Lies & Teije's reis website

Via Fatima en Tomar naar het noorden


Je bent hier: Home -> Europa -> Portugal -> Reisverslag Portugal -> 01 juli

Portugal, zomer 2001, via Fatima en Tomar naar het noorden

Vandaag willen we meer naar het noorden van Portugal en eigenlijk ook nog wel 1 of 2 dagen in de buurt van een strand. We hebben de smaak te pakken gekregen!
Grotten van Mira de AireVlak voor Fatima moeten we we de grotten van Mira de Aire zien, zo hebben we gelezen in de gidsen. Een deel van deze druipsteengrot is te bezichtigen en de rondleiding duurt ongeveer 45 minuten, zeer de moeite waard. We mogen niet zelf fotograferen, vandaar een scan van een ansichtkaart.
Via Fatima (geen verschijning gezien dit keer) rijden we door heuvelachtig gebied vol wijngaarden eerst naar Tomar, waar een groot tempelierskasteel staat, uittorenend boven het dorpje.
Kasteel van de tempeliers in TomarIn 1160 werd het kasteel door de grootmeester Gualdim Pais gebouwd en nadat de tempeliersorde in 1312 officieel door de paus werd opgeheven, liet de Portugese koning de orde onder de naam Christusorde voortbestaan, met Tomar als centrum. Uiteraard is er later aardig wat verbouwd en bijgebouwd aan het kasteel en de kerk. De hoge entreeprijs die wordt gevraagd om het binnenste te mogen bezoeken vinden we echter niet de moeite waard. Ook buitenom is veel te zien van deze vergane glorie. Wanneer we toch even binnen willen kijken, worden we resoluut verjaagd.
Vanaf Tomar rijden we eerst nog iets verder het binnenland in om vervolgens weer af te slaan richting kust. Via Pombal (genoemd naar de markies die na de aardbeving in 1755 Lissabon herbouwde) zien we de zee weer bij Figueira da Foz. Deze kust is toch wel heel anders dan de Algarve, beduidend minder mooie stranden en veel meer industrie dan in het zuiden. Na Figueira da Foz gaan we offroad, zo dicht mogelijk bij de kust langs door allerlei jonge aanplant. Af en toe moeten we weer wat omrijden en komen we door dorpjes zoals Oost-Groningen ze ook wel kent. En dat is toch niet helemaal onze smaak. Eerlijk gezegd, het valt ons een beetje tegen, na alle mooie landschappen die we de afgelopen weken al hadden gezien.
We willen niet helemaal tot Porto, of nog noordelijker want dat gebied trekt ons al helemaal niet, zoals het wordt voorgespiegeld in de reisgidsen. En zo komen we uit bij Praia da Mira, vlakbij het stadje Mira. De zanderige camping ligt niet al te ver van het strand en wanneer een plekje voor de tent zoeken komen we vast te zitten met de auto. Na een half uurtje sjorren en trekken, met plankjes en stenen onder de uitgegraven wielen toch maar een stel toekijkende Portugezen om hulp gevraagd en we zijn zo weer los. Al met al is het geen slechte dag, maar toch... we hebben een beetje het gevoel alsof we al bijna weer thuis zijn...

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven