Lies & Teije's reis website

Satão en omgeving


Je bent hier: Home -> Europa -> Portugal -> Reisverslag Portugal -> 05 juli

Portugal, zomer 2001, Satão en omgeving

WasdagDonderdag wasdag, zo ziet het er tenminste uit bij het wasbakje naast onze tent. Alweer is de lucht betrokken en voor vandaag hebben we niet veel op het programma staan, behalve een speurtocht in de omgeving naar diverse steencirkels en de dikste boom van Portugal. Alle tijd voor de overige huishoudelijke dingen, dus.
De dikste boom van PortugalHet duurt even en we hebben heel wat moeten afzoeken, ondanks allke goede aanwijzingen in de brochures, maar daar is hij dan, de dikste boom van Portugal. Met een omtrek van ruim 12 meter is de boom ruim 1000 jaar oud. We hebben geen idee wat voor boom het is maar in november 2004 krijgen we een mailtje van Eugenia om te zeggen dat het een eucalyptus is.
Schandpaal in Ferreira de AvesIn Satão is het markt; tussen de vis- en vleeskramen veel tweedehandsspullen en allerlei prullaria. De prijzen varieren van belachelijk laag tot belachelijk hoog, maar we hebben niets gekocht. Toch leuk om even rond te lopen net als in de andere dorpjes in de omgeving. Rechts de middeleeuwse schandpaal in Ferreira de Aves.
En daarna gaan we op zoek naar de steencirkels en dolmen. Teije is er dol op. We volgen allerlei bordjes, maar steeds komen we nergens terecht. Zelfs eenmaal op een zandpad in het bos: er staat een duidelijke richtingaanwijzer, Dolmen, nog 1 kilometer. Na ongeveer 2 kilometer komen we op een 4-sprong en Teije heeft de paden alle kanten op afgelopen. Maar geen dolmen, geen hunebed, niets.
Dolmen Cunha-BaixaUiteindelijk komen we bij Mangualde in de buurt toevallig deze dolmen tegen, de dolmen de Cunha-Baixa. We zijn gewoon nog een beetje aan het rondtouren zonder naar iets op zoek te zijn en daar ineens staat dat bordje en loopt er een heel klein paadje naar dit indrukwekkende prehistorische grafmonument.
Al met al hebben we toch weer heel wat kilometers gemaakt en na een warme maaltijd in het dorpje Lamas de Ferreira duiken we op deze (alweer) relatief koude dag graag nog even de warme kroeg op de camping in.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven