Lies & Teije's reis website

Viseu, Serra da Estrella, een prachtige rit


Je bent hier: Home -> Europa -> Portugal -> Reisverslag Portugal -> 04 juli

Portugal, zomer 2001, Viseu, Serra da Estrella, een prachtige rit

Tijd voor een wasjeOok hier is het weer toch niet echt mooi en 's nachts hebben we al gemerkt dat de tent niet overal waterdicht meer is. Het heeft geregend en we zijn er wakker van geworden. Maar we voelen ons niet al te ontmoedigd en hebben weer een druk programma met nieuwe belevenissen. Eerst naar Viseu en vervolgens rondrijden door het hoogste gebergte in Portugal, de Serra da Estrella.
ViseuViseu is een niet al te groot en gezellig stadje. Door de nauwe straatjes lopen we omhoog naar het oude centrum waar de kathedraal (links) en het oude stadscentrum liggen. Op een pleintje in de buurt pikken we een terrasje wat toch wel een bewijs is dat het niet al te koud is want we kunnen gewoon buiten zitten. Op het plein en in de straatjes vol ambachtslieden en kleine winkeltjes hangt een sfeer alsof je honderden jaren terug in de tijd bent.
Vanuit Viseu rijden we via binnendoorweggetjes naar Seia dat aan de noordkant van de Serra da Estrella ligt, een fenomenaal berglandschap waar science fiction tekenaars vast wel eens hebben rondgekeken hoe een echt maanlandschap er uit zou moeten zien.Vanaf Seia nemen we de N339, een smal en kronkelig weggetje naar Torre waar de wolken overvliegen met ongelooflijke haast. Af en toe rijden we door de wolken, dan weer schijnt de zon op de grillige granietformaties.
Serra da Estrella Serra da EstrellaWe komen vrijwel niemand tegen op de weg en we wanen ons bijna buiten de aarde, af en toe. Vlakbij Torre ligt het hoogste punt van Portgal (links), 1993 meter boven de zeespiegel. Ondanks het groen hier en daar straalt het landschap één en al kaal- en woestheid uit.
Serra da EstrellaVanaf Torre rijden we eerst richting Covilha, maar daarna toch weer terug en door de gletsjervallei van Zezere richting Manteigas, een rustig dorpje dat volledig wordt ingesloten door de bergen.
Gletsjervallei van Zezere Geit op de wegNa een korte stop in Manteigas zijn we nog bijna een uur bezig om de noordelijke hellingen te bestijgen en aan de noordkant te belanden, met af en toe adembenemende uitzichten op het gletsjerdal dat we daarvoor zijn doorgereden.
Serra da EstrellaWe hebben met deze tocht maar een klein gedeelte van de Serra da Estrella doorkruist, maar het is zeker de moeite waard. Een klein berglandschap met zo sterk een eigen karakter en zo verschillend van de rest van Portugal, dat mag je niet missen.
Nadat we heel rustig via allerlei kleine weggetjes teruggekeerd zijn naar de camping is het etenstijd en ook al wel weer behoorlijk koud; vinden wij althans... Dus dan nog maar een paar uurtjes in de kroeg zitten waar we uren met een heel leuk, net gearriveerd, stel zitten kletsen. Alsof we thuis op vakantie zijn...

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven