Lies & Teije's reis website

Coimbra en Conimbriga, een imposante opgraving


Je bent hier: Home -> Europa -> Portugal -> Reisverslag Portugal -> 06 juli

Portugal, zomer 2001, Coimbra en Conimbriga, een imposante opgraving

Park Santa Cruz, CoimbraWe gaan vandaag eerst naar Coimbra, dè universiteitsstad van Portugal sinds de 14e eeuw. Net als Lissabon is Coimbra tegen een rivieroever gebouwd, in dit geval de Rio Mondego. De hoogteverschillen tussen de boven- en benedenstad zijn aanzienlijk en we voelen het goed in onze benen na een paar uur slenteren. Naast de monumenten in de oude binnenstad zijn er prachtige parken en een grote botanische tuin met park te bezichtigen. Links een foto genomen in het park Santa Cruz.
Vervolgens rijden we naar Conimbriga waar de mooiste Romeinse opgraving van Portugal ligt. De nederzetting werd in de 1e eeuw gesticht en bleef bewoond tot 468 n.C. toen de Sueven de stad plunderden. Op het uitgestrekte terrein worden nog steeds opgravingen uitgevoerd en waarschijnlijk zal er nog heel wat gevonden worden.
Romeinse nederzetting Conimbriga Romeinse nederzetting ConimbrigaHet meest interessant zijn de villa's met mozaïeken en het verwarmingsstelsel voor de baden. Ook is er een groot gedeelte van een aquaduct bewaard gebleven en een stuk romeinse (snel)weg. Naast het opgravingsterrein is een museum met meer informatie over de opgravingen.
Op de terugweg hebben we ten zuiden van Coimbra eerst de N17 genomen, vervolgens de N2 en bij Gois de N342. Het eerste stuk biedt een prachtig uitzicht over het rivierdal van de Rio Mondego en de N342 is ook landschappelijk een fantastische weg die door de westelijke uitlopers van de Serra da Estrella loopt. Pas wel op, het zijn smalle, kronkelige weggetjes! Maar met het fotorolletje vol kunnen we helaas geen plaatjes meer schieten.
In de loop van de dag is het zonnetje weer tevoorschijn gekomen en ook de temperatuur schiet weer omhoog, zodat we terug op de camping nog eventjes het zwembad in kunnen duiken.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven