinestation (£1,- voor een liter, ƒ 3,55) anders waren we het schiereiland niet rondgekomen. Daar moeten we beter aan denken in de afgelegen gebieden. Uiteindelijk zitten we tegenover Fort William en hebben een prachtig uitzicht op de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland en zelfs van heel het Verenigd Koninkrijk. We moeten nog wel een heel eind omrijden om weer de weg naar het noorden te kunnen vervolgen.
Langs Loch Lochy en Loch Oich komen we bij Fort Augustus waar de zuidkant van Loch Ness begint. Het meer is 37 kilometer lang en gemiddeld 1,6 kilometer breed en heeft een diepte van 200 meter, het grootste zoetwaterreservoir van Schotland. Vanaf de weg (A82) heb je echter weinig zicht op het meer en een monster hebben we die dag niet gespot. Wel een mooi uitzicht op de steile hellingen aan de overkant en uiteraard het kasteel Urquhart dat vlak voor Drumnadrochit ligt. Het is echter al wat later op de dag door onze lange rit en we gaan een slaapplek zoeken.
Stiekem roken Stiekem rokenWe raken verzeild in Beauly, 15 kilometer ten westen van Inverness. Na een wandeling door het dorp besluiten we maar een Bed & Breakfast te nemen, die zouden goedkoper zijn. Maar nee, £22,- per persoon per nacht en we mogen niet roken. Nou ja, 1 of 2 dan, maar wel met de sigaret buiten het raam!
Nu zijn wij allebei fervente rokers en nog lang niet van plan om te stoppen. We zijn dus de hele avond op stap in het rond een pleintje gelegen centrum van het stadje en bedenken dat we morgen beter een andere overnachtigsplaats kunnen zoeken. We vinden het wel jammer want dit lijkt een mooie uitvalsplaats om uitstapjes naar verschillende delen van de Hooglanden te maken. We slapen er niet minder slecht om, maar het betekent wel dat we morgen weer tijd kwijt zijn met het zoeken van iets geschikters.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven